|
zamiana kolorów |
| Autor |
Wiadomość |
alikwotka
Praktyk alikwotka

|
Wysłany: 17 Maj 2008, 16:41 zamiana kolorów
|
|
|
hehe, teraz chyba będę Was codziennie męczyła :)
Mam kilka figur- np. kwadraty żółte i czerwone. Jak zamienić ich kolory tak żeby czerwone były żółtymi i odwrotnie? Korzystałam z opcji EDYCJA - ZNAJDZ I ZAMIEN - ZAMIEN OBIEKTY, ale tam mogę zdefiniować tylko 1 zamianę i jeśli zamieni mi żółte na czerwone, wówczas wszystkie są czerwone i nie mogę zrobić dalej zabiegu - zamień czerwone na żółte, bo zrobią się wszystkie żółte, a nie tylko te, które chciałam.
Znowu zakręciłam, ale mam nadzieję, że wiecie o co chodzi :)
Bardzo serdecznie pozdrawiam w cieplutkie, sobotnie popołudnie i mam nadzieję, że nikt oprócz mnie nie siedzi o tej godzinie przy kompie!!! |
|
|
|
 |
gleba
Fachowiec gleba

Pomogła: 9 razy Wiek: 59 Dołączyła: 23 Kwi 2007 Posty: 265 Skąd: SPA Nałęczów
|
Wysłany: 17 Maj 2008, 18:42
|
|
|
| zaznacz te obiekty , którym chcesz zmienic kolor klikając z shiftem i z belki kolorów wybierz kolor taki jaki chcesz |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17 Maj 2008, 19:18
|
|
|
No, a paletę kolorów masz po prawej stronie monitora. Chyba że z nie wiadomych przyczyn jej tam nie ma, to wchodzisz w Okno/Palety kolorów, wybierasz CMYK
Chyba, że faktycznie nie jasno objaśniłaś na czym polega problem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
alikwotka
Praktyk alikwotka

|
Wysłany: 17 Maj 2008, 22:47 :)
|
|
|
| Hi hi, bajer z shiftem znam :) ale kiedyś byłam na szkleniu dla początkujących i rysowaliśmy różę wiatrów. Jej promienie były żółto - zielone, a było ich naprawdę duuuuuuuuuuużo. Prowadzący powiedział: oj, miało być odwrotnie... i coś zaczął bardzo szybko klikać, wchodząc w opcje... i nagle kolory się odwróciły - skrzydła zielone stały się zółtymi, a żółte zielonymi - to nie były żadne odbicia lustrzane, ani nic z shiftem. Obiecał nam, że pokaże nam tę sztuczkę na następnych zajęciach, ale ciągle brakowało czasu na to i w sumie nie doszło do wyjaśnienia tego procesu. Bardzo mi się to podobało, bo na naszych oczach było pokazane jak szybciutko te kolory się zmieniają :) |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18 Maj 2008, 07:01
|
|
|
Witam, no teraz to już wszystko jasne
1. Rysujesz daną figurę.
2.Zadajesz jeden z kolorów.
3.Wybierasz F11, lub dwu kilk w prawym dolnym narożniku monitora okienko wypełnienia.
4.Pojawia się poniższe okno
P.S. Wyślę że oto chodzi:-)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 18 Maj 2008, 11:02
|
|
|
Wydaje mi się, że wszystkie odpowiedzi są nie na temat. Dlatego też i ja zabiorę głos.
Możesz utworzyć "tymczasowy" obiekt i to "na niego" skopiować kolor czerwony z innego obiektu. Potem kopiujesz kolor żółty na obiekt czerwony. No i ostatecznie kolor czerwony z "tymczasowego" obiektu na pierwotnie żółty obiekt. Teraz można już skasować obiekt "tymczasowy".
I jeszcze jedno, wygodniej kopiować kolory przeciągając jeden obiekt na inny prawym przyciskiem myszy. Po zwolnieniu pojawi się menu z którego wybierasz kopiowanie wypełnienia. |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 20 Maj 2008, 12:47
|
|
|
| Łatwiej jest najpierw (jak w pierwszym poście) znaleźć zielone obiekty i je zgrupować. Potem żółte i je zgrupować. Teraz zamiast kilkudziesięciu zielonych listków róży wiatrów i następnych kilkudziesięciu żółtych mamy tylko dwa. Dalej wiadomo... |
|
|
|
 |
alikwotka
Praktyk alikwotka

|
Wysłany: 22 Maj 2008, 23:39 :)
|
|
|
Już dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź!!! Jutro wypróbuję wszystkie sposoby i zobaczę, który jest najwygodniejszy :)
DZIA!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
|
|