|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Małe png na stronę www - utrata jakości. |
Autor |
Wiadomość |
ziben69
Początkujący
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 18:56 Małe png na stronę www - utrata jakości.
|
|
|
Witam,
robię grafikę na stronę internetową w CorelDraw x4 i mam problem z utratą jakości. Obrazki są dosyć małe bo 35x35px, eksportuję je do PNG z ustawieniami
DPI: 300
Profil ICC - tak
RGB - tak
Wygładzanie - tak
Przezroczyste tło - tak
Zachowaj oryginalny rozmiar - tak
Reszta odznaczone.
Jakość jest fatalna, zwiększenie dpi nic nie pomaga. Dałem nawet 5000 i to samo.
Proszę o pomoc. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 19:28
|
|
|
Khem... Jednoczesne operowanie pikselami i DPI nie ma sensu. Robisz grafikę do Neta więc chcesz w pikselach, bo masz docelowy rozmiar w który musisz się wpasować. DPI ma sens jeśli operujesz rozmiarami rzeczywistymi (cm, mm, cale) - wtedy DPI mówi - w telegraficznym skrócie - o ilości pikseli na jednostkę miary. Zapomnij więc o DPI jeśli zajmujesz się grafiką na strony WWW. Standardową rozdzielczością DPI dla obrazów jest 96 (dla Windowsa) i bodajże 72 dla MAC-ów. Zostań przy tym 96 dpi (w oknie eksportu jest nawet taka wartość do wyboru).
Jeśli chodzi o jakość to ogólnie czego się spodziewasz mając do dyspozycji 35×35 px? To przecież rozmiar ikony (ale dawniej, teraz ikony mają po 64 lub 128 px). Jaką grafikę chcesz tam upchnąć? Możesz raczej zrobić coś, co proponowałem w innym temacie (chociaż inni forumowicze mnie zbesztali): zapisz swój projekt w PNG czy czym tam chcesz. Możesz wpisać proporcjonalnie większy rozmiar (np. 180×180 px) i tak zapisać. Potem, już na stronie, korzystając z parametrów obiektu (poprzez WIDTH i HEIGHT) ustaw jego właściwy rozmiar. W ten sposób strona sama będzie skalować obrazek. Nie zawsze daje to efekty, ale czasem owszem. Może u ciebie się sprawdzi?
Aha, i dla takich grafik (ikon) nie dołączaj profilu ICC - nie ma to sensu, a dodaje wagi plikowi. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 15:47
|
|
|
Wartości 96 i 72 były aktualne 30 lat temu. Nowoczesne telefony mają ponad 500 ppi, dzięki temu rozładowują baterie w ein moment.
Shame ma rację, zwiększanie rozdzielczości nie ma sensu, obrazek rastrowy składa się z x na y pikseli. 96 czy 72 jest jak
Wielkość musisz ustawić na 35x35 pikseli i wpisz te 96, bo coś wpisać trzeba, moim zdaniem to nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia, równie dobrze można wpisać 50 tys., a na wyświetlanie obrazka nie będzie to miało żadnego wpływu, dalej będzie miał 35x35 pikseli. Po co robić większe pliki z przeźroczystością kiedy można robić mniejsze bez? Grafikę da się ustawić na ekranie co do piksela, przecież wiesz w którym miejscu ma być.
Co innego z tym co proponuje kolega Shame, czyli skalowanie obrazka w przeglądarce. Być może to ja z kolegą polemizowałem, ale w tym też nie widzę specjalnie sensu. To mogłoby mieć sens wtedy, kiedy procedura skalująca obrazek w przeglądarce byłaby lepsza od tej wbudowanej w program graficzny, a wątpię żeby tak było. Skalowanie grafiki rastrowej, obojętnie w którą stronę wiąże się z utratą jakości.
Grafika 35x35 pikseli, przy wielkościach i rozdzielczościach nowoczesnych monitorów nie jest względnie mała, tylko jest bardzo mała.
Na Twoim miejscu spróbowałbym z wyłączeniem wygładzania, przy tej wielkości grafiki to nie koniecznie pomaga.
Obrazek na górze ma 70x35 pikseli i wpisane 96 dpi. Z lewej jest niewygładzony, z prawej z wygładzaniem.
Na dole jest dokładnie to samo ale z ustawieniem 16 dpi.
Przy tej wielkości grafiki, to pomóc może tylko "ręczna robota"
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|