Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Krzywe z przejściami tonalnymi - problem z importem
Autor Wiadomość
jotka90 
Początkujący
jotka90

Wersja CorelDRAW: x7
Wysłany: 20 Lipiec 2016, 13:25   Krzywe z przejściami tonalnymi - problem z importem

Witam, jestem początkująca i proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Mianowicie przerysowałam logo, które posiada przejścia tonalne. Mam Corela w wersji x7. Przy zapisie do wersji 11 przejście tonalne się wysypuje. Przy eksporcie do eps, gdy otwieram ponownie w corelu, okazuje się, że krzywa z logo została podzielona na mniejsze elementy (załącznik 1) - jakby logotyp traci "ciągłość". Tak samo gdy robię eksport do pdf, to po imporcie do cdr, znowu występuje ten sam problem.
Musze przygotować tak to logo, żeby inny grafik mógł sobie otworzyć logo u siebie bez problemu, że coś się wysypało, przy założeniu, że mają być to KRZYWE.
Podejrzewam, że problem może być związany z krzywymi i węzłami, ale nie bardzo wiem jak to poprawić. Bardzo proszę o pomoc, jak mogę poprawić ten projekt.
A sprawa druga, mniej istotna na ten momemt - Nawet jeśli zamieniam w cdr krzywe na bitmapę, to jest ona nieostra, wychodzą pixele. Czy jest jakiś sposób na zamianę krzywej w Corelu na bitmapę bez tak znacznej utraty jakości?
Dzięki z góry za pomoc

1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 265 raz(y) 134.86 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 20 Lipiec 2016, 15:03   

Kwestia pierwsza - eliminacja nachodzenia na siebie liter.
Otóż jest to spowodowane tym, że przy zamianie tekstu na krzywe każda litera jest krzywiona osobno a następnie wszystkie są Łączone. Zastosowanie wielkiej litery nie jest przypadkowe bo to jedna z możliwych transformacji. Jest też Spawanie, Uproszczanie itp.. Rozwiązań jest kilka ale dwa z góry to: wybranie innej czcionki (ale rozumiem, że to w grę nie wchodzi) ALBO ręczna robota nad skrzywionym tekstem, a robi się ją następująco:

Masz problem jak na screenie - w zaznaczonych obszarach nachodzą na siebie krzywe, które potem się wycinają wzajemnie:

Musisz się po skrzywieniu tekstu (CTRL+Q) utworzyć jego Granicę (obrys obiektu lub obiektów):

Dostaniesz:

Ale jak się rzekło, to tylko obrys więc pomija wewnętrzne przestrzenie. Należy więc przy użyciu Interaktywnego Wypełnienia:

wskazać je (szara strzałka) by utworzyły się obiekty o danych kształtach (na zielono):

Następnie wystarczy zaznaczyć wszystkie zielone obiekty ORAZ NA KOŃCU nasz obrys tekstu (różowy) - kolejność jest ważna. Jak już będziesz miała zaznaczone na górnym pasku pojawią się opcje transformacji, a między nimi Przytnij:

Naciśniesz to i wszystkie zielone wytną się w różowym i dostaniesz idealnie ciągły tekst/obiekt, z którym możesz robić co chcesz i na pewno będzie dobrze:

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 20 Lipiec 2016, 15:15   

Kwestia druga - pikseloza uleczalna
Musisz wybrać odpowiednie ustawienia eksportu. Jeśli masz już projekt, który chcesz wyeksportować do JPG na przykład to wybierz sobie Eksportuj (CTRL+E), wybierasz JPG i wtedy pokaże się okno jak poniżej:

Wskazana strzałką wartość oznacza rozdzielczość DPI (punktów na cal) - im więcej tym lepszej jakości obraz, ale waga takiego pliku szybko rośnie. Zwyczajowa wartością dla obrazów do druku jest 300 dpi, gdzie na ekranie wygląda to satysfakcjonująco, a w druku zupełnie dobrze i powyżej tego i tak nie zobaczysz różnicy:

Możesz podnosić to ile chcesz, dostając mega ostre obrazy:

ale będą one sporo ważyć. A jeśli masz takich kilkadziesiąt w projekcie (np. ulotka albo coś) lub całość jest duża (np. plakat) to taki plik zajmie kilkadziesiąt-kilkaset MB. Pytanie, czy jest sens. Jak zrobisz 300 DPI to żadna drukarnia nie ma prawa ci odmówić jakości. Jeśli tak, to zmień drukarnię.

