|
X5 - rysowanie z włączoną soczewką przezroczystości -da się? |
| Autor |
Wiadomość |
eror
Początkujący

|
Wysłany: 6 Wrzesień 2016, 22:38 X5 - rysowanie z włączoną soczewką przezroczystości -da się?
|
|
|
| W poście z 2014 roku jeden z kolegów narzekał, że wszystkie nowo rysowane obiekty mają przypisaną soczewkę przezroczystości. To było w X7. Ja walczę z moim X5 by taką soczewkę włączyć na stałe i nic z tego. Chciałbym móc rysować nowe obiekty już z przezroczystością a nie za każdym razem przypisywać im przezroczystość. Da się? |
|
|
|
 |
eror
Początkujący

|
Wysłany: 9 Wrzesień 2016, 08:58
|
|
|
Odgrzeję pytanie.
Może nikt nie zauważył? A może źle zadałem pytanie?
Nikt nie wie czy nie da się zrobić tego w X5 i muszę kupić X8?
A może wystarczył by X7 lub X6? |
|
|
|
 |
Stipa
Doradca fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 12 Wrzesień 2016, 08:36
|
|
|
Nie mam X5, ale na X7 działa to tak:
Gdy nie jest zaznaczony żaden obiekt, z bocznej belki narzędziowej wybieram przezroczystosc i zadaję jej parametry, a corel wyswietla mi okienko, dla jakich nowych obiektow te parametry mają być automatycznie stosowane. I gotowe. I działa to tylko ze "zwykłą" przezroczystością. Bo soczewki (tej od ALT F3) nie da sie tak włączyć. |
|
|
|
 |
eror
Początkujący

|
Wysłany: 16 Wrzesień 2016, 15:07
|
|
|
| Stipa napisał/a: | Nie mam X5, ale na X7 działa to tak:
Gdy nie jest zaznaczony żaden obiekt, z bocznej belki narzędziowej wybieram przezroczystosc i zadaję jej parametry, a corel wyswietla mi okienko, dla jakich nowych obiektow te parametry mają być automatycznie stosowane. I gotowe. I działa to tylko ze "zwykłą" przezroczystością. Bo soczewki (tej od ALT F3) nie da sie tak włączyć. |
Niestety, dla mnie, bo w X5 nie mogę tego zrobić.
Przy wybraniu narzędzia przezroczystość muszę zaznaczyć jakiś obiekt, żeby zmienić parametry.
Bez zaznaczenia są nieaktywne. |
|
|
|
 |
|
|