Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc przy tworzeniu pliku
Autor Wiadomość
klon12
Bywalec

Wysłany: 10 Maj 2016, 19:41   Pomoc przy tworzeniu pliku

Witam. Chcę przygotować plik do testów..niestety nie wiem to to zrobić. Chodzi o plik z załącznika. Jest on podzielony na poszczególne elementy. Jednak pewne krzywe są wspólne

Jak sprawić że te wszystkie elementy będą osobno? W inkscape którego do tej pory używałem były komendy. Najpierw rysowało się inny kwadrat, dawało pod spód..a potem komendy kontur w ścieżkę-ścieżka połącz-ścieżka podział i wtedy krzywe działały jak sztanca

Jak zrobić coś podobnego w corelu?

plik

Tak wrzucam plik bo załącznik nie działa. Format DXF

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 10 Maj 2016, 20:27   

Zaznacz całość narzędziem Wskaźnik , następnie - Rozmieszczanie -Rozdziel wszystkie grupy -Zaznacz jeszcze raz narzędziem Wskaźnik - Spawaj .
Rozmieszczanie - Przekształć kontur w obiekt jeszcze raz zaznacz wszystko narzędziem Wskaźnik -Rozmieszczanie - Rozłącz Krzywą

W widoku szkieletowym widać w twoim pliku dxf jakiś śmieć (niepotrzebny element) , prawdopodobnie się zawieruszył ,dlatego zajmuje takie duże pole po otwarciu w CorelDraw.

ciecie calosc22.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 179 raz(y) 136.83 KB

klon12
Bywalec

Wysłany: 11 Maj 2016, 06:44   

Dzięki wielkie..wszystko jest ok.

klon12
Bywalec

Wysłany: 19 Maj 2016, 11:09   

Kurcze...okazało się podczas testów lasera, że plik się przeskalował :)

restauro 

Wysłany: 19 Maj 2016, 12:23   

klon12 napisał/a:
okazało się podczas testów lasera, że plik się przeskalował :)

Może Bidon się wypowie jak wróci z plaży jak to jest z plikami DXF.
Pogoda kiepska ,pewnie za długo nie będzie się opalał.

klon12
Bywalec

Wysłany: 19 Maj 2016, 13:53   

Wiesz co...ten mój plik to był strasznie kombinowany. Ja już dokładnie nie pamiętam jaka była historia tego projektu, ale tam i inkscape i jakiś darmowy CAD był zamieszany..na koniec Corel Draw. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie

Ale po kilku otworzeniach, przesunięciach elementów pojawiały się np: jakieś dziwne "paprochy"..jakieś punkciki, małe kreseczki. Sam plik jak go wysyłałem z 10 cm na 10 cm robił się 10 mm na 10 mm itd....

restauro 

Wysłany: 20 Maj 2016, 19:11   

Bidon
Masz jakiś pomysł odnośnie problemu kolegi?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Maj 2016, 19:37   

no wlasnie wrociloem z ogrodka i na forum juz swoje madrosci pozwolilem sobie wylozyc :-) ,a co do tematu to lykne i popatrze ogolnie chodzi zapewne o Polilinie bo to na laser :-) a Corel robi w Spline :-) no cożż trza poprostu zamienic kontor w obiekt,ale teak jak pisze jestem po grilu swoje napisalem w odpowiednim forum ,wiec pobiore pomysle i dam znac , :-)

chezare 

Wysłany: 20 Maj 2016, 20:15   

Zamiana konturu w obiekt robi obrys linii i zamiast jednej masz dwie. Przy konturze włosowym odległość między nimi to 0,076 mm, laser nie będzie zadowolony.
Jeśli chodzi o Polin, to ja tam sporo czasu spędziłem i uwierz mi, to nie jest sympatyczne miejsce. :-)

klon12
Bywalec

Wysłany: 21 Maj 2016, 06:16   

No właśnie...i to jest cała zabawa z tym tematem. Dla mnie to wszystko to jest czarna magia. W zasadzie to nie moge pojąć czemu to jest takie trudne. To powinna być jedna z podstawowych opcji programu...robienie takich elementów i to powinien być do tego 1 guzik...ale w końcu to 0.076 to nie jest tak źle.

