Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak udoskonalić kształt sygnetu?
Autor Wiadomość
sonep 
Praktyk

Wysłany: 5 Lipiec 2016, 18:48   Jak udoskonalić kształt sygnetu?

WItam
Jestem w początkowej fazie tworzenia logo na konkurs dla pewnej firmy. Zrobilem rysunek i probuje przełozyc to na komputer. Niestety nie umiem zbyt dobrze rysować dlatego sygnet po przelozeniu na program rowniez nie prezentuje sie dobrze. I pytanie brzmi jak go poprawić aby miał idealne krągłośi? Probowałem na oko poprawiać krzywe, jak i podstawiac jakieś okręgi podspod i probowac dopasować, ale ani jeden ani drugi sposob nie przynosi efektow.

Dodam, ze zamysłem było, aby sygnet przedstawiał połączenie kształtu kropli i płomienia z literą c w środku

sygnet.ai
Pobierz Plik ściągnięto 179 raz(y) 1.05 MB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 5 Lipiec 2016, 19:52   

http://corel.wodip.opole.pl/ksztalt/ksztalt.htm
http://corel.wodip.opole.pl/
Podstawy programu . Na pewno będą przydatne .

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 5 Lipiec 2016, 20:00   

sonep napisał/a:
sygnet.ai

Na początek wrzucaj pliki w formacie CDR bo jakby nie było to forum Corela. Jeśli tworzysz w AI to raczej nikt ci tu nie pomoże w kwestiach technicznych. Jeśli pytasz jednak o kwestie artystyczne, to ogólnie możemy coś zaproponować ;-)

A w ogóle to lepie by było jakbyś wrzucił też swoje szkice. Wtedy mielibyśmy do czego dobijać. Z przesłanego pliku widać ogólny zamysł. Nawet niezły ale wymaga DUŻO pracy. Z kształtu i układu krzywych domyślam się, że siedzisz przy Illustratorze czy DRAWie chyba po raz drugi w życiu. Najpierw naucz się obsługiwać narzędzia, a potem bierz do roboty nad projektami. Obadaj linki które podrzucił restauro.

Jeśli chodzi o przekładanie szkicu na monitor to najlepiej zeskanować czy fotkę trzasnąć i podłożyć sobie jako tło i odrysowywać. A jak zrobić, żeby były gładkie łuki? Do Twojego projektu mogłeś użyć narzędzia do rysowania spirali - połowę roboty miałbyś zrobioną. Poza tym im więcej węzłów wstawisz tym paradoksalnie gorzej to będzie wyglądać. Idealny okrąg da się narysować przy użyciu DWÓCH węzłów ;-) Musisz popracować wektorami węzłów, wybrać ich symetrię itp.. Ale do tego trzeba znać te narzędzia...

Możliwości:

Jak widzisz kształty są gładkie i pewnie o to chodziło. Potem można zastosować Środki Artystyczne i dodać kolor...

To oczywiście przykłady z dupy bo to nie moje logo, tylko twoje więc sam je dopieszczaj ;-) Ja tylko pokazałem, że można, tylko trza znać program nieco lepiej.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 5 Lipiec 2016, 21:55   

Nie no nie jestem tak całkiem zielony. Moze illustratora uzywam od niedawna(lepiej parcuje mi sie na węzłach), ale corela uzywam juz troche czasu, lecz nigdy jakoś specjalnie nie zagłębiłem sie w tajniki dobrego działania na krzywych, wiec moze w tym problem. Chociaz sam nei wiem, na pewno podstawy znam, wiem co do czego, wiec mysle, ze wiedze techniczną mam, ale moze brakuje mi umiejętnego zastosowania.

Co do pliku - Wrzuciłem Ai, bo na nim pracowałem, a mozna go tez otworzyc w Corelu, wiec uznałem, ze nie ma to większego znaczenia..... Jednak teraz zauwazylem, ze sie myliłem i obrys otworzony w corelu jest troche rozwalony, wiec zrobilem go od nowa w cdr (w pliku oprocz obrysu dołączyłem szkice pomyslow) https://www.dropbox.com/s...ygnet2.cdr?dl=0

Edit: Dzięki wielkie Shame, mniej więcej o to mi chodziło. Jeszcze moze sprobuje cos pokombinowac aby ten kształt oprocz płomienia przypominał troche krople oleju(firma nazywa sie central oil), ale całkiem fajnie to wygląda (

Ps: Mógłbyś mi zdradzic jak to zrobiłes, ze tak dobrze to wygląda?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 5 Lipiec 2016, 22:30   

sonep napisał/a:
Wrzuciłem Ai, bo na nim pracowałem, a mozna go tez otworzyc w Corelu, wiec uznałem, ze nie ma to większego znaczenia.....

