|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Jak uruchomić skrypt jednym kliknięciem. |
Autor |
Wiadomość |
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 7 Listopad 2016, 21:39 Jak uruchomić skrypt jednym kliknięciem.
|
|
|
Witam szanowne grono.
Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość w przypadku gdybym pisał głupoty.
Jak powszechnie wiadomo, ludzie rejestrują się na wszelakich forach głównie po to, żeby uzyskać jakąś pomoc.
Nie inaczej jest ze mną, więc .... do rzeczy:
Otóż w Corelu pracuję od dawna (aktualnie w Corel X6), ale nigdy nie potrzebowałem nic automatyzować, więc temat makr i skryptów nie interesował mnie, ale nadszedł czas, że przydałoby się to i owo zautomatyzować, więc .... uruchomiłem rejestrator skryptów i ... wszystko co chciałem uzyskałem, czyli skrypt który utworzyłem pracuje poprawnie i dokładnie tak jak tego oczekiwałem.
Niestety, żeby wywołać ten skrypt, trzeba klikać kilka razy, a to w celu otwarcia okna, załadowania skryptu, a następnie uruchomienia go.
Teraz pytanie do "uczonych w piśmie" :)
Czy istnieje sposób wywołania skryptu jednym kliknięciem ?, czyli dokładnie tak, jak klikamy na jakieś narzędzie w Corelu, a inaczej pisząc, chciałbym kliknąć w ... ikonę ? i to kliknięcie miałoby od razu uruchomić skrypt bez jago ładowania do okna ze skryptami.
Przeszukałem plik pomocy Corela i pogrzebałem trochę w necie, ale nie znalazłem (być może niewłaściwie szukałem) odpowiedzi na to pytanie.
Czy ktoś z Was wie, jak uzyskać powyższe ?
Sam mogę pomóc w sprawach związanych z CNC, a szczególnie jeśli chodzi o oprogramowanie Artcam (bardzo dobra znajomość) albo oprogramowanie WoodWop (równie dobra znajomość) . |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 7 Listopad 2016, 22:37
|
|
|
lajosz, klikasz w Menu > Opcje > Dostosowywanie... Otworzy się okno z opcjia mi wybierasz odpowiednia gałąź drzewka. Potem z rozwijanego menu wybierasz Makra.
Teraz tylko chwyć za ikonkę makra na liście i przeciągnij na pasek narzędzi w oknie głównym.
Jest tam jeszcze mnóstwo pierdołek jak wybór ikonki czy możliwość narysowania własnej ale to już sam rozkminisz |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 7 Listopad 2016, 23:43
|
|
|
@Shame
Dziękuję za szybką reakcję i odpowiedź, ale ...... nie do końca o to chodziło.
Otóż podałeś rozwiązanie jeśli chodzi o makro.
Zresztą to znalazłem sam, zanim zapytałem tu na forum.
Natomiast mi chodziło o skrypt, a to nie to samo co makro.
Póki co, działa to u mnie teraz tak jak na obrazku poniżej:
Czyli utworzyłem skrypt, po czym ikonę (menu dostosowanie) do okna ładowania tego skryptu, bo zawsze to kilka kliknięć mniej, ale nadal nie jest to wywołanie skryptu jednym kliknięciem.
Za makra nie mam zamiaru (póki co) się zabierać bo chociaż pewnie po jakimś czasie (kupa czytania o VBA) bym sobie poradził, to jednak zwyczajnie nie mam czasu na mozolne zgłębianie środowiska VBA tylko po to, żeby zautomatyzować dosłownie kilka czynności w Corelu, tym bardziej, że ten skrypt który można utworzyć łatwo, szybko i przyjemnie, działa jak należy.
Jednak żeby go uruchomić, trzeba wykonać kilka kliknięć, co w sumie daje mniej więcej to samo, co gdybym po kolei wykonywał oskryptowane czynności.
Owszem, gdyby skrypt był dłuższy, to te kilka kliknięć byłoby (że się tak wyrażę) opłacalne, ale .... tu dosłownie jest (jak widać na obrazku) klika rzeczy i .... to wszystko.
Kończąc, jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź i jeśli to nie kłopot, a znasz odpowiedź na moje pytanie, to bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 8 Listopad 2016, 18:28
|
|
|
Faktycznie przyjąłem mylne skądinąd założenie, że dla Ciebie skrypt i makro to to samo (różni się tutaj trafiają ) i zafiksowałem się na tych makrach.
Odnośnie skryptów to jaką masz wersję Corela? Bo z tego co czytałem na necie, najnowszą wersją z edytorem skryptów była X6. Ja mam X7 i takowego edytora nie ma. Jest tylko Menedżer Makr, więc w tym zakresie niestety nie pomogę Nigdy nie używałem skryptów (makra i owszem) więc nawet nie mam pamięci o pracy na poprzednich wersjach Corela.
Przychodzi mi jednak pomysł - zrób makro (lub poproś innych użytkowników tego forum), które odpali skrypt. No wiesz, wywoła okno z domyślnie wpisaną lokalizacją (pewnie trzymasz to wszystko razem) i nazwą skryptu i je odpali. Nie wiem, czy zda to egzamin, ale jeśli tak, to takie makro już możesz wyciągnąć na pasek narzędzi jako ikonkę |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 8 Listopad 2016, 19:09
|
|
|
Shame, Tekst prawie synchroniczny .
Może usuniemy ten górny ? |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 8 Listopad 2016, 23:57
|
|
|
Tak, tak usuń. Tak dzisiaj forum chodzi, że mili państwo... Tobie też widziałem się dwukrotnie zapostowało... Znów ktoś depcze po kablach. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|