A jaki waszym zdaniem byłby najlepszy program do tego typu prac?
Chodzi tylko i wyłącznie tego typu rysunki bazujące na liniach..żadnych grafik, kolorowań itd...Tylko linie i potem rozdział elementów. Może najlepsze rozwiązanie to kopiowanie" całych fragmentów linii? Na zasadzie od węzła do węzła a potem ręczna robota?...Tylko że to zawsze jest związane z ryzykiem że coś się sknoci....ale w materiale reklamowym najnowszej wersji widziałem taką opcję...kopiowanie całych fragmentów od węzła do węzła.

chezare 

Wysłany: 21 Maj 2016, 17:11   

To nie jest kwestia tego czy innego programu, tylko jak się daną robotę wykona. Jak się zrobi porządnie, to nie będzie problemów. Corel się idealnie nadaje do takiej roboty.
Ten ułamek milimetra o którym mówisz że jest nieźle, jest dyskwalifikujący. Po zamianie w obiekt powstaje jak gdyby obrys konturu i są dwie linie, w odległości zależnej od grubości konturu.
Grubość konturu można ustawić np. 0,0001 mm, ale po zamianie w obiekt dalej będą dwie oddalone od siebie właśnie o tę odległość linie, obie będzie widział ploter.
Grafika do wycinania ma być narysowana pojedynczą linią i jej grubość nie ma znaczenia.
Jeśli narysujesz jakiś kształt w którym grubość linii ma 0,1 mm i później zamienisz grubość konturu na 5 mm, to to dalej jest ten sam kształt, opisany tym samym wzorem, tylko inaczej wyświetlany.

klon12
Bywalec

Wysłany: 22 Maj 2016, 09:53   

Kurcze..Nie do końca to ogarniam muszę przyznać.

Kwestię tego jak ploter widzi linię i tnie to wiem. Do cięcia stosuje się offset...problem jednak pojawia się już na etapie pliku elektronicznego. Dostałem przepis jak podzielić swój obraz na pojedyncze elementy...ale okazało się że plik się "zepsuł" i że już w formie elektronicznej te elementy do siebie nie przystają...nie wiem czemu, ale geometria niektórych elementów się zmieniła. Nie chciał bym rysować w formacie 40x30 300 elementów...potem to podzielić i sprawdzać każdy czy jest OK...bo to jest niewykonalne.

chezare 

Wysłany: 23 Maj 2016, 08:43   

Podałem przepis jak to zrobić. Nie rysuj poszczególnych elementów, tylko prostokąt wielkości złożonych puzzli i podziel go liniami, wszystko musi pasować. Można też rysować poszczególne "kafelelki" i przycinać je sąsiednimi, też z założenia powinny pasować, ale w praktyce mogą zostać gdzieniegdzie jakieś śmieci, których próba usunięcia zdeformuje klocek. Można też narysować linie i wypełnić kafelki inteligentnym wypełnieniem, nie wiem czy efekt będzie zadowalający, bo nie mam takiego narzędzia.
Wszystkich tych kłopotów można pozbyć się stosując wykrojnik, tak są robione prawdziwe puzzle, ale tego twojego materiału raczej tak pokroić się nie da.
Może rozwiązaniem będą jakieś makra które dzielą obrazek na kawałki?
Obejrzałem dokumenty, które się tu po drodze pojawiły i moim zdaniem żaden nie nadaje się do wycinania.

klon12
Bywalec

Wysłany: 23 Maj 2016, 09:45   

Tu są zdjęcia cięcia. Chodzi o cięcie elementów standardowych. Złożona całość została jeszcze wygrawerowana mapą świata. Wszystko fajnie i ekstra...tylko ja w założeniu chcę robić coś innego i po testach muszę mieć 100% pewności że mogę to zrobić...ale nie mogę do testów podejść bo ciągle rozbijam się o elektroniczną stronę mojego pliku

Ja muszę mieć przygotowane układanki, w których każdy element nie tylko jest inny...ale jeszcze te elementy mają fantazyjne, nieregularne kształty. W przykładzie u góry jest wycinany jeden element X razy. Można go nawet narysować w oparciu o współrzędne i wymiary w sensie liczb(długość, szerokość itd...)

Mi chodzi jednak o kształty nieregularne, każdy element inny. Nie da się narysować nieregularnej linii...a potem drugiej idealnie przystającej. Nie da się podać współrzędnych i wymiarów nieregularnej linii, a potem w oparciu o nie współrzędne drugiej idealnie przystającej.