To zależy od wersji Corela jaka kto ma. Nie jest pewne, że wszyscy otworzą.

sonep napisał/a:
Mógłbyś mi zdradzic jak to zrobiłes, ze tak dobrze to wygląda?

Uhm... Nie. Znaczy się tak. Znaczy nie... Nie rozumiem pytania. Jeśli chodzi co o technikę i przekształcenia to było tak: spirala liniowa (w odróżnieniu od logarytmicznej) > usunięcie zbędnych kawałków > dorysowanie krzywymi samych płomieni > zespawanie obu krzywych (spirali i płomieni) i łączenie węzłów stykowych > zastosowanie Środków Artystycznych > dostosowanie grubości ŚA > rozdzielenie ŚA i krzywej > końcowe zmiany (np. ostre końce na płomieniach)

Potem już opcjonalnie: duplikacja obiektu > front pozostawiony tylko kształt C > kolorowanie C gradientem stożkowym > tył w docelowym kolorze.

Nie wiem czy coś ci to dało. Wrzucę TUTAJ CDR tego projektu to może coś tam rozkminisz.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 12:33   

Co sądzicie o takim efekcie? https://www.dropbox.com/s...39b/15.jpg?dl=0

chezare 

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 15:53   

Jeśli chodzi o Central Oil, to ja tam żadnych efektów nie widzę.
Marnie to wygląda.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 19:39   

sonep napisał/a:
Co sądzicie o takim efekcie?

W którym miejscu ten efekt?

Cysorz 

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 20:56   

To chyba chodzi o to wypełnienie w "kropelce".
Jeżeli tak to moja rada: unikaj tego. Wydrukuj sobie projekt z wielkością logo używanego np. w wizytówce i zobacz co się z nim podzieje...

sonep 
Praktyk

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 22:46   

nie miałem na mysli "efekt: jako cos efektowengo, tylko efekt, jako rezultat, miałem nadzieje około końcowy. A tego wypelnienia w "c" jednak nie powinno byc, bo glupio to wygląda, więc zalozmy, ze go nie było

Aktualizacja https://www.dropbox.com/s...9efz/2.jpg?dl=0

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Lipiec 2016, 06:40   

To może sam porównaj Twój projekt z innymi płonącymi kropelkami oleju.

https://www.fotolia.com/s...Search&offset=0

No i ten Arial...

sonep 
Praktyk

Wysłany: 16 Lipiec 2016, 19:38   

Ja wole bardziej minimalistyczne podejscie i myśle, ze tak jest lepiej w przypadku tworzenia logotypow

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 16 Lipiec 2016, 19:55   

Ogólnie sam typ fontu jest dobry, tylko zmień Ariala na jakiś bardziej dopracowany, ale podobny.

Co do samego sygnetu to niewłaściwa jest ta krzywa łącząca dolny koniec C z resztą - za bardzo i za ostro idzie w górę. Należałoby ładnie to przekształcić by było płynnie, nawet kosztem symetryczności glifu samej litery C.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 19 Lipiec 2016, 17:14   

A co sadzicie o takiej propozycji https://www.dropbox.com/s...znr/12.jpg?dl=0
albo troche inna kocepcja https://www.dropbox.com/s...wxl/14.jpg?dl=0

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 19 Lipiec 2016, 19:48   

Ta trochę inna koncepcja nawet niezła. Trzeba by było przedłużyć tą strzałkę, żeby bardziej zamykała okrąg - jeśli masz C w nazwie i kształt C w sygnecie i są one PODOBNE kształtem, to powinny być IDENTYCZNE (w jakimś aspekcie). Więc końce C w sygnecie powinny wypadać jak w C w nazwie.

Abstrahując od szczegółów, to chociaż sam sygnet wydaje mi się spójniejszy i lepiej pasujący do takiej firmy, to wygląda mi to na zbyt "generic" czyli taki "vector-stock'owy" projekt, który pasuje zarazem do wszystkiego i do niczego. Nie mniej jednak krok w dobrą stronę. Do tego ten pomarańczowy, który użyłeś przy poprzednim projekcie nieźle pasuje. Tylko postaraj się, żeby był to jakiś nieco unikalny pomarańczowy. Nietuzinkowy. Otwórz sobie wachlarz PANTONE i wybierz coś ładnego ;-)

sonep 
Praktyk

Wysłany: 31 Lipiec 2016, 01:49   

Co powiesz na taką propozycje? https://www.dropbox.com/s...6/logo.jpg?dl=0
albo https://www.dropbox.com/s...%20oil.jpg?dl=0

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 31 Lipiec 2016, 15:11   

Lepiej.

