Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wstawienie jpg w wielu miejscach
Autor Wiadomość
prot
Początkujący

Wysłany: 18 Sierpień 2016, 10:35   Wstawienie jpg w wielu miejscach

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam "tabelę" utworzoną przez prowadnice pionowe i poziome oddalone od siebie o jednakową odległość (każda komórka jest jednakowej wielkości).
Chciałbym do każdej komórki wkleić ten sam jpg o wymiarach dokładnie takich samych jak wielkość komórki.
Normalnie robię to poprzez import jpg, wklejenie go gdzieś obok tabeli, skopiowanie do bufora (ctrl+c), ctrl+v, przesunięcie ręczne do komórki, wyrównanie do prowadnicy.

Czy dałoby się to zrobić jakimś szybszym sposobem, gdyż przy wielu komórkach praca idzie mozolnie, poza tym trzeba uważać przy wyrównywaniu aby nie przekroczyć prowadnicy.

Dziękuję za odpowiedzi.

Stipa 
Doradca
fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 18 Sierpień 2016, 10:43   odp

Na oberonplace jest darmowy skrypt rozmieszczjący równomiernie obiekty na stronie. To by chyba było to.

prot
Początkujący

Wysłany: 18 Sierpień 2016, 11:01   

A może jakiś sposób, żebym sobie skopiował jpg do bufora, a później kliknął wewnątrz komórki i on by się tam pojawił dopasowany do prowadnic (tylko w tej jednej komórce)?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 18 Sierpień 2016, 11:27   

prot napisał/a:
Mam "tabelę" utworzoną przez prowadnice pionowe i poziome oddalone od siebie o jednakową odległość

prot napisał/a:
A może jakiś sposób, żebym sobie skopiował jpg do bufora, a później kliknął wewnątrz komórki

Nie masz żadnej komórki. Siatka z prowadnic to nie tabela.

prot napisał/a:
Chciałbym do każdej komórki wkleić ten sam jpg o wymiarach dokładnie takich samych jak wielkość komórki.

Może byłoby łatwiej, gdybyśmy wiedzieli po co taka operacja. Do czego to ma służyć dalej?

prot
Początkujący

Wysłany: 18 Sierpień 2016, 11:38   

Dlatego też napisałem "tabelę" w cudzysłowie.

Ogólnie to jest przykład wymyślony mający na celu wyjaśnienie na prostym przykładzie w jaki sposób szybko wkleić zaimportowany obiekt w pozycji położenia kursora z wyrównaniem do prowadnic znajdujących się wokół kursora (ewentualnie z dopasowaniem rozmiaru obiektu do otaczających go prowadnic lub linii).

Sound 
Doradca

Wysłany: 18 Sierpień 2016, 11:43   

jeśli chcesz stworzyć szablon
https://www.youtube.com/watch?v=wggJmyS6Zns

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 18 Sierpień 2016, 19:50   

ustw przyciaganie do prowadnic i obiektow ,ustaw pierwsego jpg,nastepnie duplikuj i ustaw tez tego jpg,potem ctrl + d i jechane,nastepie zaznacxasz caly szereg,duplikuj ustawiasz ten szeregi ,i ctrl+d

prot
Początkujący

Wysłany: 18 Sierpień 2016, 19:56   

Dokładnie o to mi chodziło.

Dziękuję.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 18 Sierpień 2016, 21:23   

Problem:

prot napisał/a:
w jaki sposób szybko wkleić zaimportowany obiekt w pozycji położenia kursora

Rozwiązanie Bidona, w którym nie ma nic o kursorze, jego pozycji i wklejaniu:

bidon184 napisał/a:
ustw przyciaganie do prowadnic i obiektow ,ustaw pierwsego jpg,nastepnie duplikuj i ustaw tez tego jpg,potem ctrl + d i jechane,nastepie zaznacxasz caly szereg,duplikuj ustawiasz ten szeregi ,i ctrl+d

I nagle:

prot napisał/a:
Dokładnie o to mi chodziło.

Mam coś z oczami, chyba. :cry

prot
Początkujący

Wysłany: 19 Sierpień 2016, 10:43   

Zauważ, że rozwiązanie Bidona dokładnie odpowiada na problem przedstawiony w pierwszym moim poście.
Wklejenie w pozycji kursora było dodatkiem, który podałem dopiero w dalszej części wątku, gdyż sądziłem, że może ten sposób byłby rozwiązaniem.

Rozwiązanie Bidona nie pozwala na wklejenie jpga w pozycji położenia kursora, ale znacznie przyspiesza pracę przy wklejaniu jpga do mojej "pseudotabeli". Wklejony element jest również wyrównany do prowadnic.

