Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
programy do edycji stron www
Autor Wiadomość
jagna 
Jagna



Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 17 Paź 2006
Posty: 480
Skąd: Australia
Wysłany: 12 Luty 2008, 03:07   programy do edycji stron www

Temat pewnie oklepany, ale klient się dopytuje czy sam by nie mógł sobie wstawiać informacji...

1) Czy cpanel może być wykorzystany do tego czy jest tylko do zarządzania plikami?
2) Czy znacie jakieś inne (najlepiej darmowe) programy do tego celu?
3) I jeszcze jedno - czy strony stworzone w Dreamweaver jako "templates" można edytowć we Frontpage?
 
 
biznesprint
[Usunięty]

Wysłany: 12 Luty 2008, 07:24   

Jak ma stronkę opartą na CMSie to pewnie, że może w PA wstawiać zawartość tekstową strony.
 
 
ABu 
Doradca


Pomógł: 12 razy
Wiek: 40
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 122
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 12 Luty 2008, 20:20   

Cytat:
Temat pewnie oklepany, ale klient się dopytuje czy sam by nie mógł sobie wstawiać informacji...

Teraz jest moda na 'własnoręczne' edytowane strony - to i nie ma się co dziwić, że się dopytuje :-) Jest cała grupa systemów określanych wspólną nazwą CMS (content management system) czyli systemy zarządzania treścią. Ostatnio bardzo modna jest Joomla - gotowy i moim zdaniem dość spory system, za to darmowy. Niestety, filozofia tworzenia stron opartych na niej jest nieco inna, niż tych 'normalnych'. I tutaj muszę Cię odesłać do googli, bo sam jeszcze nic dla joomli nie robiłem. Oczywiście nie jest to jedyny system CMS, jest tego całkiem sporo.

Z mojego doświadczenia jednak wynika, że umożliwienie użytkownikowi dużych zmian (kolory, wielkości czcionek, obrazki) jest pierwszym krokiem do samounicestwienia serwisu. Klient z reguły nie jest grafikiem i nie ma gustu - co z czasem prowadzi do pokracznych wręcz 'kreacji', dlatego osobiście preferuję systemy CMS pisane na zamówienie - umożliwiające zmianę jedynie treści i w bardzo ograniczonym zakresie. Ograniczam w ten sposób użytkownika, ale mam gwarancję, że po roku zaprojektowana przeze mnie strona dalej będzie mogła znajdować się w moim portfolio :-)

Cytat:
1) Czy cpanel może być wykorzystany do tego czy jest tylko do zarządzania plikami?

Raczej nie, lepiej klienta nie dopuszczać do cpanel'u. Tam jest za dużo opcji związanych z konfiguracją serwera. Poza tym dla niektórych języków może być problem z wygodną edycją tekstu.

Cytat:
2) Czy znacie jakieś inne (najlepiej darmowe) programy do tego celu?

Joomla, Mambo, Limbo, Php-Nuke, PHP-Fusion... Większość z wymienionych (poza Limbo) wymaga posiadania bazy danych MySQL.

Można też rozważyć zlecenie napisania skryptu w php jakiemuś programiście - dla naprawdę ekstremalnie prostej stronki powinien wyrobić się w 2 godziny - zysk jest taki, że system będzie bardzo prosty w obsłudze (w przeciwieństwie do 'gotowców') no i ograniczy możliwości ingerencji użytkownika. Poza tym można napisać stronę w HTML i przekazać programiście w takiej postaci. Myślę, że koszty napisania skryptu mogą być podobne do kosztów instalacji gotowca. Tym bardziej, że zawsze można to zlecić jakiemuś dorabiającemu uczniowi ;-)

Pozdrawiam
ABu
 
 
 
biznesprint
[Usunięty]

Wysłany: 12 Luty 2008, 22:13   

Ja polecam osobiście w takiej kolejności: Joomla, Fusion, Mambo,Nuke i dopiero Limbo, którego w ogóle nie znam. Najbardziej obeznany jestem w joomli, postawiłem już niejedną stronę na niej. Sam kiedyś dużo się uczyłem na tym systemie, nie testowałem jednak jego najnowszej wersji 1.5.
Jest wiele darmowych templatek do niego, które w łatwy sposób zdobyć.
 
 
jagna 
Jagna



Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 17 Paź 2006
Posty: 480
Skąd: Australia
Wysłany: 14 Luty 2008, 23:45   

