|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Ile średnio czasu poświęcacie na stworzenie logo dla firmy? |
| Autor |
Wiadomość |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 7 Styczeń 2017, 00:10 Ile średnio czasu poświęcacie na stworzenie logo dla firmy?
|
|
|
| Chciałbym sie mniej wiecej rozeznac w temacie czasu, bo wydaje mi sie, ze u mnie pod tym względem jes tragedia... |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Styczeń 2017, 00:29
|
|
|
| Czasami 5 minut, czasami tydzień to za mało... |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 7 Styczeń 2017, 02:47
|
|
|
Tydzien, czy 2 to chyba nie jest nic złego. Ja z jednym męcze sie juz gdzies od listopada, czyli 2 miesiące, z tym, ze jest to takie przerywane 2 miesiace, bo mam tez na glowie inne rzeczy na głowie, jak pisemna praca licencjacką, czy inne przedmioty przez ktore ciezko mi sie skupic na jednym, wiec troche ten czas sie rozciągnął, ale i tak na pewno zdecydowanie za dlugo sie z tym pieprze, az do porzygu. Robie logo(w ramach projektowej pracy licencjackiej) dla firmy budowlano-remontowej, ktora jeszcze posiada stolarnie(pracowalem w tej firmie na wakacjach). I strasznie sie z tym męcze, nie wiem, jakos ciezko wymyslic mi cos prostego i estetycznego, co oddawaloby działalnosc firmy, Pierwszy projekt ktory zrobilem(pierwsze godziny odkąd zaczalem cos robic) do teraz najbardziej mi sie podoba i wtedy tez mi sie podobał, ale pozniej stwierdzilem, ze przez kształt klucza francuskiego, ktory w nim zastosowalem moze za bardziej kojarzyc sie z reperowaniem niz z budowictwem i tak od tego czasu nieudolnie probuje to zmienic, wymyslac nowe projekty lub poprawiac cos w starym i zrobilem juz w sumie jakies 8, ale albo cos wydaje mi sie meic nieczytelny przekaz, albo jest nieorginalne albo brzydkie, albo mam problem z dopracowaniem, a ostatnio to juz w ogole zaczne cos i nie wiem jak skonczyc. Na domiar zlego jak juz cos mi sie zacznie podobac, to nie podoba sie tam komus z firmy.
Masakra jakas, utopilem sie w tym i nie wiem jak wyjsc, siedzenie w tym godzinami nie pomaga z tych nerwow, ze trace kupe czasu na marne wziąłem sobie jakis konkurs, zeby cos miec w tym prtfolio i w 30minut udalo mi sie zrobic calkiem ładne logo, chociaz w sumie, jak teraz na to patrze, to chyba nie do konca oddaje charakter firmy |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 7 Styczeń 2017, 10:14
|
|
|
| Dołącz plik z logo ,może coś podpowiemy. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 7 Styczeń 2017, 13:17
|
|
|
Najtrafniej skwitował to Cysorz.
Czasem, gdy zobaczysz brief, nazwę firmy i jej profil (niekoniecznie w tej kolejności) to pomysł wpada w 5 minut i ni-hu-hu nie wymyślisz nic lepszego i bardziej odpowiedniego. A czasem, mimo relatywnie prostego zadania, ślęczysz nad czymś tydzień, dwa, miesiąc... I wszystko co robisz albo jest zbyt generic (przypomina gówno z vector-stock'u z $3), albo zupełnie nie pasuje do firmy.
Proponuję ci zmianę koncepcji. Co prawda nie pokazałeś swoich propozycji (do czego zachęcam - pomożemy), ale z tekstu wywnioskowałem, że skupiłeś się na sygnecie. Jeśli nic się z firmą nie kojarzy lub jest zwyczajnie trudne do przedstawienia, to może lepszy byłby logotyp z emfazą w stronę typografii?