Jedno co to nie wiem czy całość lepiej by nie wyglądała jako ręcznie wykonany font. Znaczy się jakoś Century Gothic tutaj nie pasuje. To małe "a" pisane nie pasuje. Powinno być "a" drukowane. Poza tym, nie wiem czy wiesz, ale wnętrze "c" w tym foncie nie jest okręgiem. Jest elipsą bo glif litery jest nieco spłaszczony. Jednym słowem bym zostawił sygnet, bo nieźle pasuje (C i w środku negatywem jest O). Tylko zdecyduj się na strzałkę jedno- albo dwugrotową. Jednogrotowa chyba lepsza, jeśli już.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 2 Sierpień 2016, 23:19   

A jak nauczyć sie wykonywać ręczenie fonty?

Cysorz 

Wysłany: 3 Sierpień 2016, 00:47   

sonep napisał/a:
wykonywać ręczenie fonty?

Ale co masz właściwie na myśli? Mogę się właściwie domyślać "co poeta miał na myśli", ale może o coś innego chodziło?

No więc "udzielę" porady na podstawie własnych domysłów - porady absolutnie podstawowej: na początek KARTKA PAPIERU I OŁÓWEK Z GUMKĄ". To broń Boże nie złośliwość, to naprawdę porada warta rozważenia...

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 3 Sierpień 2016, 17:18   

Cysorz napisał/a:
KARTKA PAPIERU I OŁÓWEK Z GUMKĄ

True that. :roll:

Nie tworzysz całego fontu bo nie musisz. Musisz mieć tyle liter ile jest w logo. Najlepiej mieć kartkę, jakiś krzywik, szablonik z kołami w różnych rozmiarach itp.. Obadaj sobie niektóre projekt Gogman'a to zobaczysz w jaki sposób tworzył swoje napisy - widać to na niektórych screenach.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 10 Sierpień 2016, 15:27   

Cysorz napisał/a:
sonep napisał/a:
wykonywać ręczenie fonty?

Ale co masz właściwie na myśli? Mogę się właściwie domyślać "co poeta miał na myśli", ale może o coś innego chodziło?

No więc "udzielę" porady na podstawie własnych domysłów - porady absolutnie podstawowej: na początek KARTKA PAPIERU I OŁÓWEK Z GUMKĄ". To broń Boże nie złośliwość, to naprawdę porada warta rozważenia...

Nie tak dosłownie. Miałem na myśli po prostu wykonanie własych liter w logo.

"KARTKA PAPIERU I OŁÓWEK Z GUMKĄ"

Zeby to było takie proste, to nie zadawałbym pytania. Zresztą widziałeś jakiego kulfona zrobiłem w pierwszym poście, a byl to obrys zamysłu. Z literami byłoby jeszcze gorzej, ale nie wydaje mi sie, zeby kazdy miał talent do własnoręcznego tworzenia liter i zapewne robi sie to w jakis prostszy sposob i o to wlasnie pytam.
Shame napisał/a:

Obadaj sobie niektóre projekt Gogman'a to zobaczysz w jaki sposób tworzył swoje napisy - widać to na niektórych screenach.[/quote]

Masz na mysli tego typu rzeczy, jak na poniższej grafice pod "budowa logo" i "kerning"? http://admin.gomac.pl/__files/parent7/mozos.png

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 10 Sierpień 2016, 18:55   

sonep napisał/a:
Masz na mysli tego typu rzeczy, jak na poniższej grafice pod "budowa logo" i "kerning"?

Tak, właśnie tak.

sonep napisał/a:
Zeby to było takie proste

To nie jest proste. Nikt tak nie twierdzi. Ale o wiele łatwiej przelewa się pomysły na kartkę, niż na monitor. Do tego drugiego potrzebujesz nielichej wprawy i wręcz odruchów mięśniowych w użytkowaniu programu. Jeśli jesteś początkujący, to myszka i narzędzia będą ci przeszkadzać. Lepiej wtedy najpierw naszkicować sobie na papierze, potem ewentualnie zeskanować i starać się to odrysować i dopieścić.

sonep napisał/a:
zapewne robi sie to w jakis prostszy sposob

Nie, nie ma prostszego sposobu. To JEST trudne. Typografia w ogóle jest trudna. To co widać na przykładach Gogmana to już końcowe etapy. Kształty i sam zamysł powstaje zazwyczaj właśnie na kartce. Potem w programie używa się narzędzi, dobiera proporcje, i dopieszcza, bo człowiekowi trudno od ręki narysować idealne koło czy utrzymać jednakowe odległości. To się robi na kompie, ale najpierw trzeba mieć zamysł.

Odpowiedz do tematu