Chodzi o to , że strona już istnieje. Zrobiłam ją (bardzo zresztą nieprofesjonalnie) w Dreamweaver 8 przy użyciu template (właśnie żeby mi nie rozwalili podstaw). Teraz sami chcą ją uzupełniać więc chyba pokażę im jak się to robi z tego programu.
Czy Joomla obsłuży już istniejące strony?
Pierwsza website jaką mieli miała program napisany przez programistę. Należy od do Domu Polskiego. Myślicie, że można go wykorzystać do prowadzenia tej nowej strony?
 
 
biznesprint
[Usunięty]

Wysłany: 15 Luty 2008, 07:14   

Joomla musi być wrzucona na serwer od nowa, nic nie dopasujesz do niej.
 
 
jagna 
Jagna



Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 17 Paź 2006
Posty: 480
Skąd: Australia
Wysłany: 15 Luty 2008, 10:19   

dzięki za wszystkie rady - teraz została mi tylko rozmowa z klientem;)
 
 
Asdef 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 343
Skąd: Łódź
Wysłany: 15 Luty 2008, 13:16   

Powiem tak, klient niech do CPanelu nie wchodzi, lepiej abyś to Ty miała tylko dostęp…
Chyba, że warunki umowy są inne, ale lepiej dla ciebie i dla nich gdy klient tam nie wchodzi…
Zapobiegnie to narobienia szkód przez złe użytkowania CP
Cp, służy tylko i wyłącznie do zarządzania serwerem, czyli ustawień w nim zawartych…
A nie do zmiany czy umieszczania Artów na stornie… do tego służy już silnik na której zbudowana jest storna.. czyli tzw. CMS
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_zarządzania_treścią

to albo skorzystasz z gotowców, albo sama napiszesz np. w PHP
jeśli chcesz wykorzystać aktualną stronę, to możesz ją urozmaicić o swoje kody PHP, które umożliwią prace na stronie ze Panelu Administracyjnego stworzonego przez Ciebie
proponuje jednak gotowce, do zwykłych storn reklamowych, chyba że zleceniodawca ma życzenie to możesz zrobić swój PA autorki… ale to się robi dla poszczególnych klientów, a nie zwykłej str. Gdzie ktoś będzie chciał sobie sam treść zmieniać…

ale jedna sprawa, jak wykorzystujesz skrypt zrobiony przez kogoś innego, trzeba przeczytać Licencje, czy jest darmowa i do jakich celów można stosować dany listing (skrypt)
przy małych stornach nikt nie zwraca na to uwagi, ale przy firmach już może ktoś się czepić!

Pod gotowca, wystarczy zmienić i opracować swoją skórkę, by wyglądała podobnie do poprzedniej - ale to praktycznie od początku
 
 
biznesprint
[Usunięty]

Wysłany: 15 Luty 2008, 18:17   

Asdef napisał/a:
to albo skorzystasz z gotowców, albo sama napiszesz np. w PHP


ciekaw jestem kto ma czas na to???
 
 
Asdef 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 343
Skąd: Łódź
Wysłany: 15 Luty 2008, 19:51   

biznesprint napisał/a:
Asdef napisał/a:
to albo skorzystasz z gotowców, albo sama napiszesz np. w PHP


ciekaw jestem kto ma czas na to???

znam nawet, który pisze własne forum... i nie małe, bo ma wszystko co potrzebne forum...
nawet modyfikował kilka skrytptów na PCT

jak ktos zna PHP, nie jest to problem :)
 
 
ABu 
Doradca


Pomógł: 12 razy
Wiek: 40
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 122
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 15 Luty 2008, 22:06   

Cytat:
jak ktos zna PHP, nie jest to problem

No właśnie :-) To naprawdę niewiele roboty - ok. 15 minut.

Może być coś takiego?

Podgląd strony:
webkoncept.pl/misc/cms/

'Panel zarządzania':
webkoncept.pl/misc/cms/panel.php

zawartość strony - w pliku tekstowym:
webkoncept.pl/misc/cms/content.txt

Co prawda prymitywne, ale działa i ma potężną zaletę - niesłychanie łatwo to dodać do istniejącej strony.

Jagna - jeśli takie rozwiązanie wystarczy to mogę podesłać.
 