Nikt nie podał propozycji wklejenia obiektu w miejsce położenia kursora, zatem Jego rozwiązanie w zupełności mnie zadowala.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Sierpień 2016, 20:55   

nie za bardzo mi sie chce wchodzic w tematy,nie mam na to czasu ale nakrecilem na szybkiego filmik jak jeszcze mozna http://hostuje.net/file.p...a736e69d559feb3

Cysorz 

Wysłany: 19 Sierpień 2016, 21:06   

Zamiast dywagowania nad wyższością Świąt "..." nad Świętami "..." można to załatwić mając tylko jedną stronę z takim obiektem i zaznaczając w opcjach druku odpowiednie kwadraciki. Program/komputer zrobi to za nas lepiej, dokładniej i szybciej.

Zaraz, zaraz - czy to nie dlatego właśnie stworzono komputery?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Sierpień 2016, 21:47   

nooo jakis Ty madry wlasnie forum grafiika zamyka sie przez takich zajebiscie madrych ludzi jak Ty ,dawajcie dawajcie to pewnie i to sie zamknie ,no naprawde strefa kojazen na poziome rozwoju bakteri,brak mi slow,tak chcecie robic to rubcie ,ale to do niczxewgo nie prowadzi

Cysorz 

Wysłany: 19 Sierpień 2016, 23:22   

bidon184 napisał/a:
nooo jakis Ty madry wlasnie forum grafiika zamyka sie przez takich zajebiscie madrych ludzi jak Ty ,dawajcie dawajcie to pewnie i to sie zamknie ,no naprawde strefa kojazen na poziome rozwoju bakteri,brak mi slow,tak chcecie robic to rubcie ,ale to do niczxewgo nie prowadzi

No akurat nie rozumiem tego przytyku, dlatego proszę o wytłumaczenie - czy napisałem tutaj coś obraźliwego lub nieprawdziwego? Lub skierowałem dyskusję na złe tory? Według mnie dyskusja "jak to obejść" nie ma sensu, skoro przedstawiony problem można rozwiązać prościej, łatwiej i szybciej. Na życzenie zainteresowanego mogę to opisać lub przedstawić w formie obrazkowej nawet - nie ma problemu. No może nie od razu (piszę o problemie z czasem, bo mam tyle zleceń, że czasami nie kojarzę nie tylko jaka jest godzina, ale nawet miesiąc ;)

Ale wracając do Twojej odpowiedzi (mógłbyś swoją drogą nie kaleczyć tak języka ojczystego!), to o co Ci właściwie chodzi? Jesteś może jakimś "guru" i udzielanie rad uznajesz tylko za swój wyłącznie przywilej? A inne zdanie to już jakiś atak na Twoje "ego"?

To nie jest z mojej strony personalny atak, tylko próba dyskusji. Jeżeli uważasz, że skłamałem, zwiodłem kogoś na złą drogę lub udzieliłem złej porady to proszę o sprostowanie - sam chętnie się dowiem, co zrobiłem źle.
I dodam przy okazji, że dzielenie się jakąś tam wiedzą którą posiadam nie uważam za próbę wyeliminowania konkurencji z rynku. Nie muszę tego robić, wyrobiłem sobie już markę. Nie chełpię się, nie chwalę, nie wywyższam - jeżeli uważasz, że skłamałem lub napisałem bzdury to proszę o rzeczowe wyjaśnienie...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2016, 08:47   

rzeczowe wyjasnienie jest takie,jesli user prosi o pomoc w pewnym obrebie ,to nie starajmy sie wymyslac E=mc kwadrat tylko dajmy najprostrze rozwiazanie danego dylematu,a jak user bedzie dociskac to w tedy pochwalmy sie wiedza ,bez sensu jest moim zdaniem walic z grubej rury,poniewaz jakby znal to by niue pisal na forum,user chce prostej porady ,jak chlop krowie nwie i taka mu trza dac ,a potem mozemy szkolic jesli bedzie taka chec,to tyle ,ja nie mam zadnych personalnych wyjazdow ,ale no naprawde troszku pojechales :-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 20 Sierpień 2016, 09:40   

Bidonik trochę chyba przesadzasz . :oops:
Najlepiej jeśli każdy podsunie swoje rozwiązanie .Nasza pomoc dotyczy , nie tylko tego jednego forumowicza ,ale wszystkich zainteresowanych rozwiązaniem problemu ,dzisiaj i w przyszłości .

