|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Animacja twarzy |
| Autor |
Wiadomość |
mario1919
Początkujący

|
Wysłany: 21 Luty 2016, 13:25 Animacja twarzy
|
|
|
| Mam zdj jpg twarzy i chciał bym by wygladała tak jak była by namalowana jak moge to zrobic w coreldraw?? |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21 Luty 2016, 14:15
|
|
|
| Chcesz zrobić animację ,poszukaj programu do animacji ,jeśli naturalistyczny portret ze zdjęcia ? CorelDraw niespecjalnie się do tego nadaje ,lepszy jest darmowy Gimp .Chyba ,że to ma być portret graficzny ,wówczas trzeba tylko narysować . |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21 Luty 2016, 15:19
|
|
|
| mario1919 napisał/a: | | Mam zdj jpg twarzy i chciał bym by wygladała tak jak była by namalowana jak moge to zrobic w coreldraw?? |
restauro słusznie prawi:
| restauro napisał/a: | | CorelDraw niespecjalnie się do tego nadaje |
Są lepsze programy, które się w tym specjalizują. Nawet chyba widziałem jakieś online. GIMP jest niezły w te klocki, są też plugin-y i filtry dla Photoshopa. Hmm... teraz kiedy o tym myślę, to był taki temat o aplikacji przerabiającej foty na obrazy olejne. Kilka osób wrzuciło linki, może coś podpasuje Restauro jest dobry w odnajdywaniu starych tematów, to na pewno zaraz podrzuci link |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 22 Luty 2016, 22:12
|
|
|
Nie przyszło Wam do głowy, że ta animacja nie ma nic wspólnego z animacją?
Jak chcesz żeby był jak malowany to powinieneś jeszcze określić np. technikę malarską, pastel, olej, akwarela, to jest długa lista. Do tego dochodzą kierunki w malarstwie, impresjonizm, kubizm, tu też jest z czego wybierać.
Masz obrazek rastrowy (jpg), jeśli chcesz bawić się efektami, to bardziej odpowiedni będzie program do edycji grafiki rastrowej, w pakiecie Corela takim programem jest Photo-Paint.
Niestety, nie oczekuj cudów, to dosyć proste narzędzie.
W górnym rzędzie są obrazki z Photo-Painta, w dolnym z IrfanView, który nie jest edytorem grafiki. W ramce jest oryginał.
Dam głowę, że większość ludzi którzy takie obrazki oglądają, pomyślą, że to fotografia poddana cyfrowej obróbce, a nie reprodukcja malowanego obrazu. Niestety. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23 Luty 2016, 02:09
|
|
|
::Image Cartonizer:: - kiedyś ten program był za darmo przy jakiejś okazji (nawet chyba link na forum był), ale czy jest nadal to nie wiem. W każdym razie w takim przypadku mógłby się przydać, o ile ktoś by go chciał instalować dla jednej "zachcianki".
A tak na marginesie to PP czy PS to samo zrobi przy odpowiednim pobawieniu się filtrami... |
|
|
|
 |
wloza
Praktyk

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X5
Pomógł: 4 razy Wiek: 67 Dołączył: 31 Sie 2013 Posty: 95 Skąd: Kamienna Góra
|
Wysłany: 23 Luty 2016, 10:28
|
|
|
| Cysorz napisał/a: | | A tak na marginesie to PP czy PS to samo zrobi przy odpowiednim pobawieniu się filtrami... |
Zgadzam się. |
|
|
|
 |
mario1919
Początkujący

|
Wysłany: 4 Marzec 2016, 21:46
|
|
|
| a jakich narzędzi najlepiej uzyc by poprostu zdjecie przerysowac? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 4 Marzec 2016, 22:12
|
|
|
| mario1919 napisał/a: | | a jakich narzędzi najlepiej uzyc by poprostu zdjecie przerysowac? |
To jakbyś się spytał malarza, jakie pędzle są najlepsze? Wszystko zależy od tego co robisz i co chcesz uzyskać. Piszesz w dziale o grafice wektorowej więc zakładam, że chodzi o wektory? No to odrysowywanie najlepiej idzie krzywymi Béziera. Chyba, że masz tablet do rysowania i umiesz się nim posługiwać, wtedy swobodne rysowanie i środki artystyczne będą Twoimi przyjaciółmi. Zawsze można zrobić jeszcze jeden myk i potraktować automatem. Kiedyś pokazywałem jak to zrobić, tylko sam nie pamiętam w jakim temacie - chodzi i uproszczenie kolorystyczne obrazu i późniejsze trasowanie.
Postanowiłem spróbować coś zrobić. Nie wiemy co dokładnie chcesz uzyskać, więc spróbowąłem przerobić oryginalą fotkę Chloe Metz:
Najpierw zrobiłem tak jak pisałem wyżej - uproszczenie obrazu to 16 kolorów i trasowanie. Efekt:
Plus jest taki, że to wektory więc można dowolnie powiększać. Minus taki, że w niektórych obszarach program mógłby sobie odpuścić i uprościć, a gdzie indziej szczegóły byłyby mile widziane. Niestety, aż takie mądre trasowanie nie jest.
Spróbowąłem więc zrobić coś co bardziej wyglądałoby na animację / rysunek. I tak powstało to:
Posteryzacja i wygładzanie powierzchniowe. Z miejsca przyznam się - prosze nie chłostać - że użyłem PS-a. Wiem, wiem, ale nie bardzo mam czas szukać po PP bo w ogóle go nie używam, a żeby zrobić coś takiego pewno jakieś wtyczki trzeba by zassać. Ale do zrobienia pewno jest, tylko dłużej to potrwa. Nie mniej jednak, efekt iście kreskówkowy, nadal podobny do oryginału, czyli chyba OK. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|