 
 
jagna 
Jagna



Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 17 Paź 2006
Posty: 480
Skąd: Australia
Wysłany: 15 Luty 2008, 23:25   

Jjeśli możesz - podeślij. Nawet jeśli nie będę mogla użyć to się czegoś nauczę. Dzięki
 
 
Asdef 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 343
Skąd: Łódź
Wysłany: 16 Luty 2008, 16:38   

jagna napisał/a:
Jjeśli możesz - podeślij. Nawet jeśli nie będę mogla użyć to się czegoś nauczę. Dzięki

Dodam tylko, że PHP, jest interpretowane ze strony serwera, i wysyłane dopiero do przeglądarki, a nie tak jak jest to w HTML’u że przeglądarka odczytuje
Czyli: wniosek jest następujący: musisz do sprawdzania kodu umieszczać zawartość strony na serwerze który obsługuje PHP – dobrze też jak SQL jest, przy bazodanowych stronach
Lub postawić sobie taki serwer u siebie…
 
 
ABu 
Doradca


Pomógł: 12 razy
Wiek: 40
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 122
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 21 Luty 2008, 00:56   

Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem - trochę mnie robota przycisnęła...
Ale już jestem i odpowiadam:

tak jak pisze Asdef serwer musi posiadać obsługę php, obecnie ze świeczką można szukać takiego, który nie posiada - więc problemu nie powinno być. Bazy danych również się przydają, choć w przypadku tak prymitywnych rozwiązań jak moje nie są konieczne.

Co do stawiania serwera u siebie - osobiście nie polecam - za dużo zabawy - czasem lepiej zapłacić za gotowy serwer z obsługą, uaktualnieniami itp. niż samemu się o to martwić.

A teraz do rzeczy - budowa prostego CMS-a:

1. 'Panel zarządzania':
(Na zielono fragment odpowiedzialny za pobranie tekstu od użytkownika, na czerwono fragment odpowiedzialny za zapis tego tekstu do pliku content.txt. Tekst podkreślony to zabezpieczenie przed wklejeniem przez użytkownika szkodliwego kodu lub niechcianych elementów html.)

Cytat:
<html>
<head>
<title>Panel zarzadzania</title>
</head>
<body>
<?php
if(isset($_POST['content']))
{
$content=$_POST['content'];
$content=str_replace('<','&lt;',$content);
$content=str_replace('>','&gt;',$content);


$file=fopen('content.txt', 'w');
fwrite($file, $content);
fclose($file);

?>
<p>Tresc zostala zapisana.<br />
<a href="panel.php">Powrot do panelu</a>
</p>
<?php
}
else
{
?>
<h1>Podaj tresc strony:</h1>
<p>
<form action="panel.php" method="post">
<textarea name="content" cols="80" rows="15"><?php echo file_get_contents('content.txt'); ?></textarea><br />
<input type="submit" value="zapisz" />
</form>

</p>
<?php
}
?>
</body>
</html>



2. Strona:
(Na czerwono fragment odpowiedzialny za wyświetlenie zawartości pliku content.txt)

Cytat:
<html>
<head>
<title>Podglad strony</title>
</head>
<body>
<h1>Treść strony:</h1>
<p>
<?php echo file_get_contents('content.txt'); ?>
</p>
</body>
</html>



3. Plik z treścią:
Plik content.txt może być pustym plikiem tekstowym, ale musi mieć ustawione chmod na 666 (prawa do zapisu i odczytu dla wszystkich - można je ustawić w kliencie FTP) - jeśli nie ustawimy takich praw nie będzie można zmienić treści strony z panelu administracyjnego.


No i to by było na tyle...
Pozdrawiam
ABu

PS. Przepraszam za brak wcięć w kodzie, ale przy wklejaniu kodu jako 'code' (z zachowanymi wcięciami) nie można go pokolorować ani podkreślić.
 
 
 
Asdef 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 343
Skąd: Łódź
Wysłany: 22 Luty 2008, 13:27   

ABu napisał/a:


Co do stawiania serwera u siebie - osobiście nie polecam - za dużo zabawy - czasem lepiej zapłacić za gotowy serwer z obsługą, uaktualnieniami itp. niż samemu się o to martwić.


a ja jednak polecam... dlaczego?
tylko dlatego, że ja uważam, że więcej zabawy i problemów jest w trakcie pisania... gdy się chcę podejrzeć efekt pracy, po zmianie jednej linijki w kodzie... wrzucanie za każdym razem na serwer.. raz zabiera transwer, a dwa czas... (nawet na tych płatnych, transwer się kończy)
plusem jest to, że jednorazowa konfiguracja pozwoli odpalanie strony po przez wywołanie adresu naszego serwera domowego...

http://127.0.0.1/strona
np: na najszybsze postawienie serwera umożliwia nam pospolity krasnal, wiele osób porównuje go do dziecinnej zabawki, ale do podglądania własnej strony wystarczy... na pozcątek
krasnal
 
 
ABu 
Doradca


Pomógł: 12 razy
Wiek: 40
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 122
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 22 Luty 2008, 16:12   

Ajajajajaj...

