|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Kilka pytań Corel X8 |
| Autor |
Wiadomość |
Piotrunio
Początkujący

|
Wysłany: 1 Styczeń 2017, 22:28 Kilka pytań Corel X8
|
|
|
Witam wszystkich i przy okazji składam życzenia wszystkiego najlepszego
w Nowym Roku.
No i przy okazji chciałbym podpytać użytkowników o następujące sprawy
związane z pakietem Corel X8.
Pytanie 1 . Przy np. wypełnieniach znajdują się ikonki że wypełnienie zostało wykonane przez
osobę z społeczności Corela. Czy mogę takie wypełnienia wykorzystywać w swoich komercyjnych pracach bezpłatnie ?
Pytanie 2. Napotkałem na taki problem (miałem go już przy x5). Przy próbie eksportu do formatu np. jpg, prostokąta z krzywych 400x300 pikseli w okienku ustalania opcji końcowych w sekcji transformacja - szerokość to 403 a wysokość to już 304 piksele. Dodatkowo zabawa przyciskiem zachowaj proporcje przynosi u mnie zaskakujące efekty w postaci samodzielnego pomniejszania eksportowanego obiektu. Czy ten typ tak ma ?
Pytanie 3. Chodzi o licencję bo niby czytam i rozumiem ale ... Pokrótce mam wersję x5 wersja komercyjna na 2 stanowiska. Dokupiłem wersję upgrade x8 jednostanowiskową. Pytanie brzmi czy mogę zainstalować ten upgrade na komputerze stacjonarnym i dodatkowo na laptopie w ramach jednej firmy. Jestem jedynym użytkownikiem tych komputerów więc zawsze uruchamiałbym jedną kopię oprogramowania.
Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2 Styczeń 2017, 22:47
|
|
|
Ad.1
Skoro elementy zostały zawarte w programie firmy Corel i są jego integralną częścią oznacza to, że Corel musiał stać się ich właścicielem lub autorzy zgodzili się na wykorzystanie elementu przez firmę Corel. Zakupiłeś program, więc jego funkcje i elementy również (technicznie wykupiłeś licencję na ich użytkowanie) - oznacza to, że CAŁA aplikacja jest do Twojej dyspozycji, szczególnie jeśli to nie wersja H&S. Jeśli jakiekolwiek elementy nie byłyby zbieżne z przeznaczeniem reszty aplikacji, musiałoby to być jasno i jednoznacznie wypunktowane. Reasumując - kupiłeś program i wszystko co w nim jest - skoro licencja jest "do celów komercyjnych" to cały program taki jest.
Ad.2
UWAGA - to jedynie moje przypuszczenia, bo odpowiedzi pewnej nie mam.
Nadprogramowe piksele pojawiają się (z tego co udało mi się zaobserwować) z powodu "wirtualnego" konturu. Otóż w przypadku obiektów wektorowych kwadrat 100×100 (jednostka nieważna) może posiadać kontur lub nie. A raczej posiada go zawsze, ale czasem jest bezbarwny. Krzywa to abstrakcyjny twór jednowymiarowy bez jakiejkolwiek grubości. Jednak wirtualny brak grubości musi już przejść w całkiem rzeczywistą grubość podczas gdy przestajesz opisywać krzywą równaniem, a chcesz ją przedstawić jako zbiór malutkich kwadracików. Bardzo malutkich, ale nie będących punktami w geometrycznym znaczeniu tego słowa. Inaczej mówiąc - mają swój wymiar. Wracając do meritum - masz kwadrat 100×100 i kontur - włosowy, czy "bez konturu" nie ma znaczenia. Na wektorach możesz wypełnić go kolorem o wymiarach 100×100, ale tak naprawdę to 100×100 + grubość konturu (krzywej). Najcieńszy kontur to "włosowy", który wynosi 0,076 mm. Możesz z ręki wpisać grubość krzywej (np. odcinka) na 0.001 mm, ale po "Zamianie Konturu na Krzywą" dostaniesz... Niewidzialny prostokącik. Jednak przecież nie może mieć zerowej grubości, prawda? Ale dlaczego jej nie wyświetla? Bo tak pewno przyjęli programiści z Kanady. Zakładam, że ma to związek z technologią druku i możliwościami maszyn drukarskich, które i tak nie zrobią mniejszej plamki niż ileśtam. No więc jak eksportujesz ten obiekt o wymiarach 100×100 to dostaniesz też jego kontur (nieważne, że jest niewidoczny). A że mniej niż 1 piksel nie da rady zejść to dostajesz właśnie to, czyli kwadrat 101×101. Dodatkowe efekty Wygładzania nie mają tutaj - jakby mogło się wydawać na pierwszy rzut oka - znaczenia. Wygładzanie może nawet (prawdopodobnie) dodatkowo powiększyć wymiar o więcej niż 1 px. Dlatego przycinaj obrazy po eksporcie w dowolnym programie do grafiki rastrowej.
Zrób taki test: narysuj kwadrat 1000×1000 px w DRAW. Wypełnij go kolorem BEZ konturu. Obadaj wymiar (przełącz sobie jednostki na px). Będzie 1000×1000. Teraz zrób CTRL+C i spróbuj go wkleić do PhotoPaint'a. Jakie wartości wyskoczą ci w oknie importu? 999×999 px. Dziwne, prawda? Nadaj teraz w DRAW kontur włosowy. W DRAW wymiar to nadal 1000×1000 px, co się zgadza, bo grubość krzywej jest wirtualna, a wymiar obejmuje pole ograniczane krzywą. Powtórz kopiowanie do PP. Nadal jest 999×999 px. Ale zrób kontur np. 5 mm i skopiuj do PP. Teraz już jest np. 1051×1051 px. Dlaczego? Bo PP wie, że powinien być tam wymiar Wypełnienie+Kontur, ale ten włosowy pewno się słabo zaokrągla do piksela, żeby było 1000×1000. Zresztą, sprawa pewnie wymagałaby dogłębniejszego zbadania lub znajomości algorytmów rasteryzacji, których pewno nie poznamy.
Ad.3
Te kwestie zapewne mogą być różnie interpretowane i nikt ci niczego wprost nie powie. O zasadności (lub braku) swojej interpretacji pewno dowiedziałbyś się w ewentualnym sądzie. Bo jest nawet kwestia co to znaczy "stanowisko w firmie" w przypadku kilkustanowiskowej licencji? W niektórych licencjach to dowolny komputer w danej firmie. Czasem jednak to nawet jedno pomieszczenie/biuro (takie też widziałem), bo firma może mieć więcej filii/biur. Pewno to zależy czy to twoja jednoosobowa firma? Wtedy chyba jak najbardziej komputer stacjonarny (w biurze) i twój laptop, na którym pracujesz z domu to właściwie jedno stanowisko, szczególnie, że używasz jednego albo drugiego, czyli de facto używana jest jedna kopia w danym momencie Podejrzewam, że ktoś mógłby się upierać, że jak chcesz mieć na kompie w biurze, na lapku i na kompie w domu to potrzebujesz licencji trzystanowiskowej. Ale przecież nie używają tego 3 różne osoby/pracownicy, tylko jedna. To tak jakbyś za każdym wyjściem z biura odinstalowywał Corela z kompa i wgrywał na lapka. To moja opinia
Peace! |
|
|
|
 |
Piotrunio
Początkujący

|
Wysłany: 3 Styczeń 2017, 09:14
|
|
|
| Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Bardzo mi pomogła. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|