|
Zmiana jpg na obraz wektorowy ( pewne elementy) |
| Autor |
Wiadomość |
qeb1
Początkujący

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2008, 16:31 Zmiana jpg na obraz wektorowy ( pewne elementy)
|
|
|
Witam jestem nowym uzytkownikiem ktory dopiero rozpoczyna swoja przygode z corelem CorelDraw 12. Potrzebuje pomocy w przeksztalceniu pewnych elementow z jpg na obraz wektorowy a mianowicie indeksow z tarczy zegarka oraz napisow z tej tarczy wlasnie na obraz wektorowy ktory ma posluzyc mi do naswietlenia kliszy do tampodruku. Czyli jak przeksztalcic i jak przeksztalcony przygotowac do naswietlarni klisz. Ponizej zdjecie. Prosze o wskazowki z uwzglednieniem braku mojej wiedzy w temacie. Z gory dziekuje
03.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 438 raz(y) 155.77 KB |
|
|
|
|
 |
marol2
Fachowiec HANYS

Wersja CorelDRAW: x3 i x6
Pomógł: 35 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 206 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2008, 20:10
|
|
|
| To co najistotniejsze tzn napisy zasłoniłeś wskazówkami. Dużo zabawy obrysami i krzywymi-oczywiście jest to wykonalne. |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2008, 20:32
|
|
|
Witam, pierwsza sprawa to żeby było dokładnie to musiałbyś mieć skan cyfroblatu.
Co do napisów to jako początkujący powinieneś poszukać takich czcionek lub trasować skan, o trasowaniu, i rozpoznawaniu czcionek poczytaj w dziale FAQ.
Resztę po prostu na skanie ręcznie obrysuj za pomocą narzędzia kwadratu(F6), i krzywych beziera rozwijasz 6 ikonkę na pasku narzędzi .
Gdy już będziesz miał grafikę skończoną wszystko musi mieć zadany kolor czarny na 100% krycia.
Układ naświetlania czytelnie lub napisać że to na tampo.
Rozdzielczość 1200
liniatura 75
no i możesz dodać jeszcze format(wielkość)
Cały tekst zamieniony w krzywą Ctrl Q.
Możesz jeszcze załączyć PDF, wygenerowany przez Corela. Funkcja ta znajduje w Plik/publikuj jako PDF.
Jest też tutorial na właśnie zegar.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
qeb1
Początkujący

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2008, 09:58
|
|