Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Biała ramka wokół obiektu przy eksporcie do PDF
Autor Wiadomość
Marysia87 
Początkujący

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 16:53   Biała ramka wokół obiektu przy eksporcie do PDF

Hej wszystkim! :)

mam problem. Podczas eksportu do PDF wokół pliku tworzy się biała ramka (tej ramki nie ma w oryginale). Przy wrzuceniu pdf do innego programu, np PowerPaint - ramka jest widoczna. Natomiast przy przerzuceniu pliku do corela - ramki nie ma.

Czy da się coś zrobić z tą ramką? Co jest przyczyną??

Albo może ktoś zdradzi patent na zapis pliku z przezroczystością w PDF (jakieś logo bez tła) - z tego co wiem, corel za każdym razem spłaszcza rysunek, ale skąd ta ramka????

Załączam obrazek z wizualizacją problemu...

Bardzo proszę o pomoc :shock:

!ramka.jpg
ramka
Pobierz Plik ściągnięto 274 raz(y) 72.44 KB

s-p-i-n 

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 16:58   

wrzuc pdf'a

Marysia87 
Początkujący

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 17:31   

w załączniku pdf z ramką :) a właściwie bez, ale widać ją nawet już w samym programie Acrobat Rd ;)

!ramka.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 235 raz(y) 5.39 KB

s-p-i-n 

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 17:40   

czarny prostokat ma wymiary 90x50 mm
obszar roboczy (kartka) ma wymiary 90,664 x 50,447 mm

przy publikacji do PDF'a sprawdz czy w ustawianiach publikowania w zakladce ustawienia drukarskie nie masz wlaczonej opcji margines na spad

Marysia87 
Początkujący

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 18:11   

Mam wszystkie ustawienia drukarskie wyłączone. Próbowałam również je włączać ze spadami "0".
Kombinowałam z różnymi rodzajami kompresji itd - zawsze ten sam efekt.

Nie mam pojęcia w czym jest problem. W zapisie tego samego pliku do bmp, jpg itd nie ma problemu. Tylko te pdf sie tak 'otaczają".

Może mógłbyś u siebie stworzyć prostokąt i zapisać go do pdf - sprawdzić, czy również tworzy się ramka? I jakie masz ustawienia przy eksporcie? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc...

Korzystam z wersji X6.

Nie wiem, czy to "feler" programu, czy jakichś ustawień. Naprawdę nie mam już pomysłów :)

s-p-i-n 

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 18:16   

sprawdz wielkosc obszaru roboczego czy jest taka sama jak prostokat i pozniej do pdf'a exportuj

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 19:35   

Marysia87 napisał/a:
Nie mam pojęcia w czym jest problem.

Przecież Spin już to napisał.

Masz rozmiar strony o 0,5 mm większy (mniej więcej) od czarnego prostokąta na niej umieszczonego. Ten naddatek to właśnie ta ramka.

Albo precyzyjnie dobierz jego rozmiary i położenie (tego prostokąta), albo zrób go wyraźnie większego od strony i publikuj do pdf ze spadami = 0 mm.

chezare 

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 21:00   

Napisał, ale czytanie jest męczące?

ramka.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 370 raz(y) 75.11 KB

Marysia87 
Początkujący

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 21:26   

Od początku eksportuję obiekty do pdf zaznaczając je (export z zaznaczenia).

Próbowałam waszych rad (za które dziękuję) - eksport z dokumentu - dokładnie ułożyłam prostokąt na dopasowanym obszarze roboczym (z prowadnicami) i ramki rzeczywiście nie ma. Fajnie, ale problem taki, że mam w ten sposób do obrobienia kilkaset plików :-? Z zaznaczenia jest szybko i sprawnie, a tu musiałabym dla każdego pliku tworzyć odpowiedni obszar roboczy i go dopasowywać... syzyfowa praca :(

Dalej niestety nie mam pojęcia skąd ta ramka przy eksporcie z zaznaczenia.
I nie wiem dlaczego program dodaje te piksele do szerokości. Obiekt jest bez żadnej ramki; brak ustawień drukarskich.
Przy włożeniu tego samego pdf-a do corela - plik ma normalny, wyjściowy rozmiar (50x90).

Nie wiem, czy można to gdzieś zmienić??
Czy też macie taki problem z eksportu z zaznaczenia? Robi te białe ramki??

Niemniej cieszę się, że jest jakieś wyjście ewakuacyjne...