Asdef, umknęły mi kluczowe wyrazy Twojej poprzedniej wypowiedzi, konkretnie te:
Cytat:
musisz do sprawdzania kodu umieszczać zawartość strony na serwerze który obsługuje PHP – dobrze też jak SQL jest, przy bazodanowych stronach
Lub postawić sobie taki serwer u siebie…


Oczywiście cofam swoje słowa, że nie polecam. Wręcz przeciwnie - jak najbardziej zachęcam do stosowania serwera zainstalowanego u siebie w celu testowania kodu.

Pisząc o nie polecaniu miałem na myśli zastosowanie domowego serwera jako prawdziwego serwera www.

Przepraszam za niedoczytanie i pozdrawiam
ABu
 
 
 
zayzayer 
Początkujący


Wiek: 45
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 18
Skąd: lublin
Wysłany: 16 Maj 2012, 21:35   Strony www

Ja kiedyś zaczynałem na Dreamweaver 8 i mysłałem wówczas, że to jest bardzo dobry program, ponieważ kilkoma kliknięciami mogłem np zmodyfikować wielkość i kolor czcionek.
Potem, kiedy nie miałem dostępu do programu i musiałem przez kilka dni pracować w notatniku okazało się że nie potrafię nawet za pomocą kodu wygenerować zwykłego odsyłacza obrazkowego. Dziś już wiem że podstawy html i php lepiej uczyć się w np w natepad+
niż na zaawansowanych programach do tworzenia stron www.
Przykład
Brukarstwo Gdańsk
Prosta strona informacyjna bez żadnych flashów i php
Pozdrawiam
 
 
Slawko96 
Początkujący


Dołączył: 22 Sie 2012
Posty: 1
Skąd: warszawa
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 14:59   

Dreamweaver jest narzędziem darmowym czy trzeba a nie go zabulić ???
 
 
Struna 
Fachowiec


Wersja CorelDRAW: X4, X8
Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Paź 2009
Posty: 275
Skąd: Białystok
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 17:27   

Dreamweaver jest płatnym narzędziem. W dodatku nie tak całkiem mało, jeśli chodzi o wersję komercyjną, jednak profesjonalne agencje interaktywne także słono każą sobie płacić za swoje usługi ;)
 
 
dolavor
Początkujący


Dołączył: 29 Lut 2016
Posty: 9
Skąd: Polska
Wysłany: 4 Marzec 2016, 11:37   

Dreamweaver może nie jest tani, ale to imho bardzo dobry program. Mi się przyjemnie na nim pracuje.
 
 
Shame 
Red Dot Corporation



Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy
Wiek: 35
Dołączył: 19 Kwi 2012
Posty: 2550
Skąd: Poznań
Wysłany: 4 Marzec 2016, 16:48   

dolavor napisał/a:
Dreamweaver może nie jest tani, ale to imho bardzo dobry program. Mi się przyjemnie na nim pracuje.


to milo, chociaż wydaje mi się, że przez te 4 ostatnie lata zainteresowani uczestnicy tej rozmowy już sobie jakoś poradzili.

Nie podbijaj prehistorycznych tematów, chyba, że sam masz do nich pytanie w podobnej materii.

A tak na koniec, to Dreamweaver to aplikacja Adobe. Wiem i potwierdzam, że jest niezły, ale to forum Corela ;-) Sam rozumiesz :-P
 
 
TiGeReK
Początkujący


Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 1
Skąd: Opole
Wysłany: 13 Marzec 2016, 22:37   

Moim zdaniem szkoda pieniędzy na tego typu programy. Jak najbardziej daje radę Notepad++, znajomości języka żaden program i tak nie zastąpi. Każdym programem można edytować kod, bo to nic innego jak pliki tekstowe ze zmienionym rozszerzeniem.

onet
Ostatnio zmieniony przez TiGeReK 13 Maj 2016, 22:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Cysorz 



Pomógł: 191 razy
Dołączył: 01 Sty 2011
Posty: 2924
Skąd: Kraków
Wysłany: 14 Marzec 2016, 01:04   

A sierpem można równie dobrze zboże rzezać co kombajnem, no nie?
Spróbuj cms-a w notatniku zweryfikować...
 
 
staniapl 
Początkujący


Wiek: 33
Dołączył: 26 Kwi 2016
Posty: 1
Skąd: Zambrów
Wysłany: 26 Kwiecień 2016, 20:51   

Polecam NetBeans - ściągasz i edytujesz projekt bezpośrednio na serwerze, nie trzeba uploadować plików.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
         
Strona wygenerowana w 0.24 sekundy. Zapytań do SQL: 12