Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w ukształtowaniu obiektu
Autor Wiadomość
sonep 
Praktyk

Wysłany: 12 Październik 2016, 21:29   Pomoc w ukształtowaniu obiektu

Witam
Tworze logo dla fikcyjnej firmy autokarowej. Zrobiłem wstępnie cos takiego https://drive.google.com/file/d/0B2ZgNVM4pVlQbkd4MDBDNndWWjQ/view?usp=sharingklik Zamysł byl taki aby sygnet kojarzył sie z dynamiką, ale ten obiekt przypomina bardziej kształt pociagu. Chciałbym to jakos rpzerobic tak aby bardziej rpzypominalo autokar, tyko nie za bardzo wiem jak, zeby zbytnio nie straciło na swojej opływowości i minimaliźmie. Jakieś propozycje?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 12 Październik 2016, 23:05   

Uhm... Przede wszystkim ten sygnet jest tak minimalistyczny, że bez reszty logo nie kojarzy się właściwie z niczym. Jak wyjaśniłeś, że chodzi o autokar a wygląda jak pociąg to faktycznie coś zaczęło trybić...

Rzuć okiem na te obrazy google, a na pewno rzuci ci się w oczy taki bus. Na Twoje potrzeby należałoby dodać szybę, światła i nadkola. Podejrzewam, że nic więcej nie potrzeba. Najlepiej wykorzystać negatywna przestrzeń i zrobić to tak, by nie wdawać się w szczegóły i nie stracić dynamiki.

Poniżej odręczne bazgroły, ale pewnie czaisz przekaz ;-)

sonep 
Praktyk

Wysłany: 29 Październik 2016, 00:29   

Ostatecznie doszedłem do takiego efektu:

Zrobilem tez 3 rodzaje papieru firmowego: 1, 2, 3

Co sądzicie?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 29 Październik 2016, 09:45   

Odnośnie sygnetu to jakoś wymaga dopieszczenia. Odstępy (negatywna przestrzeń) miedzy busem a obwódką jakoś nie grają, bo nie trzymają się żadnego wymiaru (odległości wydają się przypadkowe).

Możesz również nieco szczegółów dodać i zrobić coś z tą szybą przednią, bo rozmieszczenie świateł powoduje dysonans u widza. Bus wygląda jak po czołowym zderzeniu.

Co do papieru firmowego to nie wiem jakiego fonta użyłeś, ale nie wygląda jakoś specjalnie. Ogólnie zastosowanie minuskuł to dobry wybór. Tak samo jak użycie pogrubienia w nazwie. Więc tylko fonty. Ja zalecał bym coś w rodzaju PF Square Sans albo Ubuntu, czy DIN. Najbardziej skłaniałbym się do propozycji drugiej, jednak nie używaj jednak wersji narrow danego fontu bez potrzeby, bo to źle wygląda. W ogóle ogranicz się jedynie do bold i normal (lub light, zależnie, co w logotypie ci spasuje). Operuj jedynie rozmiarem. Dane adresowe nie muszą być bardzo duże. Ogólnie nie powinny (jako całość) górować nad logo. Ikonki to fajny akcent, bo pasują stylem do sygnetu. Ale wszystko mniejsze, mniejsze, mniejsze. Za duże robisz te dane. Na propozycji 3 to chyba do dyspozycji zostało jakieś 60% powierzchni do dyspozycji :-/ A taki papier często jest wykorzystywany nie tylko do krótkich tekstów/listów, ale też dłuższych pism, ofert lub nawet faktur. Papier firmowy to nie ulotka. Nie reklamujesz firmy, tylko podkreślasz nadawcę ;-)

sonep 
Praktyk

Wysłany: 29 Październik 2016, 17:53   

Może cos takiego?

Co do papieru firmowego w 3 wersji dałem te wzorki z myślą, o tym, że bedzie mozna po nich(zastosowałem 85% przezroczystości) Poza tym troche zainspirowałem sie pracami w ktorych tego czystego miejsca jest jeszcze mniej np:
klik albo klik

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 30 Październik 2016, 00:04   

Nie wszystko co w necie jest dobre i ma sens. Chociaż te papiery czerwono-niebieskie dają radę. Tam papier ma jakieś 90% pola do wykorzystania. Na tych żółto-czarnych chyba jakieś 70%, na twojej propozycji nr 3 jeszcze mniej. Po prostu, nie jest to dobra kompozycja. Jak chcesz gdzieś szaleć z grafiką to na elementach, które nie będą podlegały użytkowaniu: nagłówek i stopka oraz marginesy (zobacz domyśle ustawienia WORDa). Właściwa przestrzeń nie powinna być zakłócana i nigdy nie zakładaj poddruku ani znaków wodnych, to kiepski pomysł.

Co do sygnetu to nadal wygląda mi to na pociąg, ale jak widać taki miałeś pomysł, to się go trzyma. To w końcu twój projekt.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 10 Listopad 2016, 22:30   

A jak do takiego logo wynaczyć pole ochronne?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 11 Listopad 2016, 00:37   

Może TO coś wyjaśni. To ogólna zasada i nie ma sztywnego przepisu, ale da ci jakieś pojęcie.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 13 Listopad 2016, 02:04   

Cos nie tak z tym linkiem

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 13 Listopad 2016, 10:39   

U mnie wszystko ok, sprawdź powinieneś mieć zapisane .

sonep 
Praktyk

Wysłany: 15 Listopad 2016, 19:28   

Jednak działa

Odpowiedz do tematu