Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CorelDraw
Autor Wiadomość
restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 3 Listopad 2016, 14:49   CorelDraw

https://www.bhphotovideo....Top+Nav-Search=
Najtańsza przesyłka za box 37 USD , Nie wiem jak z cłem? chyba żeby pobrać ,ale box to box .

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 4 Listopad 2016, 11:45   

Niestety restauro, nie bardzo się opłaca. Dostaniesz wersje ENG za niecałe 2000 zł (po aktualnym kursie), nie licząc przesyłki, która w najlepszym razie będzie kosztować około 100-120 zł. A u nas za wersję PL box płacisz 2150 zł w sklepie, w którym ewentualnie możesz składać reklamację ;-)

restauro 

Wysłany: 4 Listopad 2016, 13:20   

Shame napisał/a:
nie bardzo się opłaca.

Miałem na mysli głównie Upgrade . 199 box + 37 najtańsza przesyłka.
Jesli kupisz w " Czarny Piątek " wówczas można dostać za 150 + kurier.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 4 Listopad 2016, 14:08   

restauro napisał/a:
Miałem na mysli głównie Upgrade

To fakt. Jak jeszcze te promocje się dołoży (Czarny Piątek) to właściwie koszt upgrade'u wyniesie 50% aktualnej ceny (~1200 pln). Do tego ciekawe, czy takie Piątki obejmują też produkty nie-box-owe. Bo jest tam opcja "Download Only" i wtedy ani kurier ani inna przesyłka nie jest potrzebna ;-)

restauro 

Wysłany: 4 Listopad 2016, 15:58   

Tak ,niezależnie od wersji . O ile pamiętam cena jest około 50 us niższa ,ale za podobną cenę dostaniesz program online bezpośrednio na stronie Corel US .

restauro 

Wysłany: 13 Listopad 2016, 10:12   

Piątek
jeszcze taniej

Nowy obraz (5).jpg
Pobierz Plik ściągnięto 284 raz(y) 197.6 KB

Nowy obraz (6).jpg
Pobierz Plik ściągnięto 297 raz(y) 147.97 KB

Kooba 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2017, 23:26   

Witajcie,
w każdej licencji (podczas instalacji programu) jest napisane gdzie ta licencja obowiązuje "geograficznie". Oczywiście możemy na nim tworzyć itp. lecz kupują program w Stanach - licencja obowiązuje zazwyczaj tylko na Stany. Pracując na takiej wersji w Polsce mamy po prostu drogiego pirata!

Cysorz 

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 01:15   

Kooba napisał/a:
Witajcie

Pozwólcie, że w imieniu nas wszystkich powitam Koobę: to nie tylko stary "wyjadacz", świetny rzemieślnik ale i nie byle jaki grafik oraz artysta - a wcale nie przesadzam, możecie mi wierzyć :-)

restauro 

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 09:28   

Kooba napisał/a:
Pracując na takiej wersji w Polsce mamy po prostu drogiego pirata!

Przy okazji muszę zerknąć podczas instalacji .Dwa lata temu pytałem mailowo o aktualizację w Corel US ( interesowała mnie wersja na płycie),otrzymałem odpowiedz ,że nie ma znaczenia gdzie zakupiony był program ,jedyny problem to polska wersja językowa.

Zerknąłem do zapisów licencji. Pewnie powinien wypowiedzieć się na jej temat prawnik i stwierdzić ,które części są niezgodne z naszym ustawodawstwem .

http://www.corel.com/pl/eula/

Kooba 
Początkujący

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 10:17   

Znalazłem taki zapis w licencji:
"Użytkownik nie ma prawa do zakupu licencji na korzystanie z oprogramowania w celu jego eksportu do kraju innego niż oryginalny kraj sprzedaży. Zabronione jest także korzystanie z usług stron trzecich w celu zakupienia licencji na korzystanie z oprogramowania, jeśli wymaga to przesłania (drogą elektroniczną lub inaczej) oprogramowania do kraju innego niż oryginalny kraj sprzedaży."

Oczywiście to język prawniczy i mogę się mylić.

Adobe od dawna stosuje "klauzule" geograficze (i nie tylko on), które nie pozwalają na używanie licencji np. z USA w Europie.
Generalnie - wole dopłacić parę stówek więcej i mieć święty spokój.

P.S. jak do ceny z pierwszego linku (corel X8 z pełną licencją) doda się cło i VAT - to wychodzi nam cena podobna do tej w Polsce :)
Ostatnio zmieniony przez Kooba 11 Styczeń 2017, 10:35, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 10:30   

Strasznie pokręcona ta licencja ,jak na mój chłopski rozum. Jest ustęp stwierdzający że obostrzenia regionalne nie obejmują wersji programu ,które są zainstalowane na stałe na na dyskach i innych nośnikach ,czyli wersji OEM ?
Ciekaw jestem jak ma legalnie wyglądać współpraca ,ze zleceniodawcą w innym kraju , gdyby miało dojść do osobistego spotkania w celach związanych z realizacją projektu.

