|
Corel X4 a X6 - kolory |
| Autor |
Wiadomość |
Pawel7314
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X6
|
Wysłany: 25 Lipiec 2016, 13:01 Corel X4 a X6 - kolory
|
|
|
Witajcie,
Po przeczytaniu bogatej lektury na forum związanej z kolorami nie znalazłem pomocy w moim problemie stąd założenie nowego tematu.
Do tej pory pracowałem na Corel X4. Do wydrukow korzystałem z kolorów z palety Pantone solid coated, publikowanie do PDF i kolory wyjściowe CMYK
Ostatnio przesiadłem się na corel X6, mam ustawione te same ustawienia jeśli chodzi o publikowanie (niestety są pewne różnice w ustawieniach pomiędzy X4 a X6 i nie mam 100% pewności czy wszystko mam identycznie ustawione bo są różne okna). W domyślnych ustawieniach koloru w X6 mam ustawione symulacja pakietu X4 oraz korzystam z palety kolorów pantone z poprzednich wersji.
Niektóre kolory wychodzą identycznie lub bardzo podobnie (np. kolor żółty), natomiast zdecydowana większość różni się i to dość mocno. Ze względu na sporą ilość starych klientów i starych projektów decyzja o wydrukowaniu dla siebie nowych wzorników pantone już w X6 to ostateczność ( będę musiał tak i tak wracać co chwilę do X4, żeby dorabiać stare projekty).
Najciekawsze jest to, że kolor Pantone 186 w X4 ma wartości CMYK: 0 100 75 4 natomiast ten sam pantone 186 w X6 to CMYK: 8 99 87 0. Natomiast problem jest również z samym CMYK ponieważ, gdy w X6 ręcznie ustawiłem wartości pantona z X4 (0 100 75 4) to kolor różni się od koloru z X4. Czy ktoś miał podobny problem? Proszę o jakieś podpowiedzi?
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25 Lipiec 2016, 13:40
|
|
|
| Pawel7314 napisał/a: | Do wydrukow korzystałem z kolorów z palety Pantone solid coated /.../
decyzja o wydrukowaniu dla siebie nowych wzorników pantone |
Cześć.
Zanim zaczniemy kombinować, to napisz proszę w jaki sposób udawało Ci się drukować Pantone na drukarkach (domyślnie CMYK-owych jak sądzę).
No i ten drugi cytat też mnie bardzo intryguje: w jaki sposób potrafisz wydrukować sobie wzornik Pantone? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 25 Lipiec 2016, 13:57
|
|
|
| Pawel7314 napisał/a: | | Do wydrukow korzystałem z kolorów z palety Pantone solid coated, publikowanie do PDF i kolory wyjściowe CMYK |
Jaki jest sens takiej operacji? Palety Pantone to nie są palety kolorów, tylko palety farb. Różnica jest zasadnicza. Farba Pantone to mieszanina specjalnych, pilnie strzeżonych pigmentów. Z reguły niezamienialna na kombinację cmyk. |
|
|
|
 |
Pawel7314
Początkujący

|
Wysłany: 25 Lipiec 2016, 13:58
|
|
|
Tak ploter jest CMYK. Ja korzystałem z palety Pantone natomiast pantone 186 który wychodził zapewne nie był oryginalnym kolorem pantone 186. Dla mnie to nieistotne - istotna jest powtarzalność tego koloru. Po wydruku dochodzi w naszym przypadku jeszcze sublimacja.
Podsumowując i odpowiadają również na drugie pytanie, są szablony w internecie z wszystkimi kolorami pantone. Taki szablon został zaczytany i opublikowany w corel x4, wydrukowany a następnie sublimowany. Dzięki temu mam próbnik z wszystkimi kolorami pantone, które defacto są zamieniane na CMYK. Może to jest na około system, ale sprawdza się od lat, były podejmowane próby ustawiania różnych profili kolorów w ploterze (i to próby serwisantów) a także w Corelu X4 ale nie sprawdziły się. Mnie interesuje kolor który klient zobaczy na materiale a nie wydruk z plotera. |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 25 Lipiec 2016, 14:06
|
|
|
Dalej nie rozumiem sensu takiej operacji. Pantone nie da się rady ani WYDRUKOWAĆ tradycyjnymi metodami ani nawet WYŚWIETLIĆ poprawnie na monitorze. | Pawel7314 napisał/a: | | Mnie interesuje kolor który klient zobaczy na materiale a nie wydruk z plotera. | Tego to już kompletnie nie rozumiem - możesz wyjaśnić? Nie zrozum mnie źle - broń Boże, żebym się czepiał, ale to co napisałeś powyżej to to samo, co np. określanie ciśnienia atmosferycznego w stopniach Celcjusza... |
|
|
|
 |
Pawel7314
Początkujący

