Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z przyciąganiem do prowadnic w X8
Autor Wiadomość
Zhan
Początkujący

Wysłany: 29 Listopad 2016, 21:40   problem z przyciąganiem do prowadnic w X8

Witam,

Mam dziwny problem z przyciąganiem bitmap do prowadnic. Na przykład taka sytuacja, tworze sobie z prowadnic box (dwie pionowe i dwie poziome) powiedzmy 50x50mm, wrzucam bitmapę większą od boxa i narzędziem kształt (F10) "kadruję" bitmapę do prowadnic. Niestety po takiej operacji, pomimo włączonej opcji przyciągania do prowadnic, bitmapa nie ma idealnie takich samych wymiarów jak box. Niektóre krawędzie wychodzą o jeden pixel poza prowadnice a inne nie dochodzą o jeden pixel. Jest to dość irytujące bo nawet na dużym powiększeniu jak przyciągam do prowadnicy to odskakuje mi o jeden pixel w jedną albo drugą stronę. Wie ktoś jak to ugryźć?

pozdrawiam

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 29 Listopad 2016, 21:55   

A może nieco informacji? Jaki Corel, jaki system? Jakieś screeny? Jak można rozmawiać o problemach z grafiką wyłącznie słowami, zamiast obrazem? Nie słyszałeś, że takowy jest wart tysiąca słów? :mrgreen:

Ale wracając do tematu, to sprawdziłem u siebie taki sposób (prowadnicze i F10) i konkluzja jest taka: to jeden z problemów pod tytułem "u mnie działa". Bo tak właśnie było. U siebie ukształtowałem bitmapę przeciągając narożniki do prowadnic bez żadnego problemu i wszystko wyszło idealnie - ani na piksel nie wyszło mi poza "ramkę".

Zhan
Początkujący

Wysłany: 29 Listopad 2016, 22:07   

Ok, więc tak... Corel X8, Windows 10 x64, poniżej screen, powiększenie jest duże ale efekt jest taki, że jak złapię za ró bitmapy i przeciągnę dokładnie na przecięcie prowadnic to i tak odskakuje mi w miejsce, które widać.

http://www.tinypic.pl/nj5dduupd3om

Zhan
Początkujący

Wysłany: 29 Listopad 2016, 23:30   

No dobra, sprawa się wyjaśniła... coś nie tak było z moją bitmapą... przekonwertowanie jej na bitmapę rozwiązało problem. Ale skoro jesteśmy przy prowadnicach to jeszcze mam pytanie, czy jest sposób na hurtowe kasowanie prowadnic, tak jak było w wersjach do X6?

Cysorz 

Wysłany: 30 Listopad 2016, 00:47   

Nie mam X8, ale dotychczas wystarczyło zaznaczyć prowadnicę, wcisnąć Ctrl+A i skasować wszystko naraz. Oczywiście kasowanie w warstwach pomijam.

Zhan
Początkujący

Wysłany: 30 Listopad 2016, 09:56   

Właśnie jestem przyzwyczajony, że w x6 klikałem tylko w prowadnicę i w ustawieniach był przycisk "wyczyść", który działał bez zaznaczania wszystkich prowadnic... pewnie da się przywyknąć do nowego ale póki co jest to dla mnie irytujące, że muszę dodatkowe kliki robić.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 30 Listopad 2016, 11:09   

Mam X7 w 8 pewnie jest podobnie.

1 . kliknij Okno Okna dokowane Prowadnice.

2 . Wybierz prowadnicę z listy.

Przytrzymanie klawisza Ctrl i kliknięcie powoduje wybór kilku prowadnic.

3 . Kliknij przycisk Usuń prowadnicę .

lub zaznacz w oknie dokowania lewym lub prawym klawisze myszy i Delete

prowadnice.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 202 raz(y) 89.11 KB

Zhan
Początkujący

Wysłany: 30 Listopad 2016, 19:53   

Ale ja wiem jak to się robi... chodziło mi tylko o to czy jest sposób na skasowanie wszystkich prowadnic bez zaznaczania ich, czyli jednym kliknięciem, tak jak było w x6 i poprzednich.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 30 Listopad 2016, 20:31   

Ctrl + A - Zaznaczają się wszystkie prowadnice , następnie -Delete

Niestety , trzeba wykonać dwa ruchy .
W Oknie dokowania zaznaczamy wszystkie prowadnice wskaznikiem i usuwamy klawiszem delete.
Wykorzystując skrót , trzeba wcisnąć klawisze Ctrl +A i Delete

Odpowiedz do tematu