Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel X6 pod ploter tnący Summa
Autor Wiadomość
BartekNML 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x6
Wysłany: 21 Marzec 2016, 17:32   Corel X6 pod ploter tnący Summa

Witam, mam w planach kupić corela do mojej summy (od 2 lat pracowałem na InkScape) i zastanawiam się czy x6 zgra się z ploterem. Chodzi o cięcie po obrysie. Wiem że gdzieś przy instalacji pluginow wybiera się wersję Corela. I teraz moje czy Summa Cutter wykryje x6 jako starszą wersję czy nie wykryje w ogóle bo do zaznaczenia sa tylko x3 x4 oraz 10 11 12.

Cysorz 

Wysłany: 21 Marzec 2016, 18:42   

Mojego X5 widzi. A i tak zazwyczaj wolę wyeksportować do *.ai i ciąć bezpośrednio spod WinPlota ;)

BartekNML 
Praktyk

Wysłany: 21 Marzec 2016, 21:41   

dzięki za podpowiedz, widzę że plotery też sprzedają z corel x6 także myślę że będzie ok. po obrysie tniesz z *.ai ?

Cysorz 

Wysłany: 21 Marzec 2016, 23:26   

Dokładnie tak. Po naprawdę wielu, wielu próbach "wyeksperymentowałem", że to najlepszy format do OPOS-a. Przy nożu aktywnym to ideał, przy wleczonym powinno się stosować parę trików, ale i tak jest dobrze. Ważna jest kolejność węzłów na krzywej, jeżeli trzeba uzyskać dużą dokładność.
X6: myślę, że będzie działał też dobrze, bo to klon X5 z drobnymi poprawkami, X7 to natomiast albo wersja schrzaniona do potęgi, albo ja sobie ściągnąłem złego triala, albo jakaś nowa koncepcja naszej ulubionej kanadyjskiej firmy. W każdym razie poważnie się zastanawiam (po tych wszystkich wprowadzonych nowościach), czy nie odłożyć Corela na półkę - ale póki co, to jeszcze nawet X3 mi działa i najchętniej właśnie z tej wersji korzystam ;)

BartekNML 
Praktyk

Wysłany: 23 Marzec 2016, 21:41   

Ja od jutra dopiero będę eksperymentował z cięciem. Znalazłem inny temat w którym opisywałeś z innym kolesiem trochę o cięciu także myślę że dość zgrabnie pójdzie. Tak z innej beczki. Pracujesz w drukarni ? Pracujesz na Summie bo widzę że dość się znasz ? Obsługujesz też plotery drukujące ?

Odpowiedz do tematu