Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kasowanie czcionek w Corelu po imporcie plików PDF
Autor Wiadomość
duduszko
Początkujący

Wysłany: 22 Czerwiec 2016, 14:14   Kasowanie czcionek w Corelu po imporcie plików PDF

Witam,
Niestety mam problem. Chcę przerzucić plik PDF do corela, ale niestety zmieniają mi się wówczas czcionki, lub kasują znaki. Co zrobić żeby się nie kasowały?
Pozdrawiam

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Czerwiec 2016, 14:22   

Trzy rozwiązania:
1. Kupić brakujące fonty. Wada: może być drogo. Bez pewności, że się uda.
2. Importować pdfa jak jest, z błędami. Po imporcie ponownie edytować teksty, zamieniając fonty na podobne. Wada: może to trwać bardzo długo i również może skończyć się niepowodzeniem.
2. Zamienić teksty w pdfie na krzywe. Wymagany Acrobat Pro. Wada: po imporcie nie ma tekstów, tylko krzywe, więc i edytować nie ma co.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 22 Czerwiec 2016, 18:25   

tegraf napisał/a:
po imporcie nie ma tekstów, tylko krzywe, więc i edytować nie ma co.

Ale za to wszystko wygląda jak powinno.

Jest jeszcze 4 opcja (chociaż tegraf napisał dwukrotnie "2" ;-) ):

4. Zaimportować PDF z błędami lub z krzywymi (patrz punkt 2 lub 2), następnie potworzyć nowe akapity i skopiować tekst (prosto z PDF) wlewając na go na nowo i dobrać font żeby pasował.

Ja tak często robię, częściej niż bym chciał. Metoda średnio czasochłonna i daje dobre rezultaty.

chezare 

Wysłany: 23 Czerwiec 2016, 13:04   

Jeśli dokument ma być pełnosprytny, to rozwiązanie jest tylko jedno, to pierwsze zaproponowane przez Tegrafa, jeśli dokument nie musi posiadać edytowalnych tekstów, to trzeba je skrzywić, nie jest do tego potrzebny drogi Acrobat, jest parę innych narzędzi, które potrafią to zrobić.
Jest też rozwiązanie, które mógłby podać Bidon, gdyby nie leżał od rana do nocy na plaży, wyciągnięcie fontów z pdf, ale to z kolei jest na bakier z przyzwoitością, ja bym proponował zrobić tak jak radzi Shame, chyba że musi być konkretny font, to wtedy Tegraf, pkt 1.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Czerwiec 2016, 13:54   

chezare napisał/a:
jest parę innych narzędzi, które potrafią to zrobić.

? Podziel się wiedzą. Ja szukałem i... nic. :-(

Cysorz 

Wysłany: 23 Czerwiec 2016, 19:41   

Zamontuj po prostu drukarkę postscriptową (np. SelectSetAvantra - bardzo stary sprzęt, może nie działać na systemie 64-bitowym) i druku do pliku, wybierając format*.ps. Przy imporcie takiego pliku do Draw, program potrafi bardzo ładnie skrzywić "nieistniejące" fonty.
Wyciągania fontów z pdf'a nie polecam - raz, że to nielegalne, dwa - taki zestaw ma zazwyczaj ograniczony zestaw znaków tylko do tych, które zostały użyte w dokumencie (przykładowo, jeżeli importujesz napis "mama", to są zapisane w nim tylko dwa fonty: "a" i "m").

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 23 Czerwiec 2016, 20:37   

Przede wszystkim, przy imporcie tego pedeefa wypróbuj opcję "Import Text As Curves".

Jeżeli jest to pedeef od klienta, to mu go zwróć i powiedz mu, żeby go zrobił jeszcze raz, upewniając się, że zdownloadował fonty - wszystkie drukarnie tak robią i nie pieprzą się z niezdownloadowanymi fontami klienta. Ostatecznie możesz mu powiedzieć, żeby Ci dał fonty występujące w tym pdf, zainstaluj je na komputerze, na którym otwierasz ten pdf.

Jeśli ten pdf pochodzi z MSOffice, to są programy, które konwertują go na powrót w dokument MSOffice.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Czerwiec 2016, 20:44   

Cysorz napisał/a:
druku do pliku, wybierając format*.ps.

To nie to samo. Nie chcę zmieniać formatu na .ps. Chcę zamienić teksty na krzywe w pdfie - bez zabawy z drukiem do pliku i konwersjami międzyformatowymi. W Acrobacie Pro to możliwe. Chezare twierdzi, że są inne narzędzia to umożliwiające - ja nie znam, więc czekam...

Cysorz 

Wysłany: 23 Czerwiec 2016, 21:42   

Tyle, że nie każdy ma Acrobata Pro ;)
Ja też wiem jak zamienić tam fonty na krzywe, ale jak trzeba obejść to naokoło to musi człowiek kombinować!