|
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 8 Styczeń 2017, 00:55
|
|
|
Chętnie bym wstawił, tylko nie wiem, czy przypadkiem antyplagiat tutaj nie dotrze podczas sprawdzania pracy pisemnej (obrazy tez sprawdza ) a w jednym rozdziale bede musal opicac prace projektową a co za tym idzie wstawiac obrazki swojego logo itd, Chyba, ze wrzucilbym to na jakis serwer do ktorego sie zaluguje, tutaj wstawilbym linki i najwyzej po jakims czasie usune. No dobrze by bylo, zeby w ramach odpowiedzi nikt nie wstawial ich w swoich postach. Mozemy sie tak umowic? |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 8 Styczeń 2017, 09:44
|
|
|
| Oczywiście że pomożemy .Twój projekt wiec decydujesz ,chociaż nie widzę nic złego w tym ,że poddajesz swoją prace pod osąd i korektę na forum . Efekt końcowy to dalej Twój projekt ,może ewentualnie z małymi poprawkami. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 8 Styczeń 2017, 18:15
|
|
|
dokładnie tak jak piszecie... czasem 5min, czasem 5 dni... a czasem 5 tygodni... i często się zdarza ze 5min jest lepsze niż 5tyg.
po sobie wiem, że klient jak zobaczy 4-5 wzorów to jest później problem... ja osobiście twierdze, że klient powinien zobaczyć 3 wzory i KONIEC.
zdarzało mi się, że robiłem po 6-7 wzorów bo miałem wenę a klient rezygnował bo stwierdził ze skoro mam tyle pomysłów to słabo przemyślane te pomysły i rezygnowali z zamówienia - i to był mój wielki błąd..
zdarzało się, że zrobiłem logo w jeden dzień i na drugi wysyłałem do klienta - też błąd - "tak szybko??, to pan chyba na łatwiznę idzie"..... i zamiast budować sobie renomę.... wszystko w pizd...
ostatnio miałem tak, że logo zrobiłem dosłownie w 15min... nawet bez szkicu na kartce... od razu w corelu...... ale sobie myślę, że wyśle do klienta za 5 dni... i to był dobry pomysł... |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 8 Styczeń 2017, 22:56
|
|
|
No dobra, to tak:
1. i 2. - nie wiem jakiego fontu użyłeś (podaj nazwę, z ciekawości), ale zapomnij o nim - jest straszny. Nie tylko nie pasuje stylem to jeszcze jest tragicznie zrobiony. Co do sygnetu w 1. to potencjał w tym jest, ale jeśli chciałbyś odejść od "klucza" to możesz zniekształcić bryłę, żeby nie była sześcianem LUB to wcięcie przesuń na któryś bok - wtedy ten rzut izometryczny nie przekształci się w "klucz". Sygnet w 2. jest zbyt generic.
3. i 4. - byłby w tym potencjał i osobiście pewnie próbowałbym pójść w tą stronę, niestety - nie obraź się - umiejętność tworzenia custom'owych fontów u ciebie niejako leży. Jeśli czegoś nie czujesz, to zostaw, nic na siłę. Skup się na polach, w których czujesz moc.
O projekcie 5. zapomnij z miejsca.
A jeśli chodzi o 6. to myślę, że tam masz największe szanse, chociaż stosunkowo mało info mamy o firmie i nie wiem, czy nie nazbyt będzie to kierowało myśli na domki jednorodzinne. Niemniej jednak taki szkielet w rzucie izometrycznym mógłbyś próbować wykonać dla reprezentacji biurowca czy czego tam. Uważam, że to mógłby być dobry pomysł.
Jak znajdę jutro moment, to może coś zrobię, a na dzisiaj jedynie słowna krytyka
PS.
Osobiście nie zgadzam się z DJ'em odnośnie intencjonalnego opóźniania oddania projektu. Uważam, że zwyczajnie nie udało mu się go sprzedać jak należy. Nie obronił swojego projektu. Rozmowy z klientami to najtrudniejsza część byś projektantem. Niestety tak jest. Ale zastanów się - czy jeśli klient otrzymuje logo (zakładamy, że dobre, przemyślane i dla niego odpowiednie) to czy bardziej powinien się cieszyć jeśli dostanie szybko, czy późno? Odpowiedź brzmi - jak dostanie szybko. Dla właścicieli firmy czas to pieniądz. Skoro wykonałeś dobrą robotę i to szybko, to świadczy o Twoim profesjonalizmie. Jednak nie należ przyjmować, że skoro robota zabrała mniej czasu, to należy się mniej kasy. Co to, to nie. Przecież dzięki Tobie klient zaoszczędził czas. Co mu z dni-tygodni poślizgu? Gdzie jego zysk w tym? Żaden. Tylko takie logo (oddane szybko) należy umieć jeszcze sprzedać.
