|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jaki alternatywny program |
| Autor |
Wiadomość |
decicom
Początkujący

|
Wysłany: 4 Listopad 2016, 14:23 Jaki alternatywny program
|
|
|
Witam wszystkich.
To mój pierwszy temat, ale śledzę to forum już dość długo, nie raz uzyskałem pomoc, czytając różne tematy.
Założyłem ten temat, bo może ktoś będzie umiał mi pomóc.
Otóż, w corelu działam od jakiegoś czasu, z różną częstotliwością w zależności od potrzeb, wykonuję między innymi takie rzeczy, jak w załącznikach
i właśnie wydaje mi się że corel nie jest najbardziej odpowiednim programem do tekstur, cieni itd. Można to wszystko jak widać zrobić w corelu ale wymaga wiele czasu.
Stąd moje pytanie, czy istnieje program (najlepiej darmowy do użytku komercyjnego) do tworzenia tego typu rzeczy?
kwmp3z wektory.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 320 raz(y) 336.56 KB |
podajnik mp2 wektor.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 250 raz(y) 420.67 KB |
i-bio.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 290 raz(y) 527.22 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 4 Listopad 2016, 14:53
|
|
|
No raczej dowolny CAD-owski program, jednak należy zaznaczyć, że popularne programy typu AutoCAD to drugie spektrum przedziału cenowego, gdzie po jednej stronie masz DARMOWE, a po drugiej MOŻNA-ŻYĆ-BEZ-JEDNEJ-NERKI DROGIE.
Z tych bardziej znanych to ZWSoft ZW3D kosztuje ~12 tysięcy. Autodesk AutoCAD to koszt ~6 tyś w wersji standard, a PRO COMMERCIAL dochodzi nawet do 17 tyś.. Solidworks CAD 2D/3D to jakieś 1.7 tyś. €. Powyższe ceny zazwyczaj nie zawierają ceny licencji...
No oczywiście jest open-source'owe programy: BRL-CAD, FreeCAD czy LibreCAD. Darmowe i komercyjne, tak jak chciałeś, ale zapewne ich rozkminienie to nie bułka z masłem Nigdy nie udało mi się wcisnąć w żaden program 3D, chociaż bardzo chciałem (pomaga przy wizualizacjach projektów), głównie ze względu na odmienny interface i konieczność zmiany sposobu myślenia, nabytego w programach 2D.
Ale, ale! Żeby nie było, że o Corelu Nie wspominamy - CorelCAD panie i panowie!. Jeden z tańszych bo 3.5 tyś PLN
PS.
Wow Twoje projekty kotłów są bardzo dobre i muszę przyznać, że zrobienie ich w DRAWie to nie kaszka z mlekiem (głównie chodzi mi o dobre cieniowanie i udawanie 3D). Gratulacje. |
|
|
|
 |
decicom
Początkujący

|
Wysłany: 4 Listopad 2016, 22:38
|
|
|
Shame - takie słowa na końcu od Ciebie, miód na moje serce tym bardziej że artysta ze mnie żaden
Właśnie w tym największy problem, aby uzyskać jako takie efekty, trzeba dużo zachodu. A największy problem to właśnie udawanie 3D, efekt jest tylko w tej jednej wypracowanej pozycji, cokolwiek obrócić czy zmienić, wszystko trzeba od nowa robić.
Ceny tych programów - w stosunku do Corela - kosmos!
Nie ma wyjścia, spróbuję coś z tych darmowych, zawsze warto poznać coś nowego. |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
|
|
|
 |
grzjanik
Bywalec GrzJanik

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 2 razy Wiek: 53 Dołączył: 16 Lis 2016 Posty: 34 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 16 Listopad 2016, 16:49 Program 3D
|
|
|
| Polecam Blender 3D. Darmowy. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|