Inna firma robi mi cięcie w oparciu o te moje pliki nieregularne...ale tam są błędy. Podobno linie nie są przystające, tylko nachodzące...więc elementy nie są dopasowane...część która powinna idealnie przystawać, w formie elektronicznej nachodzi na siebie....I ja nie wiem jak to obejść, naprawić i zrobić dobrze.

P_20160523_093646.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 188 raz(y) 1.62 MB

P_20160523_093617.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 198 raz(y) 1.99 MB

klon12
Bywalec

Wysłany: 23 Maj 2016, 10:08   

Najpierw narysowałem takie coś.

całość

Potem chcę mieć tą całość podzieloną na idealnie przystające do siebie elementy. Takie jak tu

elementy

Jednak okazuje się że one nie są przystające. Tak jak te wcześniejsze standardowe.

http://przeklej.org/file/6qIE9t/ss1.jpg

Tak jak tutaj widać(może niezbyt dokładnie)...One są bardzo podobne...ale jednak okazuje się, że nie można wykorzystać precyzji plotera...bo coś z elementami się dzieje już na etapie programu graficznego. Szukam sposoby żeby to zrobić dokładnie.

chezare 

Wysłany: 23 Maj 2016, 17:47   

To jest fragment dokumentu pt. całość.

Takie puzzle się nie złożą.
Tak wygląda próba złożenia dwóch pierwszych z brzegu klocków z pliku elementy.

Ja się na konstrukcji puzzli nie znam, ale takie projektowanie, moim zdaniem, aż prosi się o kłopooty.

Narysowałem cztery klocki i takie puzzle, powinny dać się złożyć do kupy, za przeproszeniem. :-)

puz4.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 180 raz(y) 14.82 KB

klon12
Bywalec

Wysłany: 23 Maj 2016, 18:02   

Ja ten plik robiłem z godzinę w inkscape(okazało się że z SVG nikt nie wycina). Potem poświęciłem na prawdę bardzo dużo czasu na usuwanie właśnie tego rodzaju niedociągnięć..używając jeszcze innego programu. Na koniec wszystko jeszcze sprawdzałem w corelu

Nie wiem czemu tak się dzieje. Ten plik jak komuś wysyłam, lub zamieszczam na forum to się skaluje z 10x10 na 1x1, lub 2x2....dla tego tak się miotam tutaj na forum. Ja nie wiem czemu coś takiego się dzieje...Dodam że wcześniej poświęciłem kilka godzin na różnego rodzaju inne próby związane z wypełnianiem(niedokładne niestety) itd...

Zaręczam ci, że ten plik był doskonale przygotowany. Nie było tam tego rodzaju błędów...ale z czasem coś się z tymi plikami dzieje...albo się skaluje, albo pojawiają się "paprochy" albo gubi wymiary o jakieś mm itd...

Dla tego mnie cała ta sprawa przerasta....ale mam nadzieję że przynajmniej wyjaśniłem o co mi chodzi:)....Dałem zlecenie w odpowiednim dziale, więc jeśli ktoś chętny proszę korzystać. Zapłacę za ten plik, bo sam nie mam już na to siły, a co gorsza także pomysłu. Nie dysponuje też żadnym płatnym programem..a darmowy inkscape się nie nadaje bo nie zapisuje dokładnie w DXF i DWG

chezare 

Wysłany: 23 Maj 2016, 18:15   

U mnie całość.dxf ma 10x10 cm.

klon12
Bywalec

Wysłany: 23 Maj 2016, 18:42   

A czy plik zapisany w formacie SVG..da radę otworzyć potem w corelu i potem zapisać go w formacie DXF?

chezare 

Wysłany: 23 Maj 2016, 20:10   

Da się. Oni wycinają tylko z DXF?
Ja cały czas myślałem, że te obrazki pochodzą z jakiegoś cada i trzeba je przerobić na cdr.
To co teraz napiszę nie jest podparte żadną wiedzą, ale być może jest tak, że kształt zapisany w Inkscape i otwarty np. w Corelu to już nie są identyczne figury? Różnice mogą być pomijalne i przy pojedynczym elemencie niezauważalne, ale jak dotyczą więcej niż jednej figury, a na dodatek te figury muszą do siebie pasować, to może być lipa?