Jedna z topowych brand designerów (nazwiska nie pomnę) miała kiedyś sytuację, w której logo dla klienta opracowała w 15 minut, właściwie przy kliencie. Klient oczywiście miał wonty, że zrobiła to na odpierdol. Odpowiedź padła: "by zaprojektowanie logo zajęło mi 15 minut, musiałam uczyć się 15 lat". Podobnie miał zresztą Pablo Picasso (na pytanie dlaczego szybki portret wycenił na 5 tyś. dolarów, a przecież to była pojedyncza linia? Odpowiedział, że nauczenie się tego zajęło mu całe życie).
Projektanci muszą się nieco szanować i znać swoją wartość. A także wartość swojej pracy. Polecam Ci filmy Aarona Draplina (na YouTube'ie).
Odnośnie ilości projektów to z DJ'em zgadzam się częściowo, bo zależy jakiego się ma klienta i jak się dogadasz na początku. Wszystko zależy od budżetu - jednoosobowa firma, mała, średnia, duża, korporacja? Każdego wycenisz inaczej i przedstawisz mu inny zakres do wyboru. Jednak ZAWSZE trzeba być zadowolonym z przedstawianych propozycji. Przyjmij to na wiarę - jeśli zrobisz 5-8 projektów, z których z jednego będziesz naprawdę zadowolony, a pozostałe to będą na odpierdol, "żeby były, bo nie oddam jednego projektu" to możesz być pewien, że klient wybierze któryś z tych gorszych, zamiast tego, które ty uważasz za udane i odpowiednie. Bo prawdą w zawodzie brand designera jest to, że najczęściej logo, którego klient potrzebuje, nie jest tym, które mu się podoba najbardziej Pomyśl nad tym. To słowa większych ode mnie, projektantów, którzy odnieśli światowe sukcesy. |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 9 Styczeń 2017, 13:30
|
|
|
| trzeba pamiętać o jednym, że prawie każdy klient w Polsce to "ekspert od brandingu". |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 9 Styczeń 2017, 19:28
|
|
|
Dzięki za opinie. Font to Eras Bold ITC. A jeśli chodzi o tworzenie customowych fontow - jak sie tego nauczyc? Na studiach nic o tym nie mialem, na jakis dobry tutorial tez sie nie natknąłem, a pasowałby sie tego nauczyć
A co do działalności firmy, to z tego co sie dowiedziałem:
- Firma zaczeła swoją działalność gdzies w latach 80, jako Przedsiębiorstwo Budownictwa Kumunalnego, , ktore podlegało pod miastoiI świadczyło usługi dla miasta, a gdzies tak w polowie lat 90 firma przekształciła sie w spółke pracowniczą jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
- zajmują sie glownie usługami budowlanymi i remontami, ale od paru lat mają tez stolarnie, ktora jest takim jakby dodatkiem, robią w niej głownie drzwi i wyworzą do Niemiec
- Mniej więcej w latach 95-2005 zajmowali sie w duzym stoypniu kanalizacją i wodociągami, bo wtedy byl jakis bum na te usługi. W tych latach wybudowali tez jakis biurowiec,jakis domo albo dwa i hale produkcyjną
- Gdzies tak od 8lat nie zajmowali sie budowaniem zadnego domu, bo odkąd dostali kontrakt na remonty w dwoch, czy trzech wiekszych fabrykach, nie maja na to czasu, bo mają wystarczajaco roboty no i na razie nie mają zamiaru tego zmieniać, no chyba, ze brakowałoby roboty(nie wiem np. nie przedłuzyliby im kontraktu w ktorejs z fabryk, czy cos)
- Odbiorcami aktualnie glownie są duże zakłady takie jak: Fabryka amortyzatorow BWI, Huta szkła, nowy styl. Robią tam roznego r rodzaju remonty, czy przeróbki biur, pomieszczen socjalnych, czy hal produkcyjnych, sporadycznie robią tez cos klientom indywidualnym
- Ogolnie mogą robic wszystko co wchodzi w skład budowy domu od poczatku do konca, |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 11 Styczeń 2017, 14:47
|
|
|
| Moge liczyć jeszcze na jakąś podpowedź? Moze zostac przy tym poerwszym projekcie? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 11 Styczeń 2017, 18:04
|
|
|
Ja ci udzieliłem odpowiedzi. Raczej czekałem na twój ruch. Na jakieś próby kolejne albo coś Zdecyduj się na któryś projekt to wtedy możemy do niego przysiąść.
