Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
połączenie mapek
Autor Wiadomość
wonski
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2017, 16:32   połączenie mapek

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem zarówno tego forum jak i programu coreldraw. Posiadam wersję trial. Dla Was może się to wydać mega proste, ale ja mam problem, ponieważ nigdy nie pracowałem w takim programie. Mam 4 mapki w pdfie, czterech sąsiadujących ze sobą gmin. Muszę je wyciąć i połączyć w jedną. Czy ktoś mógłby mi to łopatologicznie rozpisać jak mam się za to zabrać? :)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Luty 2017, 17:26   

latwiej by bylo jakbys dal tego pdf

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 19 Luty 2017, 18:22   

Zgadzam się z Bidonem .
Jeśli pdf jest wektorowy i zapisany w CorelDraw wystarczy wszystkie przeciągnąć na pulpit programu odtworzyć jako krzywe .
Jestem jednak prawie pewien , że mapy były robione innym programem i bez przetestowania pdf nikt Ci nie będzie w stanie pomóc .

wonski
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2017, 19:17   

W linku poniżej wrzuciłem mapki

https://megawrzuta.pl/download/1d80389ffb522b7290ab244bb4cefbe8.html

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 20 Luty 2017, 14:22   

Mam za słaby komputer (musiałbym zainstalować kartę graficzna ) żeby przetestować , z tego co udało mi się sprawdzić widzę ,ze większość to bitmapy, Pierwszy chyba jest wektorem.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 20 Luty 2017, 18:25   

Golina to pół-na-pół wektor i raster, głównie 1 bitowy. 196890 obiektów.

Myślę, że koledzy z forum widzą od razu w czym problem i jak zbudowany jest plik.

Kazimierz Biskupi to bitmapa i to nie najlepszej jakości - dpi niby wysokie, ale sztucznie podbite.

Konin to w ogóle nie wiem, co to jest... Wgrywa mi jako OLE, więc wnioskuję, że to wyeksportowana mapa z jakiegoś egzotycznego programu a'la CAD tylko dziwniejszego. Generalnie (po imporcie) to bitmapa o jakości nieco lepszej niż Kazimierz.

Stare Miasto to głównie bitmapa z naniesionymi zmianami (projektami) w wektorach.

Reasumując - ciężko będzie połączyć te mapy... Zresztą co to znaczy? Połączyć? Jak? Nie dość, że to różne formaty, to jeszcze odstają od siebie jakością i to znacznie. To się nie uda, stary. A przynajmniej nie z tym co masz teraz. Jakby jeszcze bitmapy były cacy, to te wektory też byś spłaszczył do rastru i wtedy można by dopasować. Ale tak? Cienko to widzę...

wonski
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2017, 20:35   

Te gminy ze sobą sąsiadują i z 4 mapek mam zrobić jedną. Chociażby na tak zwane odwal się, ale ma być zrobione. Nawet jak nie będą ze sobą za bardzo dopasowane. Innych map nie będę miał, bo tylko takie są dostępne na stronach gmin. Tylko tu jest pytanie, czy to w ogóle można zrobić, i czy laik sobie z czymś takim poradzi? :roll:

agucha1712
Praktyk

Wysłany: 20 Luty 2017, 22:10   

odnajdz te gminy na google maps, zrób print screena , przezuć do corela, i odrysuj kształt tych gmin krzywą beziera..
ja bym przynajmniej tak to zrobiła

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 20 Luty 2017, 22:27   

wonski napisał/a:
Tylko tu jest pytanie, czy to w ogóle można zrobić, i czy laik sobie z czymś takim poradzi?

Pierwsze - można, ale na odwal, drugie - nie.

wonski
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2017, 23:23   

Zrobiłem prtsc w mapach google, wrzuciłem do programu i wyciąłem polilinią. Jakiej komendy mam użyć, albo co mam kliknąć, żeby pojawił się wycięty fragment, a nie same granice? :P

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Luty 2017, 23:56   

zaznacz wszystko i rozmiesc-ksztaltowanie- czesc wspolna lub u gory na pasku narzedzi 3 ikona ( takich podwojnych kwadratow) liczac od lewej,po tym zabiegu pojawi ci sie nowa bitmapa, usuwasz stara bitmape oraz wczesniejsza krzywa i bedziesz mial wycieta bitmape

wonski
Początkujący

Wysłany: 21 Luty 2017, 23:29   

Ni chusteczki nie udało mi się tego zrobić. Tak to u mnie wygląda:

I mam jeszcze jedno pytanie. Jak później te 4 mapki złączyć w jedno? :-?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2017, 16:26   

dobra jakos to opanowalem w chwili wolnej,mozna to zrobic tak http://files.tinypic.pl/i/00873/l0wwses4zu0f.png

tu plik w rozdzielczosci 4000x5000 http://hostuje.net/file.p...cfea397aad10eb6

PS .w razie co moge dac tez cdr czy tam jakis inny format,
PS corela cada nie mam wiec nie umiem pomoc

wonski
Początkujący

Wysłany: 22 Luty 2017, 19:53   

Bidon, jesteś genialny! Dziękuję Tobie i każdemu kto się zainteresował tematem i dodał coś od siebie.
Ps. wydaje mi się, że to nie przypadek, że akurat Ty mi to zrobiłeś. Jak nigdy, akurat w ten weekend wybieram się do Trójmiasta, a dokładniej właśnie do Gdyni. Jeśli jesteś na miejscu to stawiam piwo. :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Luty 2017, 20:14   

Tak dla informacji:

jeżeli mapka z Googla zostanie pobrana (np. jako prtscreen), obrobiona i wydrukowana na domowej drukarce do osobistego użytku - to bądź wola twoja. Jeżeli jednak trafi na ulotkę lub w innej formie zahaczy o działalność komercyjną - to autor takiego dzieła może skończyć w celi.

wonski
Początkujący

Wysłany: 22 Luty 2017, 20:28   

Mapka posłuży jedynie do celów prywatno-edukacyjnych. Ale dziękuję za informację. :)

Odpowiedz do tematu