Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
corel X7 gubi profil ICC przy eksportowaniu do .tiff
Autor Wiadomość
abat_wej
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 4 Kwiecień 2016, 12:34   corel X7 gubi profil ICC przy eksportowaniu do .tiff

Witam wszystkich forumowiczów,
zauważyłem "dziwny" problem przy pracy z Corel'em X7.
Eksportuję jakąś grafikę (wektorową) do formatu .tif (kompresja LZW). W oknie dialogowym używam ustawień kolorów dokumentu i osadzam profil (domyślny profil Coated Fogra 27).
Gdy z powrotem importuje tę bitmapę do Corel'a, pokazuje mi się ostrzeżenie że nie ma ona żadnego profila ICC.
Otwarcie pliku w Photoshop'ie (CS5) potwierdza ten fakt.
Moje pytanie - gdzie podział się profil Fogra 27??
Problem polega na tym że nie dzieje się tak za każdym razem. Miałem dwa projekty w Corel'u - z jednego export był poprawny, z drugiego gubił się profil. Co najciekawsze(a zarazem najdziwniejsze) gdy z drugiego projektu wyciąłem grafikę, przerzuciłem ją do pierwszego projektu i wyeksportowałem to wszystko było w porządku (profil był załączony).

Szukałem jakichś dodatkowych ustawień poza narzędzia/zarządzanie kolorem/ustawienia domyślne, ale niestety na nic nie wpadłem.

Proszę o pomoc (bo drukarz mi łeb urywa:)

.Qba

chezare 

Wysłany: 4 Kwiecień 2016, 22:02   

Robienie z grafiki wektorowej bitmapy to jest pierwszy marny pomysł, drukarnia zrobi sobie z tego sama bitmapę, lepiej od Ciebie. Jaki jest sens w wysyłaniu jakiejś rastrowej kobyły do drukarni, jak można wysłać malutkiego wektorowego pdfa?
Formatem który jest uważany za standard w wymianie grafiki między klientem i drukarnią jest póki co pdf, a nie tif.
Drugi marny pomysł to jest osadzanie profili ICC. Skoro wiesz, że drukarnia chce grafiki spełniającej wymagania jakiegoś profilu, to przekonwertuj grafikę tak żeby była gotowa do drukowania. Jak robisz to bo boisz się, że te Twoje wektory w jakimś miejscu mogą np. przekroczyć maksymalny poziom nafarbienia, to przecież w Corelu można to podejrzeć.
Poza tym, tak postępując, nie wiesz jak ta twoja grafika będzie wyglądała po wydrukowaniu.

Cysorz 

Wysłany: 4 Kwiecień 2016, 22:58   

Profile kolorystyczne mają sens TYLKO jeżeli odnoszą się do bitmap.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 5 Kwiecień 2016, 07:12   

Może się mylę , wygląda mi to na ukrytą reklamę . nono

chezare 

Wysłany: 5 Kwiecień 2016, 09:24   

Kolega robi z grafiki wektorowej tify co moim zdaniem sensu za bardzo nie ma, choć nie wiem jak ta grafika wygląda, bo być może jakaś logika w tym jednak jest?
Jak już robi bitmapy, to profil jak najbardziej ma zastosowanie, tylko nie wiem dlaczego wysyła grafikę ze śmieciami, zamiast sam ją przygotować tak żeby była gotowa do drukowania?
Żadnej reklamy nie znalazłem…, choć jednak jest. Malutki reklamuje Pajacyka happy
Cysorzu, kliknąłem, zawsze klikam. :-)

restauro 

Wysłany: 5 Kwiecień 2016, 09:50   

:shock:
Cytat:
Żadnej reklamy nie znalazłem…

Obejrzyj profil abat_wej :roll:

chezare 

Wysłany: 5 Kwiecień 2016, 16:26   

Obejrzałem. Myślę, że wyszukiwarka tego nie znajdzie?
Nie ma zakazu wstawiania adresu własnej strony, to wstawił.
Z drugiej strony, jeśli zajmuje się tym zawodowo, to trochę dziwne jest to o czym pisze?

restauro 

Wysłany: 5 Kwiecień 2016, 17:14   

chezare napisał/a:
trochę dziwne jest to o czym pisze?

Właśnie to miałem na myśli , może jestem w błędzie, czasem rzeczy oczywiste nie muszą takimi być.

Odpowiedz do tematu