|
jak oddalić kontur od obiektu |
| Autor |
Wiadomość |
Ireneusz
Początkujący

|
Wysłany: 24 Styczeń 2017, 14:29 jak oddalić kontur od obiektu
|
|
|
Witam.
Mam X7 i mam pytanko jak w temacie.
Czy jest możliwość (po dodaniu konturu do obiektu), oddalenie go następnie od obiektu na dowolną odległość. Podobnie jak to się dzieje z "dopasuj tekst do ścieżki). Wydaje mi się, że w narzędziu "Kontur" nie ma takiej możliwości. Ale może się mylę. A jeśli nie "Konturem" to może jest inny sposób.
Z góry dziękuję
----------------------------
temat przeniesiony przez bidon184 |
| Ostatnio zmieniony przez 24 Styczeń 2017, 14:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Styczeń 2017, 15:01
|
|
|
| do tego slozy obrys |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24 Styczeń 2017, 17:30
|
|
|
Dla jasności:
 |
|
|
|
 |
Ireneusz
Początkujący

|
Wysłany: 25 Styczeń 2017, 13:56 jak oddalić kontur od obiektu
|
|
|
Niby tak. Ale jest to mniej precyzyjne, a z całą pewnością, o wiele bardziej skomplikowane, niż gdyby była taka możliwość, jak w przypadku "dopasuj tekst do ścieżki". Trzeba rozdzielać obrysy, bawić się z przycinaniem. Czyli, żeby zamknąć temat - konkluduję, że program nie oferuje takiej możliwości, a to szkoda. Byłoby tak pięknie.
Posdrawiam i dziękuję |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 25 Styczeń 2017, 16:53
|
|
|
| Ireneusz napisał/a: | | Ale jest to mniej precyzyjne |
Mylisz się.
| Ireneusz napisał/a: | | z całą pewnością, o wiele bardziej skomplikowane |
Jak się to pierwszy raz widzi to może i tak, ale wystarczy spróbować i się przekonać.
| Ireneusz napisał/a: | | Trzeba rozdzielać obrysy, bawić się z przycinaniem |
Nie do końca. Jak ustawić liczbę "kroków" na 1 to dostaniesz JEDEN obrys i wystarczy wcisnąć CTRL+K i gotowe. Ja przykładzie zrobiłem więcej, żeby pokazać, że można. Wystarczyło popróbować.
| Ireneusz napisał/a: | | konkluduję, że program nie oferuje takiej możliwości, a to szkoda |
Z tej wypowiedzi wnioskuję, że jednak nawet nie spróbowałeś. Bo owszem, oferuje. Po zrobieniu "jednokrokowego" obrysu można chwycić za kwadrat wskazujący "zasięg" obrysu i przesuwać, jak podczas "dopasowywania do ścieżki".
Lenistwo i brak jakiejkolwiek chęci powala. Wystarczyło zrobić jak w przykładzie i pobawić się ustawieniami. Jak się na tacy nie poda to wszystko je "ble". Co za czasy... |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 25 Styczeń 2017, 19:17
|
|
|
| Dzisiejsza młodzież nastawiona jest głownie na branie . Niestety nic na zawsze nie jest dane , trzeba walczyć , jeśli chce się mieć . |
|
|
|
 |
Ireneusz
Początkujący

|
Wysłany: 26 Styczeń 2017, 10:36
|
|
|
| To mogłeś przecież już w pierwszej swojej odpowiedzi tak napisać. Na taką właśnie instrukcję właśnie liczyłem. I zgadzam się z "restauro" (bo domyślam się, że do mnie była ta aluzja). Walczyłem i dostałem (poradę od "Shame'a"). Dziękuję i kończę wątek. |
|
|
|
 |
Ireneusz
Początkujący