Cysorz 

Wysłany: 20 Lipiec 2016, 18:39   

Shame napisał/a:
Musisz się po skrzywieniu tekstu (CTRL+Q) utworzyć jego Granicę (obrys obiektu lub obiektów):

Albo po prostu "Ctrl+K", zaznaczyć wszystko i "Ctrl+Q", później "Spawaj" i koniec roboty ;)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 20 Lipiec 2016, 19:01   

Cysorz napisał/a:
Albo po prostu "Ctrl+K", zaznaczyć wszystko i "Ctrl+Q", później "Spawaj" i koniec roboty ;)

Mój sposób jest na około, ale aplikuje się również do innych sytuacji ;-) ... No dobra, dałem dupy i pojechałem jak uczniak. Cysorz oczywiście ma rację z tymi skrótami - tak jest szybciej :-)

Nieśmiało powiem, że nie ma on jednak 100% skuteczności. Kiedyś miałem różne sytuacje (szczególnie z fontami typu grunde albo distorted) gdzie cysarzowy sposób dawał nieprzewidywalne rezultaty (łączyły się oddalone węzły i całość się sypała). Nie mniej jednak można go uznać za niezawodny z określonym przedziale niepewności, powiedzmy 99,8% ± 0,2% :mrgreen:

chezare 

Wysłany: 20 Lipiec 2016, 20:58   

Dorzucę swój kamulec. :-)

test.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 185 raz(y) 92.74 KB

Cysorz 

Wysłany: 20 Lipiec 2016, 21:22   

chezare - trochę inna kolejność i nie będzie problemów: najpierw Ctrl+K (rozbija na pojedyncze litery - jeżeli jest więcej niż jeden wyraz to do skutku), następnie Ctrl+Q (tworzy jedną krzywą z każdej litery, nie oddziela środków czy też kropek).

chezare 

Wysłany: 20 Lipiec 2016, 23:09   

Pewnie masz rację. Ja się do skrótów tak przyzwyczaiłem, że jak mnie zapytasz o jakiś konkretny, to nie będę wiedział, po prostu wciskam klawisze jak potrzebuję coś zrobić.
Nie zmienia to faktu, że jednym poleceniem można efekt dziur w nachodzących na siebie znakach, zlikwidować.

Cysorz 

Wysłany: 20 Lipiec 2016, 23:59   

Mam podobnie - czasami łapię się na tym, że coś skrótem zrobiłem a zapomniałem, jak się to fachowo nazywa...
No i nagminne próbowanie wymuszenia w Draw Ctrl+End i Ctrl+Home :-D

jotka90 
Początkujący
jotka90

Wysłany: 21 Lipiec 2016, 09:13   

Dzięki za pomoc - pomogło :)
A z zamianą na mapę bitową, to chyba się nieprecyzyjnie wyraziłam. Chodziło mi o zamianę w za pomocą MENU: Mapy bitowe --> Przekształć w mapę bitową. Wybierając rozdzielczość 350 czy znacznie wyższą i tak widać pixsele. Przy samym PLIK --> EKSPORTUJ piksele nie wychodzą.

Serdecznie dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam!

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 21 Lipiec 2016, 10:49   

jotka90 napisał/a:
MENU: Mapy bitowe --> Przekształć w mapę bitową. Wybierając rozdzielczość 350 czy znacznie wyższą i tak widać pixsele. Przy samym PLIK --> EKSPORTUJ piksele nie wychodzą.

Ale mówisz, że tylko w samym DRAWie widzisz tą pikselozę? A jak eksportujesz to już nie? To zobacz czy czasem nie masz poprzestawianych opcji Widoku:

A poza tym jak zamieniasz na bitmapę to musisz włączyć Wygładzanie:

jotka90 
Początkujący
jotka90

Wysłany: 22 Lipiec 2016, 09:36   

Jasne, miałam odznaczone w opcjach wygładzanie. Dzięki raz jeszcze!

Odpowiedz do tematu