|
Wysłany: 25 Lipiec 2016, 14:13
|
|
|
a miałeś do czynienia z sublimacją?
Ona naprawdę sporo zmienia i to też jest zależne od wielu różnych ustawień. Kolor czerwony (CMYK) który widzę na monitorze i który zostanie wydrukowany jest ok. Natomiast po sublimacji na materiale to np. wychodzi bardzo ciemno czerwony. A klienta to nie interesuje, miał być czerwony. Dlatego koncepcja z próbnikami kolorów, oczywiście można było je stworzyć i pracować na podstawie CMYK (tylko wtedy trzeba by wszystko ręcznie zrobić) powybierać np. 200 czy 300 kolorów CMYK, wydrukować, sublimować i wtedy dobierać kolory. A skoro gotowe są szablony pantone to po co utrudniać sobie życie? :) Przynajmniej mam do wpisania 3 cyfry, a nie ustawianie 4 wskaźników. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 25 Lipiec 2016, 15:08
|
|
|
Czyli paleta Pantone to po prostu paleta cmyków odpowiednio ponazywanych. Jest to w sumie jakiś pomysł.
Ale przy przesiadce z wersji na wersję programu wynikną problemy, zresztą sam je zauważyłeś.
Być może da się wymienić pliki z definicjami Pantone (z X4 do X6), ale niekoniecznie - tym niemniej: warto to sprawdzić. Niestety, nie wiem w jakich plikach są te definicje.
Pierwsza myśl każe też szukać różnic w sinikach zarządzania kolorami między X4 i X6. Chociaż może to być błędny trop - moje doświadczenia pokazują, że zmiana Pantone na cmyk w Corelu odbywa się z całkowitym pominięciem tego narzędzia, niezależnie od wersji Corela.
Najlepiej zrób eksperyment: weź kilka przykładowych Pantonów o takich samych wartościach zamienników cmyk w X4 i w X6. Z obu programów wygeneruj pliki pdf. Sprawdź Acrobatem wartości cmyk w obu pdfach. Są różnice? Nie chodzi o różnice na wydruku, chodzi o ewentualne różnice w wartościach cmyk w pdfie.
Jak nie masz Acrobata, to załącz pliki na forum. |
|
|
|
 |
Pawel7314
Początkujący

|
Wysłany: 26 Lipiec 2016, 11:16
|
|
|
niestety, ale nawet te pantone które wychodzą w wydruku bardzo zbliżone nie mają takich samych wartości CMYK w X4 i w X6.
Mało tego, jak sprawdziłem wartość CMYK z corela w X4 i ustawiłem taką samą wartość CMYK w corelu X6, czyli teoretycznie miałem te same wartości CMYK w X4 i w X6 to niektóre kolory się trafiły (oczywiście jest to subiektywna opinia) np żółty a niektóre nie. Czyli wydaje mi się, że są dwa problemy pantone pomiędzy X4 a x6 nie jest taki sam, a także niestety CMYK pomiędzy X4 a X6 również niekompatybilny.
Wrzucam linka do pdfów, nie mam możliwości sprawdzenia w Acrobacie.
https://megawrzuta.pl/filesgroup/7efa277dbdd13c1d26e5dbe2ad573a7f.html |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Lipiec 2016, 12:07
|
|
|
Możesz załączyć na forum zrzut okna z Corela X6, tego z definicją Pantone 186 C?
I - jak można - tego z X4 też (oczywiście, też z definicją Pantone 186 C). |
|
|
|
 |
Pawel7314
Początkujący