|
Wysłany: 28 Styczeń 2017, 18:13
|
|
|
Chyba "pochwaliłem dzień przed zachodem słońca". Skorzystałem z rady Shame'a i okazało się, że ciągnięcie za kwadracik zasięgu powoduje jedynie powiększenie grubości kontury (w tym przypadku obrysu) - zmienia się wartość w okienku "przesunięcie obrysu", natomiast jest od cały czas "przyklejony" do obiektu źródłowego. Mnie chodziło o to, żeby on się oddalał, zachowując jednocześnie cały czas swoją grubość, a powstała w ten sposób przestrzeń między nim a obiektem była pusta, przeźroczysta. I żebym mógł dowolnie regulować tę odległość. Żeby wyrazić się najdokładniej ja potrafię- gdyby cała ta sytuacja miała miejsce np. nad mapą bitową, to żeby między obiektem, a tak oddalającym się konturem ta mapa bitowa była widoczna
przykład.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 250 raz(y) 976.72 KB |
przykład.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 256 raz(y) 976.72 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Ireneusz
Początkujący

|
Wysłany: 29 Styczeń 2017, 14:52
|
|
|
Dzięki za filmik i chyba wreszcie "będziemy w domu". Pokazałeś jak zrobić efekt konturu oddalonego od obiektu posługując się obrysem. (do tego miejsca sam dochodziłem, chociaż przyznaję, w trochę bardziej skomplikowany sposób - poprzez przycinanie dwóch obrysów, po ich wcześnieszym rozłączeniu. Teraz będę robił to jak mi pokazałeś, bo plus Twojej metody sprowadza się do tego, że można precyzyjnie ustawić grubość konturu. Ale wracając do filmu. Chciałbym, żeby on się w tym miejscu nie kończył, żebyś pokazał, jak ten postały kontur teraz od obiektu oddalać (lub przybliżać) na dowolną odległość od litery "A". Podkreślam - bez konieczności powtarzania całej procedury od początku, czyli de facto robieniem nowego konturu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Styczeń 2017, 11:48
|
|
|
yyy nie kumam w filmiku jest wszystko,zduplikuj sobie i nie bedziesz musial robic od poczatku zreszta czas wykonania tego to doslownie minuta |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 30 Styczeń 2017, 16:57
|
|
|
bidonik, słyszałeś Ireneusza - to co chce nie robi się jednym kliknięciem, więc jest do kitu. Proste.
Irek, dla ścisłości, w ostatnim poście chodzi ci o to, żeby wyznaczony przez ciebie obrys wskazywał zewnętrzną granicę jego grubości. Bo co prawda nie oglądałem filmiku bidona ale mniemam, że rozdzielał obrys z krokiem = 1 i potem nadawał grubość wybierając grubość konturu. Dla ciebie było to o tyle nieprzydatne, że ta grubość przybiera z obu stron krzywej (obrysu), na zewnątrz i do wewnątrz, z krzywą w środku.
Spójrz na poniższy screen. Domyślnie jest tak jak z lewej (różowa przerywana linia to twój obrys). W środku i po prawej są różne opcje konturu. Ciebie, jak rozumiem, interesuje ta prawa, gdzie grubość będzie przyrastać jedynie do środka.
 |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Styczeń 2017, 20:13
|
|
|
nie ogladales mojego filmiku no wiesz shakira tak daje krzywymi ze az milo |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 30 Styczeń 2017, 21:06
|
|
|
Wybacz bidonik, ale ostatnio niestety mam internet na kartki i właściwie jestem w stanie jedynie sprawdzać pocztę i forum (do pojutrza). Niedługo powinno mi się wyprostować |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Styczeń 2017, 21:29
|
|
|
zakupuj play internet na karte masz gratis 100 gb i jedziesz nie ma co odpuszczac koreanczykom ja tam siostrzenica zakupilem i jada jak glupie ,wczoraj do mnie pisaly czy wuj na urodziny nie kupil by im dysku zewnetrznego poprostu sa kochane niech doja wuj juz zamowil |
|
|
|
 |
Ireneusz
Początkujący