Chyba, że chodzi ci o pytanie o ręczną typografię - tutaj sprawa jest trudniejsza. Otóż zwyczajnie trzeba umieć to robić. Niby jakieś zasady tam są (symetria, używanie figur prostych do konstrukcji bardziej skomplikowanych glifów, stosowanie rzeczonych figur w różnych częściach glifu itp. itd.), ale po prostu trzeba to czuć. Obadaj chociażby TO (link) - masz jak koleś robi co robi w nieco ponad 2h (co prawda w AI, ale zasada identyczna i dla Corela). Jednak to jedynie wektoryzacja narysowanego odręcznie projektu. I tak się to powinno robić. Ale jeśli mowa o etapie projektowania (na kartce, z ołówkiem w ręce), to niestety tego chyba ci nikt nie powie. Pisać umiesz? Umiesz. Widziałeś w życiu kilka czcionek? Widziałeś. No to ogólnie wiesz jak powinny wyglądać. Polecam ci niektóre prace gogman'a z tego forum. Chyba na dwóch z nich pokazał konstrukcję logo-fontu. To da ci dobry obraz na ten temat. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 11 Styczeń 2017, 19:23
|
|
|
Pierwszy projekt ma potencjał ,trzeba tylko troche go zniekształcić .
Jest klucz ,jest fabryka ,jest dom .W zasadzie wszystkie elementy o których wspominałeś. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 11 Styczeń 2017, 22:48
|
|
|
Ja skłoniłem się w stronę ostatniego pomysłu, tylko nawiązałem bardziej do dużych inwestycji. Efektem jest to co poniżej (szanując prośbę autora tematu wrzucam tylko linki).
Objaśnię, chociaż chyba widać o co kaman. Otóż sygnet jest zrobiony jedna linią. Przecina się, ale do narysowania bez odrywania ołówka. Jeśli skupić się na płaszczyznach ograniczanych przez łamaną okazuje się, że to taka bryła niemożliwa. W samym sygnecie znajduje się mały obiekt (na środku), ale tez i duży. Ten większy jednoznacznie kojarzy się z biurowcem/wieżowcem/fabryką/firmą ogólnie. Izometryczny rzut nadaje wszystkiemu bardzo techniczny charakter - taki jaki powinien być kojarzony z pracami instalacyjno-budowlanymi (właściwie to planistycznymi, ale ciąg skojarzeń jest jednoznaczny i o to chodzi).
Jednostką podstawową jest romb utworzony przez tą siatkę (w tle) w rzucie izometrycznym. Ja bym ją zostawił i wykorzystywał jako element dekoracyjny i powtarzający się w odpowiednich aplikacjach (papier firmowy, tło strony, znak wodny itp.). Jest porównanie jak wygląda duży sygnet i jak mały (4x mniejszy, podstawa to 1 [j]). Jest na tyle prosty, że nie traci na wyrazistości.
Typo to Pirulen Rg. Nazwa ma szerokość 3 [j] i wysokość 3/4 [j]. Odstęp między sygnetem i nazwą to 1/2 [j].
Nie pokazałem pola ochronnego, ale wiadomo, że będzie 1 [j].
sonep, robią jakieś logo musisz zastanowić się, gdzie będzie używane. Coś nieźle wygląda na płaskim, czystym, białym tle - i super. Ale bardzo rzadko zobaczysz to w takim kontekście. Logo będzie na autach, koszulkach, bluzach/polarach, kaskach itp..
