|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
przygotowanie pliku do wydruku na ploterze wielkoformatowym |
Autor |
Wiadomość |
jimi
Początkujący
|
Wysłany: 20 Maj 2016, 15:03 przygotowanie pliku do wydruku na ploterze wielkoformatowym
|
|
|
Witam
Pilnie potrzebuję pomocy!
mam dokładnie o 19 drugi etap rozmowy kwalifikacyjnej do firmy reklamowej która jak się okazuje świadczy usługi dla mniejszych firma drukując na maszynach wielkoformatowych.
Powiedzieli że przetestują moje umiejętności na corelu czyli dostanę plik w jpg lub tiff i będę musiał zrobić linie cięcia, oczkowanie (wydruk na banerze) i takie tam. pod maszynę wielkoformatową aby wiedzieli gdzie oczkować i ciąć.
Nigdy tego nie robiłem zajmowałem się jedynie projektowaniem.
Proszę napiszcie jak to się robi krok po kroku (mam na kompie zainstalowanego corel 11 wersja angielska)
Co mam zrobić z takim tifem jak już go zaimportuję do corela, co dalej.
Na moje nieszczęście całe życie używałem illustratora co dodatkowo pogarsza moją sytuację |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Maj 2016, 17:18
|
|
|
Zacząłem pisać instrukcję, ale to nie ma sensu, jest za mało czasu. Nauczyłbym cię jak to zrobić w parę minut, ale do tego są potrzebne podstawowe umiejętności obsługi Corela, jak nie masz o tym pojęcia, to kapota.
Jeśli grafika jest w RGB, to musisz ją przekonwertować do CMYK z odpowiednim dla tej ich drukarki profilem ICC. Grafika powinna być wielkości gotowego banera, albo o dajmy na to centymetr większa w każdą stronę (spad). Nie może wystawać za daleko za krawędź bo będzie przeszkadzała przy zgrzewaniu, tak mi się przynajmniej wydaje.
Znaczniki zaginania to zwykłe odcinki, jakiś 1 cm wystarczy ustawione tak żeby nie stykały się z krawędzią strony dokumentu (krawędzi banera), 0,5 cm powinno być dobrze. Znaczniki cięcia będą wyglądały tak samo, tylko muszą być oddalone od krawędzi strony o 5 cm (tyle ile będzie zawijane). Tutaj przydałaby się umiejętność pozycjonowania, żebyś mógł łatwo ustawiać je w odniesieniu do narożników strony (banera). To samo dotyczy znaczników gdzie mają być oczka. Narysuje krzyżyk 2x2 cm, ustaw go tak żeby środek miał w narożniku strony, przyda się jakiś pomocniczy prostokąt, a później przesuń tak żeby jego środek był oddalony o 2,5 cm od krawędzi strony w jedną i drugą strone (jeśli zawijany obszar ma 5 cm szerokości). Jak ustawisz krzyżyk w dwóch narożnikach, to przy użyciu narzędzia metamorfozy wygenerujesz pozostałe. To prosta robota, która zajmuje 2 min, ale jak cię nauczyć w 1, nie wiem.
To się da zrobić jednym kliknięciem, tylko trzeba napisać proste makro.
baner.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 145 raz(y) 15.92 KB |
|
|
|
|
|
jimi
Początkujący
|
Wysłany: 20 Maj 2016, 17:27
|
|
|
Dzięki!
a w jakim formacie taki plik zapisać?
jpg, pdf? |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Maj 2016, 17:37
|
|
|
Pdf-x/1, albo pdf-x/3, jeśli nie jest drukowany z Corela. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|