|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Domyślne kolory prowadnic |
Autor |
Wiadomość |
jagibabu
Bywalec
|
Wysłany: 6 Maj 2016, 15:06 Domyślne kolory prowadnic
|
|
|
Codziennie generuję po kilka/kilkanascie nowych projektów w Corelu. Prawie zawsze wykonuję kolejny plik z przygotowanego autorskiego szablonu. Bardzo takie rozwiązanie ułatwia i przyspiesza pracę.
W załączniku przedstawiłem screen z ekranu mojego Corela X5.
Problem polega na braku możliwości/mojej niewiedzy (?) jak ustawić kolory prowadnic domyślnie, żeby wzorcowe i na danej stronie projektu były innego koloru, a nie takie same, jak na przedstawionym screenie. Mnie się to nie udało i za każdym razem muszę ręcznie dodawać prowadnice innego koloru na każdej stronie projektu, tak jak widać w menedżerze obiektów.
Co innego pokazuje panel opcji, a co innego menedżer obiektów.
Proszę o ewentualne sugestie, jak zmienić skutecznie tą opcję?
screen guides.gif
|
Pobierz Plik ściągnięto 197 raz(y) 96.05 KB |
|
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 6 Maj 2016, 15:39
|
|
|
Jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz mieć coś takiego:
I chodzi o to, że po ustawieniu kolorów, w nowym dokumencie kolory wracają do wcześniejszych ustawień? Tak się dzieje, ponieważ należy te opcje zachować jako domyślne, a robi się to tu:
Wystarczy, że pozaznaczasz i klikniesz OK. Wcześniej oczywiście ustaw sobie kolory jakie ci pasują Od tego momentu nowe projekty będą miały twoje kolory. |
|
|
|
|
jagibabu
Bywalec
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2016, 13:59
|
|
|
Dopiero dzisiaj znalazłem chwilę, żeby napisać o podanym sposobie.
Niestety tak banalne rozwiązanie do zastosowania, mnie (albo Corela) przerasta.
Tzn. zastosowałem się do propozycji kolegi Shame'a niestety bez efektu końcowego.
Wariant 1
1) Zadałem "ulubione" kolory prowadnic.
2) zaptaszyłem pokazaną opcję.
3) restart Corela
4) Bez zmian.
Wariant 2
1) Zadałem "ulubione" kolory prowadnic.
2) zaptaszyłem pokazaną opcję.
3) dodałem "zapisz ustawienia jako domyślne".
3) restart Corela.
4) Również bez zmian.
Pozostaje tylko reinstalacja? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|