Full size
Small
Invert
Color
Rzecz jasna całość wymagała by dopracowania, głównie w kwestii grubości krzywych i nazwy, odstępów, wielkości itp., ale jakiś pomysł jest.
Mockup - wood
Mockup - t-shirt front
Mockup - t-shirt back
Mockup - worker |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 12 Styczeń 2017, 04:59
|
|
|
@restauro - faktycznie po obniżeniu, ten znak nawet skojarzył mi sie z halą produkcyjną, w ktorych pracują, bo nie są one jakies wysokie, ale obszerne(sam w jednej pracowale, wiec moze stąd skojarzenie) http://www.bwigroup.com/p...eb_20151022.jpg Tylko, że przynajmniej w tej wersji wygląda jak by był splaszczony no i ogolnie niezbyt ładny, moze cos w tym stylu? https://postimg.org/image/4geddjnh7/ (podciągnąłem dolne krawędzie z pierwotnego znaku)
@Shame Dzięki za jak zwykle obszerną wypowiedź. Bardzo ciekawa propozycja, tylko nie potrafie odgadnąć co moze przypominać mniejsza część tego znaku, to ma byc jakąś abstrakcją? Czy moze cos w stylu połączenia większej części budynku z jego mniejszą czescią np. cos w ten deseń https://postimg.org/image/5z9riiu1n/?
Mogłbys mi też powiedzieć w jaki sposób skonstruowałeś tę siatke?
Tak poza tym ostatnio pokazalem jedej osobie z firmy(to jeszcze nie szef) te propozycje ktore wam pokazywalem i najbardziej podobala mu sie ta wersja(bo najladniejsza) https://postimg.org/image/57ftrfnob/ , a jak nie to ewentualnie ta https://s25.postimg.org/x8tv54syn/image.jpg i raczej wolałbym pojsc w tym kierun(ku, bo ta pierwsza opcja moze jednak jest troche za prosta, przez co moze byc zbyt pospolita(?) |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 12 Styczeń 2017, 17:40
|
|
|
| sonep napisał/a: | | nie potrafie odgadnąć co moze przypominać mniejsza część tego znaku |
Tak, dokładnie, jak przedstawiłeś na przykładowej fotce.
Co do siatki to zwyczajnie narysowałem kwadrat, obróciłem na romb i spłaszczyłem. Potem powieliłem wzdłuż boków.
Jeśli chcesz iść w którąś z przedstawionych na końcu propozycji, to raczej ta druga, za którą wziął się również restauro. Ta pierwsza jest zbyt prosta i oklepana. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 12 Styczeń 2017, 18:11
|
|
|
| Możesz również potraktować swój sygnet jako literę " N " i pójść w tym kierunku . |
|
|
|
 |
restauro

|
|
|
|
 |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 13 Styczeń 2017, 11:43
|
|
|
|
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 14 Styczeń 2017, 21:29
|
|
|
Cisza w temacie , dorzucam jedną kreskę ,może będzie inspiracją ?
W każdym razie mam jeszcze kilka kresek w zanadrzu . |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 16 Styczeń 2017, 17:33
|
|
|
@restauro dzieki za propozycje, zastanawiam sie tylko nad rogami, czy nie powinny byc w jakims geometrycznym porządku i nad tą czescią z przodu, bo nie bardzo wiem co to ma oznaczać klik Moze cos w tym stylu ? klik
Jeszcze apropo tej liniowej wersji, ostatnio sie z tym chwile bawielm probując tą mniejszą część bardziej upodobnic do budynku - moze cos w ten deseń?
1
2
3
4
I przy okazji wpadłem na jeden pomysł (dopisek p.b.k moze byc, ale nie musi, dodalem, bo lepiej wygladal, )
klik |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 16 Styczeń 2017, 20:17
|
|
|
| sonep napisał/a: | | czy nie powinny byc w jakims geometrycznym porządku |
A muszą ?
kiedyś miało to znaczenie , podczas przenoszeniu , dzisiaj już nie , geometrię zastąpiła technika , chociaż bywa pomocna w trakcie projektowania. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 16 Styczeń 2017, 23:46
|
|
|
restauro dorzucił linię, a na dorzuciłem wcięcie klik Może coś z tego ci się przyda? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|