I jak wtedy jeszcze Acrobata Pro nie miałem to w ten sposób właśnie udawało mi się załatwić większość (bo nie wszystkich) takich spraw właśnie...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Czerwiec 2016, 22:50   

Cysorz napisał/a:
Tyle, że nie każdy ma Acrobata Pro ;)

Ano, właśnie. Dlatego czekam na odpowiedź od Chezare. Kiedyś była taka strona www, która taką usługę oferowała, ale już jej nie ma. Ale może są jakieś inne przeglądarki pdfów z taką funkcją. Poczekamy, zobaczymy.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 24 Czerwiec 2016, 10:16   

jest pare takich programow nazw nie pamietaj ale wystarczy obserwowac shareware to tan dosc czesto za darno mozna zassac dosc dobre alternatywy,a tak z pamieci to przeta czytales mojego tutka ,tam podalem programik ktory rewelacyjnie sobie poradzi z takim pdfem :-) ,ba i jest darmowy :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2016, 10:32   

Cytat:
jest pare takich programow nazw nie pamietaj

Tak, wszyscy wiedzą, że gdzieś są, ale jak potrzeba szczegółów - czyli konkretów - to nagle okazuje się, że nie jest już to takie oczywiste.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 24 Czerwiec 2016, 10:43   

Chyba Sumatra PDF i Foxit Reader . Ale to tylko zasłyszane informacje .

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 24 Czerwiec 2016, 10:45   

oki,jak znajde chwile to obadam poczte (konkretnie kosz) i podam nazwy,mam nadzieje ze moje poswiecenie sie komus naprawde przyda :-)

PS ja tylko nie kumam dlaczego nie chcecie skozystac z programu ktory podalem w tutorialu,przeciez jest darmowy i legalny,a ze posiada funkcje ktore niekoniecznie sa nazwijmy to poprawne :-) toc nikt nie przynusza zeby z nich kozystac,tym bardziej ze program wypluje tylko to co jest dostepne dla usera w pdf ,przeciez w tym tutku opisywalem ze jesli to nie wystarczy nalezy zrobic to i to,zeby np wyciagnac pelny font a nie tylko obraz usera,bo do tego potrzebne sa jeszcze dodatkowo 3 programy,dlatego tez po interwencji tegrafa skasowalem tutorial,ale nie zmienia to faktu ze podstawowy program jest jaknajbardziej cool :-) ,no wezcie mi wytlumaczcie dlaczego podchodzicie do tego programu jak do jeza :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2016, 12:19   

bidon184 napisał/a:
ja tylko nie kumam dlaczego nie chcecie skozystac z programu ktory podalem w tutorialu

Nazwa! Bidon, nazwa! :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 24 Czerwiec 2016, 13:03   

chcesz mi powiedziec ze nie doczytales do konca mojego tutka :roll: http://corel.wodip.opole....ighlight=#63639 hym ,powiem tak nie podam nazwy bo juz 3 razy wychodzilem do przodu,,szukajcie sami o naprawde ,no tak sie nie robi :-) ,hym no naprawde jestem zdziwiony :-)

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 25 Czerwiec 2016, 09:56   Re: Kasowanie czcionek w Corelu po imporcie plików PDF

duduszko napisał/a:
... Chcę przerzucić plik PDF do corela, ale niestety zmieniają mi się wówczas czcionki, lub kasują znaki...

Mogę zamienić Ci czcionki na krzywe Acrobatem.
Możesz również skorzystać z tej strony: Puzzleflow
PS. Z punktu widzenia użytkownika nie rozumiem jednej rzeczy. Skoro ktoś mi może wysłać CDRa zawierającego czcionki, którego ja mogę u siebie otworzyć (ale nie mogę już zapisać) to dlaczego Corel nie zrobi tego samego z PDFami i EPSami. Zachowanie praw autorskich w obu przypadkach byłoby jednakowe.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Czerwiec 2016, 10:40   

marak napisał/a:
dlaczego Corel nie zrobi tego samego z PDFami i EPSami.

Bo nie Corel wymyślił te formaty?

Pdf to format w poligrafii uważany za tzw. zamknięty. To oznacza, że generalnie zmiana jego struktury (fontów, kolorów, tekstów, bitmap, wektorów - w dowolny sposób) jest niedozwolona. Dozwolona jest co najwyżej zmiana geometrii (rozmiar, obrót, kadrowanie, skalowanie itp.) w zakresie wymaganym w dalszym procesie obróbki (np. impozycja).

Pdf to taki format, który umożliwia oglądanie jego zawartości w sposób zaplanowany przez autora, na każdym komputerze. Do tego celu wykorzystuje się technologię osadzania fontów w pdfie, po to, by na komputerze, na którym nie ma zainstalowanej przykładowej Tahomy, teksty nią zaprojektowane wyświetliły się poprawnie. Z tego mechanizmu korzystają programy zwane przeglądarkami pdfów (Adobe Reader, Acrobat Pro, Foxit i pewnie jeszcze kilkanaście innych).

Corel to nie jest przeglądarka pdfów. Mechanizm wyświetlania tekstów za pomocą pdfów "zaszytych" w dokumencie, a nie zainstalowanych w systemie, ma - za przeproszeniem - w d...ie. Jak nie ma fontów użytych w pdfie jednocześnie zainstalowanych w systemie - to żadne modły na błędy przy imporcie nie pomogą.

A nazwy programu, który potrafi zamienić teksty w pdfie na krzywe (oprócz Acrobata) dalej nie ma... :-(

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2016, 01:47   

Np.

Niestety poniemiecki. W wersji demonstracyjnej na każdą stronę pdf wstawia tekst, oczywiście skrzywiony. :-)

http://www.wizards.de/~frank/pstill.html

Odpowiedz do tematu