Kooba 
Początkujący

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:00   

To nie jest problem - tutaj wchodzi w grę siedziba firmy, lub dane, które podajesz na umowie. To, że pracujesz na "Karaibach" robiąc projekt nie oznacza, że z tego kraju wystawiasz rachunek.

restauro 

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:04   

Kooba napisał/a:
doda się cło i VAT - to wychodzi nam cena podobna do tej w Polsce

Zależy kiedy się kupuje ,uaktualnienie czasem bywa i po 150 US.
Jeśli kupujesz wersję na nośniku ,mogą na granicy doliczyć VAT ,lepiej wówczas skorzystać z pomocy kogoś kto lata za wodę . Do cen na stronie należy doliczyć jeszcze podatek stanowy do 10 % w najdroższym stanie NY , lub 0 % na Alasce.

restauro 

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:09   

Kooba napisał/a:
To, że pracujesz na "Karaibach" robiąc projekt nie oznacza, że z tego kraju wystawiasz rachunek

Tylko że z tej licencji wynika również ,że nie mogę pracować z programem poza krajem zamieszkania .Ale czy wszystkie zapisy nas dotyczą z punktu widzenia prawa ? to już inna sprawa .

Kooba 
Początkujący

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:10   

restauro napisał/a:
Strasznie pokręcona ta licencja ,jak na mój chłopski rozum. Jest ustęp stwierdzający że obostrzenia regionalne nie obejmują wersji programu ,które są zainstalowane na stałe na na dyskach i innych nośnikach ,czyli wersji OEM ?

Bardziej chodzi o promocje - np. WACOM ma swoje tablety ze stacją roboczą a na nich "promocyjnie" instaluje Paintera, sprzedając to wszystko w pakiecie.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:12   

Amerykański Corel w Polsce nie działa, bo jest przystosowany do innego kształtu wtyczki i innego napięcia w gniazdku.

Kooba 
Początkujący

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:17   

restauro napisał/a:
Kooba napisał/a:
doda się cło i VAT - to wychodzi nam cena podobna do tej w Polsce

Zależy kiedy się kupuje ,uaktualnienie czasem bywa i po 150 US.
Jeśli kupujesz wersję na nośniku ,mogą na granicy doliczyć VAT ,lepiej wówczas skorzystać z pomocy kogoś kto lata za wodę . Do cen na stronie należy doliczyć jeszcze podatek stanowy do 10 % w najdroższym stanie NY , lub 0 % na Alasce.

I dla tego są obostrzenia w licencji jeśli chodzi o kraj :). PAMIĘTAJMY, że nie kupujemy programu! ZAWSZE kupujemy licencję na użytkowanie. Wtedy cała sprawa wygląda inaczej. A to, skąd weźmiesz program to już twoja sprawa (możesz go zgrać nawet od kumpla). Chyba, że chcesz wersję pudełkową, gdyż podoba ci się okładka i książka w środku (ale to gadżety i nic więcej).

restauro 

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:18   

Uważam ,że najważniejszy jest zdrowy rozsadek .Widomo , duże firmy nie będą szukały okazji tańszych zakupów ,chociażby ze względu na możliwość odliczeni amortyzacji .

Kooba 
Początkujący

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:23   

To prawda, nasza dyskusja jest akademicka. Ja tylko chciałem zaznaczyć, że lepiej się dwa razy zastanowić czy warto w takie "tanie" historyjki wchodzić. Moim zdaniem nie warto.

A przy okazji - kto z nas czyta licencje podczas instalacji? He he he - wszyscy klikamy "akceptuję", nie dbając o późniejsze konsekwencje myśląc, że przecież mam "legalnego Corela".

I wszystko jest OK. do momentu jak ktoś nie powie "sprawdzam", wtedy za zwyczaj jest już za późno.
Ostatnio zmieniony przez Kooba 11 Styczeń 2017, 11:30, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:29   

Ja również nikogo nie namawiam ,wskazuję tylko miejsca gdzie taniej można kupić program czy sprzęt .
W dzisiejszych czasach przemieszczanie się zaczyna być normą .Sam mam w rodzinie osobę , która od jakiegoś czasu w ciągu roku mieszka w trzech krajach ,na dwóch kontynentach ,co wówczas ?

Kooba 
Początkujący

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:35   

restauro napisał/a:
Ja również nikogo nie namawiam ,wskazuję tylko miejsca gdzie taniej można kupić program czy sprzęt .
W dzisiejszych czasach przemieszczanie się zaczyna być normą .Sam mam w rodzinie osobę , która od jakiegoś czasu w ciągu roku mieszka w trzech krajach ,na dwóch kontynentach ,co wówczas ?

Nie wiem :). Jeśli licencja przypisana jest do firmy - to firma musi mieć siedzibę - tu sprawa jest prosta.
Jeśli to osoba prywatna i wystawia rachunek to musi uwzględnić jakie dane podaje na umowie. Jeśli adres w Polsce to licencja polska, jeśli podaje adres w stanach - to już licencja ma być na Stany.

restauro 

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:54   

tegraf napisał/a:
Amerykański Corel w Polsce nie działa, bo jest przystosowany do innego kształtu wtyczki i innego napięcia w gniazdku.

Przy okazji warto sprawdzić czy licencja jest taka sama .Coś mi się wydaje ,że nie . Gdyby tak było , już dawno byłby pozew zbiorowy ,ale może się mylę .

restauro 

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 11:59   

Zastanawiam się czy legalnie świecę w Polsce sterowaną smarphonem amerykańską żarówką diodową . Na dodatek jest przystosowana do innego napięcia .

restauro 

Wysłany: 10 Sierpień 2017, 20:13   

Cennik za przesyłkę wersji Box ze strony Corel USA

Box.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 203 raz(y) 225.04 KB

restauro 

Wysłany: 15 Sierpień 2017, 20:37   

CorelDRAW Graphics Suite 2017
LiveSketch — narzędzie do odręcznego szkicowania

https://www.youtube.com/e...el=0&autoplay=1