W załączniku jest lekko zmodyfikowany Twój plik.

http://www.oberonplace.com/products/jigsaw/
i siedzisz, pijesz piwo, samo się robi. :-)

puzzle.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 171 raz(y) 33.86 KB

puz_roz.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 159 raz(y) 34.01 KB

Ostatnio zmieniony przez chezare 23 Maj 2016, 23:02, w całości zmieniany 1 raz  

klon12
Bywalec

Wysłany: 23 Maj 2016, 21:40   

Najpierw plik zrobiłem w inkscape....okazało się że nie zapisuje w DXF..więc narysowałem w solid edge...jednak wersja trial jest okrojona i nie mogłem w żaden sposób podzielić przy użyciu komend pliku na elementy....po zainstalowaniu trialowego Corela w oparciu o uzyskane info przekształciłem plik już w Corelu

Jednak jak wysłałem do testów, to przeskalowało plik na 1 x 1 cm. To samo jak przesłałem firmie do wycięcia...a następna firma testująca dostała plik 2x2 cm...To z tej ostatniej były zdjęcia które wrzuciłem

Nie wiem czy ta opcja nie rozwiązuje całego problemu...W wersji elektronicznej części elementów byłyby identyczne...ale podczas cięcia wystarczy zastosować offset i powinno być wszystko OK. Ale tego nie sprawdzę, bo nie mam Corela. Miałem tylko dostęp przez kilkanaście dni do wersji trialowej.

chezare 

Wysłany: 23 Maj 2016, 23:01   

Ja w ramach eksperymentu wyeksportowałem rysunek z Corela do DXF, po zaimportowaniu tego pliku do Corela wszystko niby pasowało, tylko krzywe zostały porozłączane, a tam gdzie krzywe się pokrywały, została tylko jedna. W tym w którym poszczególne figury była każda osobno nic się nie stało. Zgadzają się też wymiary z dokładnością do 3 cyfr po przecinku, tak mam ustawione, być może jest znacznie dokładniej?
Trzeba by było coś takiego wyciąć, żeby się przekonać czy da się to zrobić.
Z dokładnością takich laserowych ploterów, jest tak samo jak z innymi, jedne są dokładniejsze od innych. W tym przypadku kłopot będzie taki, że niedokładność rzędu drobnego ułamka milimetra, spowoduje że układanka się nie złoży w całość.
Nie mam też wątpliwości, że grafika musi zostać naklejona przed cięciem, a ponieważ elementy mają być rozłożone, to operacja wydaje mi się niewykonalna, chyba że maszyna potrafi czytać jakieś pasery? Wykadrowanie obrazka 300 elementami, to sporo roboty. Ewentualnie trzeba po wycięciu złożyć puzzle w całość i wykonać nadruk bezpośrednio na pociętym materiale, ale w takim przypadku też będzie problem z trafieniem z wydrukiem tam gdzie trzeba.

puz_roz.zip
Pobierz Plik ściągnięto 85 raz(y) 39.51 KB

klon12
Bywalec

Wysłany: 24 Maj 2016, 10:34   

Przesadzasz...to wcale nie jest tak że wystarczy ułamek mm żeby układanka się nie ułożyła. Dostałem zestawy które wycinała firma sprzedająca plotery i wszystko pasuje...Są zestawy wycięte "na wcisk" "na styk" i z luzem większym, lub mniejszym. No wydaje się, że sam ploter i jego precyzja to nie kłopot...metodą prób i błędów można dojść do optymalnego ustawienia.

Problem to program i forma elektroniczna pliku. Ja korzystałem z inkscape i on nie jest wystarczająco precyzyjny. Używając np wypełnienia, przy zbliżeniach widać było wyraźny brak precyzji....także nie jest możliwy stabilny zapis w formacie DXF, DWG czy tego typu..znowu inne darmowe wersje programów CAD których używałem nie miały zaawansowanych opcji. Nie można było używać komend na podstawie których podzieliłem plik na elementy chociażby podążając za instrukcją restauro.

Po prostu potrzebuję możliwości narysowania tego pliku i potem jego przeobrażenia w osobne elementy...do tego z opcją zapisu w formacie gwarantującym stabilność. Niestety programy darmowe wydają się nie wystarczająco precyzyjne.

Modelarze tworzą modele z precyzją do 4 miejsc po przecinku. Mi aż taka nie jest potrzebna. Mi wystarczą do 2:)...błąd 0.1 mm to już jest precyzyjnie.

Odpowiedz do tematu