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2016, 10:56   

nie ,nie ,ja tu lotow nie odwalam,ja tylko opisalem tak wskrocie moje podejscie,,to wszystko oki,ja tu wogle nie mam do nikogo pretensji :poklon

Cysorz 

Wysłany: 20 Sierpień 2016, 12:08   

No a dlaczego "wlasnie forum grafiika zamyka sie przez takich zajebiscie madrych ludzi jak Ty" oraz kto tutaj ma "strefa kojazen na poziome rozwoju bakteri?
Bardzo to ciekawe, czekam na wyjaśnienie...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2016, 13:13   

juz spiesze z wyjasnieniuem,aczkolwiek uwazam e temat powinien byc zamkniety,ale jak drazysz to oki,ano sforum grafika bylo tak ,ze tam nie bylo wazne czy pomagasz tylko wazne czy dobrze piszesz po polsku,czyli to co bylo tutaj filologia najwazniejsza a nie sens odpowiedzi ,i maja zonk :-) i bardzo dobze jesli ktos jest moderatorem to musi ogarniac rzeczywistosc a nie tyko swoja fantazje jak ma forum wygladac

Cysorz 

Wysłany: 20 Sierpień 2016, 14:00   

No tak - niby dwa proste pytania a z "odpowiedzi" nie zrozumiałem nic...
Ktoś mi to przetłumaczy? Tak "na chłopski rozum" po prostu.

Pytanie nr 1 i odpowiedź na nie:

Pytanie nr 2 i odpowiedź na nie:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2016, 21:48   

dobra zakonczmy temat bo to poprostu nie wypada,jestes moderatorem wiec wiesz gdzie temat mozeny dokonczyc ;-) a tu zostawmy userow w blogiej niewiedzy :-)

Cysorz 

Wysłany: 20 Sierpień 2016, 22:13   

Moment, moment!
Insynuujesz, że możemy gdzieś tą dyskusję dokończyć, więc napisz gdzie.
Ci "userzy" o których piszesz to nie barany, to normalni ludzie. Używanie zwrotu "blogiej niewiedzy" jest w tym przypadku co najmniej nie na miejscu, a traktowanie kogoś kto ma mniej postów świadczy po prostu o chamstwie. Wrodzonym zapewne.

Obraziłeś mnie bez powodu, złośliwie porównałeś do "bakterii" bo podałem prostsze i lepsze rozwiązanie od Twojej porady i co dalej?

Co do moderacji - mam na tym forum większe uprawnienia od Ciebie i mogę Cię zbanować w każdej chwili. Nie zrobię tego, żeby było jasne.
A teraz czekam na to magiczne słowo... ;)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Sierpień 2016, 09:53   

ja Ci powiem tak banuj ,,banuj bo ja na to mam wyjebane ,taki tekst starczy do bana pernamentnego czy jesze Ci dowalic ??? pozdrawiam z gdyni bidon184

PS no nie no nie moge tego pusicic o tak sobie,bo troche na tym forum sie nakopulowalem,ale zeby bylo jasne mam na to wysrane ,ale Pan kompletnie nie kuma idei ,Twoje teksty typu wez se kup,to nielegalne itd no chlopie ,jakby usera bylo stac zeby se kupil to po chuj by pisal na foru ????? wogle to kojazysz?? czy instalacja juz tak poszla ze dolary przed oczami??? i koncvzac banuj ,tylko nie zapomnij bo bede zawiedziony

Cysorz 

Wysłany: 21 Sierpień 2016, 15:07   

bidon184 napisał/a:
/.../ sie nakopulowalem,ale zeby bylo jasne mam na to wysrane /.../

Gratuluję poczucia humoru i ogólnie dobrego samopoczucia ;)
Nie wiem, co Ty tam bierzesz, ale odłóż to bo robi Ci "kuku".
Przeczytaj na trzeźwo co tu napisałeś - a gdyby nagle uległo skasowaniu to poproś, przywrócę...

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 22 Sierpień 2016, 09:59   

Bidon, co Ci się stało, przecież Ty naprawdę jesteś dla tego forum zasłużony i na dodatek jesteś inteligentnym facetem z duuuużą dozą wiedzy, którą chętnie dzielisz się z innymi, na dodatek już nieraz pokazałeś, że masz poczucie humoru i co się nie często zdarza także na własny temat, skąd nagle taki personalny atak na Cysorza, który jest równie pomocny? :oops: Czy tylko dlatego, że zwraca uwagę na poprawność językową, to chyba dobrze :poklon Myślę, że to forum właśnie tym się wyróżnia, że tu się używa naszego języka a nie łaciny.
Przepraszam, że się wtrąciłam ale obu Was szanuję i bardzo sobie cenię, często korzystałam z Waszych porad (wszyscy wiemy, że nie tylko ja) i mam nadzieję, że nadal będzie mi dane doskonalić swój warsztat dzięki waszym fachowym podpowiedziom, za co z góry dziękuję :poklon
Pozdrawiam serdecznie z bardzo deszczowego Białegostoku :-)

Odpowiedz do tematu