Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak zmienić kolor w obrazku z jpega?
Autor Wiadomość
biznesprint
[Usunięty]

Wysłany: 31 Maj 2008, 19:58   jak zmienić kolor w obrazku z jpega?

Czy ktoś może mi pomóc w zrobieniu tego co na obrazku ale z inną tabelą, żeby mnie o plagiat nie posądzono?
Zamiast A dajmy X
zamiast B dajmy Y

Tabela może być bez tego szarego, np zamiast niego dajmy żółty.
Jak to zmienić w Corelu?

589b2b4e_POLOclockhouse.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 531 raz(y) 74.2 KB

michw
[Usunięty]

Wysłany: 1 Czerwiec 2008, 12:42   

Witam. O takie coś chodziło?

koszulka.rar
Pobierz Plik ściągnięto 521 raz(y) 32.09 KB

koszulka.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 547 raz(y) 52.53 KB

JarekDRAW 

Wysłany: 1 Czerwiec 2008, 20:19   

michw napisał/a:
Witam. O takie coś chodziło?

michw, zamiast robić coś za kogo to może napisz jak to się robi.

Pozdrawiam

michw
[Usunięty]

Wysłany: 1 Czerwiec 2008, 21:07   

Z miłą chęcią opiszę, ale nie wiem czy o to dokładnie chodziło. Rysunek jest dość prosty w zrobieniu. Zaimportowałem jpg. Dla ułatwienia zablokowałem go sobie – Pasek menu – Rozmieszczenie- Zablokuj obiekt. Pozwala to na swobodne obrysowywanie obiektów. Koszulkę obrysowałem –Narzędziem- Krzywe Beziera. Następnie pobawiłem się - Narzędziem – Kształt (F10) aż osiągnąłem kształt jak w oryginale. No może prawie jak w oryginale. Wszystkie czarne elementy koszulki tzn wnętrze rękawków i całej koszulki po obrysowaniu przyciąłem je do tułowia. W ten sposób spasowało się ładnie wszystko. Aby zrobić wymiarowanie x, y zastosowałem - Kształt strzałek. Tabelka jest jeszcze prostsza.
Rysujemy prostokąt. Zaokrąglamy narożniki i wypełniamy na żółto. Zaznacza się dany element i naciskamy wybrany kolor na pasku kolorów po prawej. Jest to jedna z metod wypełniania. Można skorzystać jeszcze z – Narzędzia Wypełnienie – ( w tym wypadku)Wypełnienie jednolite. Kreski w tabeli narysowałem za pomocą prostokątów, skopiowałem i rozmieściłem je przy pomocy – Transformacja – Położenie. Podobnie zrobiłem koła, które są na przecięciu tych linii. Tylko zamiast prostokąta narysowałem koło. Tekst napisałem za pomocą narzędzia – Tekst (F8).
Na końcu zamieniłem wszystko w krzywe, żeby wszyscy mogli odtworzyć czcionki. Tak właśnie powstał ten rysunek

biznesprint
[Usunięty]

Wysłany: 2 Czerwiec 2008, 12:34   

suuuper sprawa, o to chodziło. W takim razie zrobię to nieco innaczej, zmienię kolorystykę, tabelkę zrobię prostą bez zaokrąglonych rogów, żeby nie było, że coś z innego ściągnąłem.

Odpowiedz do tematu