Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Witraże
Autor Wiadomość
siomuss 
Początkujący

Wysłany: 6 Wrzesień 2012, 14:15   Witraże

Witam, czy ktoś może posiada jakieś tutki jak robić witraże?. Chodzi mi o różnego rodzaju ornamenty by potem móc przenieść to na szkło :)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Wrzesień 2012, 15:08   

znaczy witraż a ornament to dwie rózne rzeczy,jesli chodzi ci o zrobienie witrażu,który będzie abstrakcją odbicia światła to poprostu zrób fraktale ,pierwszy z brzegu tutek http://www.gimpuj.info/in...opic,205.0.html natomiast jesli chodzi o ornamenty ,to ja osobiście nie spotkałem konkretnego tutka ,bo to jest fantazja osoby robiącej dany ornament ,no hym,no nie wiem ,jakbyś jaśniej to może mógłbym pomóc

chezare 

Wysłany: 6 Wrzesień 2012, 19:03   

Witraż to kolorowe szkło oprawione w ołowiane ramki.
Najważniejszymi cechami witrażu jest to, że w takim obrazie są kontury które oddzielają poszczególne kolory i że tych kolorów jest ograniczona ilość.
W Photo-Paint w efektach jest narzędzie, które się tak nazywa a efekty są takie jak na załączonych obrazkach.
Rozumiem, że chcesz robić prawdziwe witraże, jeśli tak to potrzebna jest Ci przede wszystkim wiedza na temat szkła, bo co z tego, że sobie misternie przygotujesz grafikę jak nie da się tego w tej technice zrobić?

W Polsce w Rypinie znajduje się największy europejski witraż, 212 m2

Można też zmniejszyć ilość kolorów w obrazku, narysować i podzielić na kawałki ale to trzeba, tak jak już napisałem znać się na szkle i wiedzieć co można a co się skończy katastrofą.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Wrzesień 2012, 20:06   

oj chezare,chezare jesteś zainteligentny żeby posiłkować się wikipedią ;-) może zakończmy te walke ,która i tak nic nie wnosi ,poczekajmy co user napisze i w tedy pochwalmy sie wiedzą ,która jak domniemam i oczekuje przyniesie kożyśc userowi ;-)

chezare 

Wysłany: 6 Wrzesień 2012, 20:28   

Po to jest Wikipedia żeby się nią posiłkować :-) Ja nie udaję mądrego i oczywiście informacja, że mamy największy witraż pochodzi właśnie z tego źródła :-) Cieszę się, że tam zajrzałem, bo wcześniej nie miałem o tym pojęcia :-)
Wiem jak wyglądają witraże bo trochę ich w życiu widziałem.
Przy okazji, wiem co to są fraktale i wiem co to jest ornament ale jaki związek z witrażem mają fraktale nie mam pojęcia. Wydaje mi się, że informacja w temacie jest prosta. Człowiek chce zrobić witraż którego tematem będzie ornament. Tulipany jak najbardziej mogą być elementem i jednego i drugiego, choć zdaję sobie sprawę, że autorowi chodzi z pewnością o prostsze formy. Trzymałem się Corela, bo jesteśmy na forum Corela :-)
Oprócz zajrzenia do Wikipedii poświęciłem też kilka minut i te tulipany narysowałem, nie było w Wikipedii :-)
Ani przez moment nie przyszło mi też do głowy żeby zaczynać jakąś wojnę z kimkolwiek. Czy to co napisałem autorowi tematu się przyda czy nie, to tylko on może ocenić.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Wrzesień 2012, 21:29   

eh ,dużo czasu minie zanim, się zrozumiemu,ale szacun,kojażysz i myślisz a to wielkie zaskoczenie dla mnie ,bardzo lubie prowadzić dyskusje z ludźmi którzy wiedzą czego chcą ,a co do tematu :-P co maja fraktale do witraży? ,ot ,to wykonany fraktal w programie paint.net http://www.dobreprogramy....dows,12332.html hym

chyba mają znzaczenie ,jak uważasz ;-)

siomuss 
Początkujący

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 10:09   

Ciekawe jest to co napisaliście.

bidon184
twój link na pewno mi się przyda :), kiedyś coś próbowałem w gimpie ale jakoś odszedł w zapomnienie chyba wrócę do niego :)
P.S można tam eksportować do corela lub szopa?

chezare
bardziej trafiłeś w sedno :). Tak chcę robić witraże na szkle, bo dostałem taka propozycje pracy przy witrażach, jednak uprzedziłem , że nie zajmowałem sie nigdy tym ale dla tego pana było to bez znaczenia powiedział ze wszystkiego sie nauczę. Mimo wszystko sam tez szukam po necie :) . W ostatnim obrazku opisujesz chyba metodę posteryzacji tak?

Ogólnie kiedyś znalazłem tu coś takiego jak kwiat robiony w corelu i bardziej zmierzam tez w ta stronę z tymi tutorialami :)

Dziękuje za zainteresowanie ;)

kwiat.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 501 raz(y) 35.88 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 14:18   

znaczy eksportować bezpośrednio do szopa w sensie otwarcia w zewnętrznym programie nie mozesz ale możesz zapisać jako psd i otworzyć w szopie,możesz też chyba zapisać do eps ,więc w corelu tez sie da otworzyć ,natomiast zapis do cdr no to tylko corel ma,jeszcze zdaje sie program inkspace ma cos tam z cdr ale chyba tylko x5 ogarnia

IzaK 
Początkujący

Wysłany: 20 Lipiec 2016, 21:35   

Zajrzyj na forum : http://forum.barwyszkla.pl znajdziesz tam wszystko dotyczące witraży i szkła.

Odpowiedz do tematu