Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel Draw X5 Windows 10 problem
Autor Wiadomość
kubeusz86
Początkujący
kubeusz86

Wersja CorelDRAW: X5
  Wysłany: 15 Wrzesień 2016, 18:48   Corel Draw X5 Windows 10 problem

Witam,
Od jakiegoś czasu mam następujący problem otóż podczas uruchamiania Corela X5 pokazuje się logo, następnie znika i na tym kończy się praca z programem.
Program samoczynnie się wywala i nie można go w żaden sposób uruchomić, nie ma żadnego komunikatu błędu, przeinstalowywałem go z 10 razy, nawet system stawiałem na nowo, wówczas podziałał sobie z 2 tygodnie i dziś znów nie uruchamia się.
Czy ktoś z Was miał podobny problem ?

Komputer to laptop, Core i3, 8GB Ramu, dysk SSD Windows 10 home.

Z góry dzięki za pomoc.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 16 Wrzesień 2016, 16:05   

kubeusz86 napisał/a:
Corela X5

kubeusz86 napisał/a:
Windows 10 home.

I to pewnie problem. Nawet nowe Corele typu X7 czy X8 mają niekiedy problem z Win10, a co dopiero X5, które jak powstawało kiedy Win7 zaczynał swoje istnienie. A jak zainstalowałeś i działało to pewno zaraz wskoczyła jakaś łatka i ci zblokowała Corela. Brak jakichś bibliotek też nie pomaga. Brak kompatybilności to straszna rzecz. Ze swojej strony mogę jedynie powiedzieć, że X7 działa na Win10 bez problemu. Ale podejrzewam, że nie chcesz wydawać kasy na upgrade. To może jakiś wirtualny Win7 sobie założyć na kompie? Nie pamiętam, czy ktoś chciał kiedyś odpalać X5 na Win10. Przyznać się, kto ma taki zestaw? :mrgreen:

gusztaf
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 20 Wrzesień 2016, 09:18   

Nie wiem, jak zachowuje się X5 instalowany na W10, ale pracuję na X3 i X5, które instalowane były na W7 (na różnych komputerach), a potem na te Siódemki upgrade do W10 - X3 i X5 działają normalnie.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 20 Wrzesień 2016, 09:51   

gusztaf napisał/a:
le pracuję na X3 i X5, które instalowane były na W7 (na różnych komputerach), a potem na te Siódemki upgrade do W10 - X3 i X5 działają normalnie.

Nie wiem jak X5, wiem jak X3 (ale pewnie X5 podobnie). X3 działa na W10, o ile przejście na W10 nastąpiło poprzez aktualizację W7. Z kolei próba instalacji X3 na czystym W10 kończy się niepowodzeniem. Problemem nie jest sam Corel, tylko jego instalator (dlatego zainstalowany i działający na W7 działa także na zaktualizowanym W10). Ciekawe - deinstalator także nie działa (zgłasza taki sam błąd, jak instalator, choć Corela ostatecznie odinstalowuje).

Znalazłem jakieś strasznie skomplikowane poradniki (także na forum) jak to obejść, ale w moim przypadku skończyły się niepowodzeniem. I w ten sposób skutecznie pozbyłem się Corela.

s-p-i-n 

Wysłany: 21 Wrzesień 2016, 12:34   

Polecam http://corel.wodip.opole....pic.php?t=10092

X3 działa również na czystym W10

kubeusz spróbuj patche poinstalować http://www.coreldraw.com/...es/1000083.html

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 21 Wrzesień 2016, 14:00   

s-p-i-n napisał/a:
Polecam http://corel.wodip.opole....pic.php?t=10092

Czytałem, próbowałem - bez powodzenia. Sądzę, że ma to jakiś związek z numerem kompilacji Corela X3.

Sound 
Doradca

Wysłany: 22 Wrzesień 2016, 14:33   

6 mc na windows 10 i corel x5. Nie stwierdziłem innych problemów, oprócz początkowych, niewidoczne menu i przymus robienia swoich belek.

Odpowiedz do tematu