|
Wysłany: 31 Styczeń 2017, 10:18
|
|
|
| Ja już nie mogę. Poddaję się. Bidon, przecież jeśli zduplikuję, to nadal tak zrobiony kontur (metodą obrysu) pozostaje w takiej samej odległości od przykładowej litery "A". Przesunie się jedynie w poziomie lub w pionie. Chcąc, żeby był on np. o 2 mm (na całym swoim obwodzie) bardziej oddalony od "A" trzeba robić wszystko od początku. Rzeczywiście nie trwa to długo, ale jednak. W "dopasuj tekst do ścieżki mam okienko "odległość od ścieżki", gdzie z dokładnością tysięcznej części milimetra mogę ten tekst od zdefiniowanej ścieżki oddalać. Spróbujmy może tak (przez analogię): moja litera "A" to "ścieżka", kontur to napisany tekst. Gdzie jest okienko zmiany odległości? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Styczeń 2017, 10:52
|
|
|
| u gory na pasku narzedzi masz cale spektrum ustawiania obrysu |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 31 Styczeń 2017, 20:25
|
|
|
Jeśli obrys ma krok = 1 to de facto jest to odległość od obiektu. |
|
|
|
 |
Ireneusz
Początkujący

|
Wysłany: 1 Luty 2017, 12:04
|
|
|
Shame, no właśnie. I koniec kropka. Nie da się go płynnie oddalić (lub przybliżyć) tak jak ja sobie to wyobrażałem. Jeśli oceniamy na tzw. "oko", czy jest on już w pasującej nam odległości od obiektu, to trzeba wykonać operację pośrednią. To znaczy rozdzielić grupę obrysu i do obiektu, który powstał w pierwszym kroku zrobić nowy obrys. Następnie, znowu rozdzielić, usunąć obiekt powstały w pierwszym kroku itd. No chyba, że już od razu wiemy jak daleko chcemy, by był od obiektu. Wtedy zrobimy to "jednokrokowo". I powiem Wam dlaczego nie da się płynnie regulować odległością obrysu od obiektu. Ponieważ określenie "obrys" jest mylące. Obrys nie jest samodzielnym "bytem", tak jak kontur, który po przekształceniu staje się obiektem. To co Corel nazywa obrysem to de facto nowy "pełny" obiekt, tylko powiększony symetrycznie na zewnątrz (oczywiście jeśli tę opcję wybierzemy). Można by powiedzieć "pogrubiony". Obrys to faktycznie nowy obiekt tylko zespawanym z konturem zewnętrznym, który wcześniej został przekształcony w obiekt (oczywiście ten kontur).
Na tym kończę wątek i dziękuję za udział w dyskusji. |
|
|
|
 |
wloza
Praktyk

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X5
Pomógł: 4 razy Wiek: 67 Dołączył: 31 Sie 2013 Posty: 95 Skąd: Kamienna Góra
|
Wysłany: 2 Luty 2017, 00:35
|
|
|
| Ireneusz napisał/a: | | I koniec kropka. Nie da się go płynnie oddalić (lub przybliżyć) tak jak ja sobie to wyobrażałem. |
Jak to się nie da? Wszystko się da! Żeby to zrobić tak jak sobie wyobrażasz, to obiekt obrysowywany musi posiadać kontur bez wypełnienia. Następnie dajesz 1 krok obrysu. Strzałkami w okienku przy przesunięciu tegoż, płynnie przesuwasz oddalając go lub przybliżając. Każde wciśnięcie strzałki powoduje przesunięcie obrysu o 0,5 mm. Jeżeli to zbyt mała precyzja, to w okienku dodajesz lub odejmujesz określoną przez Ciebie wartość.
Następnie rozdzielasz obiekty. A potem robisz z nimi co tylko chcesz (wypełniasz, zmieniasz grubość konturu, usuwasz kontur, zamieniasz kontur w obiekt itd, itp) |
|
|
|
 |
Ireneusz
Początkujący

|
Wysłany: 2 Luty 2017, 11:29
|
|
|
Dzięki Wloza. Muszę zmienić zdanie. Da się!!! To jest to o co mi chodziło od początku. Wreszcie ktoś podał dokładną instrukcję. Albo ja byłem zbyt ciemny.
Pozdrawim |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 2 Luty 2017, 19:03
|
|
|
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Luty 2017, 18:53
|
|
|
no dla mnie tez to szok w zyciu bym niewpadl na to ze dla kolegi problemem jest wypelnienie,myslalem ze moj filmik wyjasnia wszystko,hym tylko tak sie zastanawiam,jesli nawet przeszkadza wypelnienie to dlaczego kolega nie robi tego w widoku szkieletowym ?? hym,no coz pewnie sie czepiam |
|
|
|
 |
|
|