Okładka na płytę CD - szablon |
Autor |
Wiadomość |
miro88
Doradca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 119 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 16 Wrzesień 2008, 16:35 Okładka na płytę CD - szablon
|
|
|
Dosyć często zachodzi potrzeba wykonania, a potem wydrukowania okładki dla siebie lub kogoś innego na płytę CD.
Przygotowałem do tego szablon zawierający przód (front) oraz tył - (back) okładki
1) Wykonanie retuszu, kadrowanie w programie do obróbki zdjęć np. Photoshop, Corel Photo-Paint, Corel Paint Shop Pro itp.
2) Gdy pliki mamy gotowe pozostaje zaimportować je do szablonu w Corelu.
3) Następny krok to wpisanie takich samych wymiarów plików jpg jak ramki i wyśrodkowanie do ramek.
4) Aby łatwiej było rozcinać okładki, zdjęcia powinny znajdować się poniżej ramek (kombinacja klawiszy SHIFT+PgDown lub Ctrl+PgUp) przez co będą widoczne czerwone ramki.
5) Często zdarza się, że tył okładki nie posiadają tzw. boczków (opis na boku opakowania płyty). Wtedy albo ręcznie dodajemy tekst w pionie albo (jeśli istnieje taka możliwość) rozciągamy tylną część okładki na całą szerokość w szablonie.
6) W zależności od zapotrzebowania jaką ilość okładek planujemy wydrukować, można dodać kilka stron w tym samym pliku poprzez polecenie Układ/wstaw stronę a następnie wklejenie szablonu do poszczególnych stron.
7) W większości mapy bitowe są w formacie RGB a przed drukowaniem zalecam dokonanie konwersji na CMYK poprzez polecenie Mapy bitowe/przekształć w mapę bitową i tu wybrać CMYK 32-bity.
8) Teraz pozostaje wydruk na drukarce kolorowej lub zapisanie pracy jako PDF-a (koniecznie z ustawieniem pdf z ustawieniami drukarskimi) i zaniesienie jej do firmy oferującej usługi kolorowego wydruku. Obecnie koszt jednej strony A4 kształtuje sie na poziomie ~2,50zł/szt. w zależności od ilości drukowanych sztuk.
9) Po wydrukowaniu czas na rozcięcie. Polecam do tego celu nożyce z jak najdłuższymi krawędziami tnącymi bo znacznie skraca czas wycinania. Następnie w miejscu dwóch pionowych linii zaginamy papier (zagięte części to boczki z szablonu).
10) Gdy mamy gotowe arkusze do płyty, po otwarciu opakowania na płytę delikatnie wyciągamy czarną formę na której się osadza płytę i tak wkładamy wydruk (rzecz jasna tył:)). Pozostaje jeszcze przednia okładka i już możemy cieszyć się wyglądem okładki płyty AUDIO CD jak oryginał
P.S. Wymiar w szablonie przodu a konkretnie jej szerokości może ulec zmianie ponieważ natrafiłem na różnego rodzaju pudełka BOX gdzie szerokość na przedni wydruk jest raz mniejsza lub większa o ok. 2 mm. Natomiast wysokość oraz tył pasują jak ulał.
Szczególnie należy uważać przy wyciąganiu czarnej formy z okładki gdyż jest to bardzo łamliwy materiał. Jeśli część się nadłamała to polecam sklejenie klejem kropelka lub podobnym.
szablon okładek.rar plik cdr |
Pobierz Plik ściągnięto 4035 raz(y) 4.97 KB |
szablon okładek.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 4102 raz(y) 13.86 KB |
|
|
|
|
|
szedar
Początkujący szedar
Wersja CorelDRAW: 9
|
Wysłany: 8 Styczeń 2014, 11:29 Okładki na płytę CD
|
|
|
Dzięki za instrujcję podobną metodą można wykonać własne opakowania innych formatów na tej stronie jest dużo szablonów Tutaj |
|
|
|
|
OkladkaCD
Początkujący
Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2016 Posty: 1 Skąd: Bielsko-Biała/Kraków
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 11:39 Re: Okładka na płytę CD - szablon
|
|
|
Dzięki! Na pewno się przyda :)
Na pewno się przyda, jak was zaczną w sieci widzieć jako spamerów. |
Ostatnio zmieniony przez chezare 17 Maj 2016, 18:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 16:15
|
|
|
Nie wstyd ci?
Powinienem ordynarną reklamę skasować, ale że leniwy dzisiaj jestem, to podam ci adres gdzie nikt specjalnie by się jej nie dziwił.
http://corel.wodip.opole....wforum.php?f=47 |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 16:39
|
|
|
chezare napisał/a: | leniwy dzisiaj jestem, |
Nie jestem pewien czy koleś w ogóle to przeczyta.W ciągu trzech minut zdążył się zarejestrować ,zalogować i zrobić wpis, Musi być bardzo zaganiany. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 16:49
|
|
|
Dziwisz się? Tyle jeszcze stron jest w necie...
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 16:57
|
|
|
Cysorz napisał/a: | Tyle jeszcze stron jest w necie |
Nie dziwie się , ostatnio kasowałem gościa próbującego reklamować artykuły dla dorosłych pań i panów. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 17:33
|
|
|
Restauro, przesadziłeś.
Weź oprócz tutorialu wszystko wywal i będzie porządek.
Wcześniej też była jakaś tłocznia płyt.
Wcisnąłem krzyżyk przy poście nieszczęśnika, ale głupio mi się zrobiło, bo to tak jakby lać niepełnosprytnego, a nie mam uprawnień żeby przenieść taki post do tego nowego działu z reklamami. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 19:39
|
|
|
chezare napisał/a: |
Restauro, przesadziłeś |
Nie przesadziłem , zanim napisałem sprawdziłem ( Możesz sam to zrobić )nawet czy nie jest na czarnej liście spamerów . Nie będziemy sami podpowiadali gdzie ma się reklamować ,chyba ,że jest to ktoś kto już jakiś czas tu zabawił .
Chciałem zrobić jak proponował Tegraf ,niestety nie znalazłem ustawień które by to umożliwiały . Wykasowałem tylko koledze stronę . |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 20:08
|
|
|
Miałem na myśli te artykuły dla dorosłych.
Ja proponowałem żeby wszytko oprócz tutorialu kliknąć w krzyżyk.
Ja nie mam uprawnień żeby kogoś wywalić, przenieść mu post, czy zmodyfikować stopkę.
Powinienem być chyba modelarzem, a nie moderatorem? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 20:19
|
|
|
Zbanować możesz ,skasować posty i wydaje mi się ,że przenosić.
Ja delikwentów z całego świata ,którzy są na listach, wywalam rano i wieczorem.Staram się w miarę sumiennie .Jak kilku odpuścisz mając jakieś wątpliwości, natychmiast podwaja się ich ilość . |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 20:20
|
|
|
chezare napisał/a: | Miałem na myśli te artykuły dla dorosłych. |
Nastopnym razem podeślę linki.
Ostatni mamy często oferty biologicznych szamb ,jeśli jesteś zainteresowany służę również ? |
|
|
|
|
|