Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolor elementu pod (przezroczystą) mapą bitową
Autor Wiadomość
Mychał
Początkujący
Mychał

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 15 Marzec 2016, 13:41   

tegraf napisał/a:
Mychał napisał/a:
załączam obydwa cdry. http://we.tl/aX8BDduFMg

Powtórz. Pierwszy jest w wersji wyższej niż X3.

pardon...
http://we.tl/qsr3W9UGXz

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 16 Marzec 2016, 08:33   

Będą odpowiedzi na pytania z pierwszej strony? Czy już dajemy sobie spokój?

Mychał
Początkujący
Mychał

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 16 Marzec 2016, 08:48   

tegraf napisał/a:
Mychał napisał/a:
Wysłałem do drukarni dokładnie te pdfy

No więc właśnie - wysłałeś do drukarni zmontowaną z czterech A6 pracę w formacie A4. Każda z tych A6 jest w innych kolorach, ma inne tło - różnie "niebieskie", w tym ten fioletowy. Te przezroczyste bitmapy są bez znaczenia - pdfy są także w 4 kolorach tła, także jest fioletowe.

A co zamawiałeś w drukarni? Składkę zrobioną przez Ciebie (czyli tę samą pracę w różnych kolorach) czy jakiś nakład wybranej ulotki A6?

Mychał napisał/a:
Zrobiłem parę eksperymentów - zamówiłem proofa - niebieski. [...] Drugi proof - w całości fioletowe...

Tak wygląda miejsce styku 4 ulotek:
Obrazek

Drugie pytanie: czy wszystkie ćwiartki pierwszego proofa były tak samo niebieskie? A wszystkie ćwiartki drugiego proofa - fioletowe?

Trochę się tu namieszało - dlatego wysłałem nowe, uproszczone pliki, żeby temat uprościć, ale już odpowiadam.

1. Zamawiałem składkę zrobioną przez siebie - proof w formacie A4, nie ulotkę A6.

2. Fragment w pierwszym poście:
"Zrobiłem parę eksperymentów - zamówiłem proofa - niebieski.

Pomyślałem, że to właśnie przez tę bitmapę jest jakaś kolorowa loteria - zmniejszyłem ją, tak by znajdowała się jedynie nad połową omawianego prostokątu - pomyślałem, że może wyjdzie mi 50/50 - pół fioletowe, pół niebieskie. Drugi proof - w całości fioletowe... "

Dotyczył tylko jednej ćwiartki - lewej dolnej obydwu projektów - nie jest już teraz istotne, z uwagi na nowe pliki z wczoraj - dotyczy tych plików, które wysyłałem na priv.

Nie mniej jednak - nie, nie były tak samo niebieskie (pierwszy proof) czy fioletowe (drugi proof) - każda ćwiartka ma inny kolor w projekcie i w wydruku.

Chodzi o to, że na pierwszym proofie - mówię teraz tylko o lewej dolnej ćwiartce - kolor wspomnianego paska i tła ma tę samą wartość cmyk, a na wydruku wyglądają inaczej - jedna jest fioletowa, druga niebieska - jedna jest pod bitmapą, druga na wierzchu - stąd moje podejrzenia odnośnie bitmapy - chyba dość uzasadnione.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 16 Marzec 2016, 09:26   

Mychał napisał/a:
na wydruku wyglądają inaczej

Mychał, na przyszłość staraj się być trochę bardziej precyzyjny :-) Czy Ci chodzi o wydruk proofa czy finalny druk offsetowy?

Zresztą, nie ma absolutnie żadnego powodu, dla którego wypełnienia o takich samych wartościach cmyk (obiekt wektorowy czy też bitmapa - to bez znaczenia) mają być wydrukowane różnie - zwłaszcza w obrębie tej samej pracy.

Jeżeli w pdfie wysłanym do drukarni, próbnik kolorów Acrobata pokazuje takie same wartości cmyk na obu elementach oraz jeżeli drukarnia nie zgłosiła zastrzeżeń co do Twojego pdfa, to możesz próbować reklamować wydruk - czymkolwiek by nie był.

Trochę dziwne by było, gdyby ta rozbieżność dotyczyła proofa. Jeżeli tak, to to, co zamówiłeś, proofem nie jest.

Odpowiedz do tematu