Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zła jakość eksportu do jpeg
Autor Wiadomość
dekan 
Bywalec

Wysłany: 15 Styczeń 2017, 19:38   Zła jakość eksportu do jpeg

Proszę o wyrozumiałość. Nie jestem tuzem grafiki. Mam problem. Dotychczas importowałem jpegi przygotowane w Paincie do Draw np. w celu montażu w całość itp. Po ponownym eksporcie do jpeg i otworzeniu w Paincie wszystko grało. Ale teraz, gdy zaimportowałem jpegi do Draw, naniosłem kilka elementów wektorowych: figury geometryczne, dodałem tekst. Po wyeksportowaniu obrazka do jpega i otworzeniu w Paincie wszystkie elementy dodane w Draw mają znacznie obniżoną rozdzielczość i są poszarpane. Dodam, że zrobiłem zamianę w krzywe. Ten sam obrazek wyeksportowany z Draw do PDF jest bez zarzutu. Jeszcze raz proszę o łopatologiczne wyjaśnienie problemu.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 15 Styczeń 2017, 21:37   

Łatwiej byłoby jakbyś załączył pliki (zarówno CDR jak i wyeksportowane JPGi albo jakieś zrzuty ekranu chociażby. Tak to jak rysowanie palcem w powietrzu - rysownik wie, co robi i o co chodziło, ale obserwatorzy już nie bardzo :-/

dekan 
Bywalec

Wysłany: 15 Styczeń 2017, 22:02   

Jeden rysunek to obraz w Draw a drugi to wyeksportowany do jpeg i otworzony w Paincie. Widać wyraźnie poszarpania na łuku i literach tekstu, elementach dodanych w Draw. Jak wspomniałem obrazek wyeksportowany do PDF nie wykazuje tych wad. Dodam, że oczywiście w ustawieniach eksportu wszystkie parametry odpowiedzialne za jakość transferu są ustawione na maksimum.

widok w Paincie.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 250 raz(y) 157.67 KB

widok w Draw.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 240 raz(y) 158.28 KB

Cysorz 

Wysłany: 16 Styczeń 2017, 17:58   

Wybierz w opcjach eksportu WYGŁADZANIE.

dekan 
Bywalec

Wysłany: 16 Styczeń 2017, 20:07   

Wygładzanie, owszem, nieco tłumi efekt ale to leczenie skutków a ja wolałbym wyleczyć przyczynę. Po prostu chciałbym zrozumieć dlaczego rysunek wykonany w Draw, wyeksportowany do jpeg i otworzony w Paincie jest zdegradowany.

Cysorz 

Wysłany: 16 Styczeń 2017, 22:02   

Zależy to od rozdzielczości - im mniej piksli (zwłaszcza takich niewygładzonych), tym bitmapa będzie gorszej jakości.
Sprawdź dodatkowo, czy nad tym tekstem nie ma jakiejś przezroczystej bitmapy (nawet kawałka).
I jaki masz ustawiony podgląd w Corelu - powinien być "dokładny".

To co prawda forum Corela, ale ja sam jeżeli chcę uzyskać dobrej jakości bitmapę to eksportuję taki rysunek w rozdzielczości 2-3 razy większej od docelowej i w PS pomniejszam do docelowej. Efekt zawsze jest bardzo dobry.

Corel (bez wygładzania) i PS (standard) w tej samej rozdzielczości:

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 16 Styczeń 2017, 23:20   

Jak piszesz:

dekan napisał/a:
Jeden rysunek to obraz w Draw a drugi to wyeksportowany do jpeg i otworzony w Paincie

to rozumiem, że eksportujesz z DRAW jako JPG to jakie masz ustawienia? Potem ten JPG otwierasz/importujesz w PP, tak? Jak dla mnie wygląda to na niewłaściwe ustawienia podczas eksportu. Cysorz dobrze podsuwa pomysł eksportowania o wiele większej bitmapy, niż ma ona być docelowo i potem jej redukcję (już w PP może być). To działa w 9 przypadkach na 10.

dekan 
Bywalec

Wysłany: 18 Styczeń 2017, 01:03   

Koledzy, dziękuję za podpowiedź. Zwiększenie bitmapy a potem po eksporcie zmniejszenie z wygładzaniem zrobiło swoje.

Odpowiedz do tematu