|
Wysłany: 26 Lipiec 2016, 12:48
|
|
|
zrzut z X6
2016-07-26_13h46_16.png X6 |
Pobierz Plik ściągnięto 296 raz(y) 49.89 KB |
|
|
|
|
 |
Pawel7314
Początkujący

|
Wysłany: 26 Lipiec 2016, 12:49
|
|
|
zrzut z X4
x4.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 299 raz(y) 18.05 KB |
|
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Lipiec 2016, 13:13
|
|
|
| I ostatnia prośba: gdzieś tam w X6 przy generowaniu pdfa jest "ptaszek", którego zaznaczenie dokonuje konwersji w locie z Pantone do CMYK. Nie mam Corela, ale brzmi to jakiś tak: "Konwertuj kolory dodatkowe na cmyk". Czy możesz go odnaleźć, zaznaczyć i jeszcze raz wygenerować pdfa z X6 i dołączyć na forum? |
|
|
|
 |
Pawel7314
Początkujący

|
Wysłany: 26 Lipiec 2016, 14:07
|
|
|
proszę bardzo
test X6 2.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 187 raz(y) 1.3 MB |
|
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Lipiec 2016, 20:25
|
|
|
Sytuacja jest trochę skomplikowana. Ale postaram się jak najprościej.
Farby Pantone to tzw. kolory dodatkowe (z ang. spot colors). Łatwiej jednak myśleć o nich nie jak o kolorach, ale jak o farbach.
Każdy sobie sam może przygotować swoją własną farbę, mieszając jakie tylko sobie wymyśli wywary i zioła. Może też takiej farby użyć w Corelu - ważne, by powiadomił Corela, Acrobata i wszystkie inne urządzenia i programy, które zetkną się z jego farbą - jak ta farba ma być wyświetlana i drukowana. Acrobat to mądry program, ale i on nie wie, jak wygląda (raczej: do czego jest podobna) farba o nazwie np. "Wywar z cebuli wujka Józka". Jak wygląda farba Pantone 186 C - zresztą też nie wie.
Aby zdefiniować kolor dodatkowy, trzeba zdefiniować tzw. kolor zastępczy (czasami można spotkać określenie "definicja alternatywna"). Czyli - oprócz nazwy - trzeba podać programowi graficznemu - do jakiego koloru określonego przez wartości dla niego zrozumiałe (cmyk, rgb lub Lab) - ten kolor dodatkowy jest podobny.
Podstawowa rola tej definicji zastępczej jest taka, że próba druku tego koloru dodatkowego na urządzeniu, w którym fizycznie nie ma toneru, atramentu lub innego wynalazku w dokładnie tym kolorze - odbywa się za pomocą składowych cmyk określonych właśnie w tej definicji zastępczej. Jeżeli definicja zastępcza nie jest w cmyk (a jest w rgb lub Lab) to dodatkowo odbędzie się konwersja do cmyk za pomocą wskazanego profilu icm.
W Twoich pierwszych pdfach (z X4 i X6), kolory Pantone nie zostały zamienione na cmyk. W załączonych pdfach (obu) występują ciągle jako kolory dodatkowe.
Ponieważ nie drukujesz atramentami Pantone, tylko cmyk, to gdzieś na jakimś etapie tej produkcji musi zajść konwersja z Pantone do cmyk. Ktoś tę żabę musi zjeść. Ale na kogo by nie padło, to jest to zawsze konwersja do tzw. zastępczej definicji cmyk. Żadne profile tu nie działają, więc magicy, którzy kalibrowali Ci te urządzenia w zakresie druku Pantonów farbami cmyk, sądząc, że załatwi to odpowiedni profil - powinni Ci zwrócić pieniądze.
Ponieważ w Twoich pdfach kolory nie są zamienione na cmyk, zrobi to Acrobat.
W X4: Pantone 186 C zamienia się na C0 M100 Y75 K4. We wszystkich wersjach Corela do X4, definicja zastępcza Pantonów jest w cmyk, więc nie ma tu nic dziwnego. Te wartości cmyk są dokładnie takie same, jak w oknie dialogowym w Corelu X4.