:)

btw. jak sprawdziliście rozmiary pliku w pdf z tą ramką???

chezare 

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 21:37   

Ano z tego, że możesz to sobie zaznaczać do woli,ta opcja to jest taki pic na wodę, fotomontaż. Podobnie może być przy drukowaniu zaznaczonych obiektów.
Jak sprawdziliśmy rozmiary? Otworzyliśmy pdf w Corelu happy

Gdyby Corel po otwarciu pdf wyświetlał rozmiar strony wzięty z sufitu, np. A4, to kliknij dwa razy narzędzie prostokąt, wstawi się prostokąt wielkości strony.

Marysia87 
Początkujący

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 22:24   

Chodziło mi o to, jak sprawdziliście te wymiary z ramką :D myślałam, że gdzieś w plikach pdf jest jakaś nieznana mi opcja wyświetlająca dokładny rozmiar obrazu ;)

no nic, od rana się głowię, czy tylko mój program tworzy takie rameczki, czy nie.

Swoją drogą ZAWSZE przy eksporcie do dowolnego rozszerzenia, corel dodaje mi kilka pikseli... zamiast np 200x200 to wiecznie 201x201. I bądź tu mądry. Stara wersja nie sprawiała takich niespodzianek, ale jest zbyt stara, aby na niej pracować ;)

chezare 

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 22:34   

Bez wątpienia w Acrobacie można to wszystko sprawdzić.
Ja mam zabytkowego Corela i jakoś żyję. :-)
Co do rameczek, to każdy program graficzny, który potrafi zapisać grafikę do pdf, umie robić takie rameczki. W Kanadzie używają cali, do tego w DRAW rozdzielczość domyślna to 300 dpi, jak zaczniesz eksportować wektorowy kształt do formatu rastrowego w innej rozdzielczości, to musi on zostać przeliczony. Przypuszczam że stąd biorą się takie drobne różnice.
Jeśli w dokumencie ustawisz jako jednostkę miary piksele i zapiszesz obrazek do takiej rozdzielczości jak jest ustawiona w CorelDRAW, to nie powinno ubyć czy przybyć nawet jednego piksela.

W tym konkretnym przypadku to niezgodność rozmiaru strony w pdf i cdr i wymiarów grafiki da się wykryć nawet w AcrobatReader. Zakładam, że wymiary prostokąta ustawiłaś świadomie i wiesz, że wynoszą one 90x50 mm, rozmiar strony w pdf możesz sprawdzić zjeżdżając kursorem w lewy dolny róg. Jednostki można ustawić, dokładności nie, jest do jednego miejsca po przecinku.
Ostatnio zmieniony przez chezare 11 Lipiec 2016, 22:53, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 22:51   

Marysia87 napisał/a:
corel dodaje mi kilka pikseli...

To się dzieje wtedy, gdy eksportowana bitmapa dodatkowo (w opcjach Corela, przy okienku eksportu) jest "wygładzana". Draw od wielu, wielu wersji nie potrafi sobie z tym poradzić niestety
Rozwiązanie: eksportować takie coś powiedzmy 2 razy większe i pod programem do obróbki rastrowej (PP, PS) skalować do żądanego rozmiaru.

chezare 

Wysłany: 11 Lipiec 2016, 22:58   

Pozwolę sobie się z tym nie zgodzić, wygładzanie powoduje paskudne rozmycie na krawędziach i to nie koniecznie wszystkich, ale nie dodaje czy odejmuje pikseli.
Jeśli w CorelDRAW jako jednostka ustawione są piksele i przy eksporcie zachowa się taką samą rozdzielczość jak w CorelDraw, to wymiary powinny się zgadzać co do piksela.
Jeśli komuś uda się zrobić tak żeby grafika miała inny wymiar w pliku niż w dokumencie CorelDRAW, przy zachowaniu zasady o której napisałem wyżej, to wszystko odszczekam. :-)

Przy okazji wykryłem w swojej zabytkowej 12 ciekawą rzecz, a raczej bezsensowne zachowanie programu. Rysuję dajmy na to prostokąt 100x100 px, w okienkach wymiarów tyle jest i dodaje wypełnienie siatkowe, po tej operacji okienko z wymiarami znika, można sobie zaznaczać narysowaną figurę 100 razy i okienek nie ma. Jak się narysuje dowolną inną figurę i zaznaczy tę wypełnioną siatką, to okienka się pojawiają, skalowanie zmienia wartości w okienkach, ale wystarczy kliknąć w puste miejsce i ponownie zaznaczyć figurę wypełnioną siatką i okienek nie ma.

Odpowiedz do tematu