W X6: Pantone 186 C zamienia się na C13 M97 Y86 K3. I tu ciekawostka: są to wartości zupełnie inne, niż w załączonym przez Ciebie zrzucie okna z definicją tego koloru w X6.
Okazuje się, że od Corela X5, w silniku zarządzania kolorami zaszły tak duże zmiany, że wiedza o tym, co działo się do wersji X4, specjalnie się już nie przyda.
W Twoim pierwszym pdfie z X6, wartości zastępcze kolorów dodatkowych Pantone są w przestrzenie barwnej Lab, nie cmyk. Zamiana ich na cmyk zależy od użytego do konwersji (w Acrobacie) profilu barwnego. Wartości cmyk będą za każdym razem inne, jeżeli będziemy zmieniać ten profil. Dla profilu Fogra 27 są takie jak wyżej. Dla innego profilu są inne.
Mógłbym tu dołączyć zrzuty z Acrobata to pokazujące, ale to chyba bez sensu.
Być może udało by się tak ustawić wszystkie te przełączniki w oknie publikowania do pdf w X6, żeby definicje zastępcze kolorów dodatkowych były jednak w cmyk. Ale tu nie pomogę. Nie mam Corela X6. Sam - bez dostępu do Acrobata Pro - nie masz na to najmniejszej szansy. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 27 Lipiec 2016, 23:40
|
|
|
| tegraf napisał/a: |
...Pantone 186 C zamienia się na C13 M97 Y86 K3. I tu ciekawostka: są to wartości zupełnie inne, niż w załączonym przez Ciebie zrzucie okna z definicją tego koloru w X6... |
A skąd wiesz, że Acrobat wyświetla prawidłowe wartości kolorów. Piszę tak, bo 2 miesiące temu bardzo się zbłaźniłem. Facet (tzw. nowobogacki co ma firmę i wszystkie rozumy) zadzwonił na temat kosztu etykiet. Podałem nakład x format x cena 1 szt x ilość kolorów + koszt doprowadzenia projektu do porządku. Pan zapewnił mnie, że on ma super grafika i wszystko będzie OK.
Przyszedł projekt. Wrzuciłem do Acrobata. Kursor na czarną literę "i" zobaczyłem, że czarny jest we wszystkich wyciągach.
Zadzwoniłem, przyjechali obaj. Grafik poprosił mnie abym zaimportował PDFa do Corela. I zdziwko. Wszystko jest OK.
Podobnie każdy inny kolor. Czerwone "E" - Acrobat
i Corel
Zauważyłem, że wartość składowych w Acrobacie zależy od wybranego profilu.
Zacząłem, więć bawić się w symulację wyciągów barwnych spod Acrobata. Okazało się, że jeśli nie wybierze się żadnego profilu to wyciągi są OK. Jeśli ustawi się dowolny profil to wyciągi są do niczego. Ale w oknie "Output Previev" nie ma możliwości nieustawienia profilu.
PS. Na marginesie, inne funkcje Acrobata jak np. obracanie strony, obcinanie strony itp są ignorowane przez RIP naświetlarki płyt. |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 28 Lipiec 2016, 01:44
|
|
|
| Pawel7314 napisał/a: | | a miałeś do czynienia z sublimacją? | Właściwie to nie, stąd moje pytania - także kolejne przy okazji: jaki kolor będzie miał czysty cyan nadrukowany tą techniką na żółtą koszulkę? Czy stosuje się tutaj 5-ty kolor, czyli biały nietransparentny podkład? |
|
|
|
 |
Pawel7314
Początkujący

|
Wysłany: 29 Lipiec 2016, 15:00
|
|
|
| my sublimujemy tylko na białym materiale, jeśli chcemy mieć żółte tło i tylko jakiś mały napis to poprostu drukujemy żółty i napis a nie bawimy się w sublimowanie na gotowym już wyrobie. |
|
|
|
 |
|
|