Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
X5 brak funkcji pogrubienia/pochylenia czcionki
Autor Wiadomość
sunday's_enamel
Początkujący

Wysłany: 22 Marzec 2017, 22:30   X5 brak funkcji pogrubienia/pochylenia czcionki

Witam forumowiczów,
Zajmuję się tworzeniem tablic emaliowanych, dla zainteresowanych zamieszczam link do filmiku poklatkowego, na którym przedstawiłem proces produkcji przykładowej tablicy. filmik

Od paru miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem plotera laserowego CO2. Nie ma porównania jeśli chodzi o wycinanie ręczne a wycinanie maszyną. Ale aby dobrze dany szablon był wycięty, wiadomo muszę odpowiednio przygotować plik w wektorach. W zdecydowanej większości wykonujemy tablice z tekstem (loga firm, nazwy ulic itd.) Plik pod przykładową tablicę z tekstem musi być przygotowany następująco (załącznik). W praktyce muszę objeżdżać każdą linijkę krzywymi beziera łącząc każdą literę. Jest to zajęcie czasochłonne dlatego postanowiłem zmodyfikować parę głównych czcionek dodając do każdej litery mostek dzięki któremu łączę dany wers prostokątem. Projektowanie czcionek przeprowadziłem w fontcreatorze 10. Z efektu jestem bardzo zadowolony bo z 50min pracy robi się 5min, lecz tutaj dochodzę do mojego pytania (przepraszam, że się tak rozpisałem ale niestety emalia jest tak niszowym zajęciem, że należało krótkie wprowadzenie zrobić :))
mianowicie:
każdą przeze mnie zrobioną czcionkę (arial, times, helvetica, georgia itd.) mogę w najprostszym programie tj. notatniku windowsowskim zmieniać pod względem jej stylu. Czyli mogę ją albo pogrubić, albo nadać kursywę albo to i to. Niestety w corelu x5 już tego zrobić nie mogę i tutaj właśnie moje pytanie czy da się coś z tym zrobić? Czy jest to kwestia ustawień fontu czy ustawień w corelu danej czcionki. Proszę o pomoc
Mat

przykład.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 158 raz(y) 1.41 MB

przykład.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 182 raz(y) 1.41 MB

Ostatnio zmieniony przez sunday's_enamel 23 Marzec 2017, 13:00, w całości zmieniany 2 razy  

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 22 Marzec 2017, 23:42   

Teoretycznie jest to możlwe ,jutro zerknę na dołaczony załoncznik , dzisiaj nie mam takiej możliwości .

restauro 

Wysłany: 23 Marzec 2017, 09:07   

U mnie pdf się nie otwiera .

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Marzec 2017, 11:03   

ten pdf jest pusty,a jesli chodzi o corela to corel nie pogrubia ani nie pochyla sztucznie fontu automatycznie jesli w foncie nie jest to zapisane,mozna recznie robic np obrysem lub pochylac recznie

restauro 

Wysłany: 23 Marzec 2017, 11:06   

Pusty nie jest , ma 1,5 MB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Marzec 2017, 11:25   

no tak,ale ogolnie to nic nie widac,a wnotepad jak tak ogladalem to wyglada jakby tylko profil kolorow byl wladowany i nic innego

restauro 

Wysłany: 23 Marzec 2017, 11:33   

Próbowałem naprawić programem ,bez pozytywnego efektu .

sunday's_enamel
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2017, 13:06   

Witam,
dzięki za odpowiedzi, faktycznie przygotowałem plik pdf a nawet go nie sprawdziłem za co przepraszam. Zmieniłem załącznik na cdr, teraz powinno być ok. Niektórym czcionkom głównie windowsowskim można zmieniać styl w corelu. Jak wcześniej wspominałem mam już parę czcionek przerobionych. Modyfikacja polegała tylko na dołączeniu do liter mostków, przed modyfikacją można było zmieniać styl a po już nie, a w edytorach tekstowych jest to możliwe. Dlatego jest to dla mnie nieco osobliwe. Chciałem tutaj zamieścić jedną z moich czcionek ale niestety pliki o rozszerzeniu ttf nie mogą być załączane.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Marzec 2017, 13:37   

styl w np w notatniku mozna zmienic ale tylko jako Heavy,czyli sztuczne pogrubienie,jesli chodzi o fonty to mozemy rozmawiac do rana,ale nie zmieniam zdania jesli chodzi o moj pierwszy post,a jesli chodzi o ttf to jest cos takiego jak zip i niewidze problemu,zeby wrzucic do zalacznika

PS .wez jakos rob te pliki zeby nie pizgaly kompa ,co to jest ?? no blagam,nie wiem moze ten serwer co wrzucasz masakruje pliki ,no to wez zippuj tak jak wczesniej pisalem i wrzuc na normalny serwer ,jesli nie to ja odpadam z ludkow ktorzy udziela pomocy ,moze to i lepiej bo zbyt\nio czasu nie mam :-)

restauro 

Wysłany: 23 Marzec 2017, 13:51   

Mały plik cdr można przesłać bezpośrednio na forum , jako załącznik.

sunday's_enamel
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2017, 16:42   

Sorki wychodzi nieznajomość posługiwania się forum :) zamieszczam link na, którym umieściłem spakowany plik cdr razem z przykładową czcionką. Bidon czy mógłbyś mi wytłumaczyć co masz na myśli, że pliki które przesłałem pizgają kompa?? odnośnie fontów rozumiem o co ci chodzi, jeśli kopiuje pojedynczą czcionkę z folderu "czcionki" z panelu sterowania i wklejam ją do innego folderu to ona rozbija się na 4 foldery_normal_bold_itd, z kolei moja czcionka którą przerobiłem dotyczy tylko jednej z nich :( czyli wychodzi na to, że nie jest to możliwe. Jedyna opcja jest właśnie taka jaką podałeś. http://wyslijto.pl/plik/pl7ptor5ht

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Marzec 2017, 18:24   

pizga kompa oznacza ze mi symulator odpalenia pliku wariuje :-) a jesli chodzi o fonta to ,lipa,sam go robiles? za malo miejsca w polu kerningu,tak patrzylem w font kreatorze i niestety mam zla wiadomosc,jesli chcesz pogrubic to niestety trza robic osobny font,oczywiscie w programie bitmapowym pogrubisz ale bedzie zalewac poszczegolne znaki liter,nie wiem co Ci poradzic zeby tak na szybko wyjsc z sytuacji,tu sie chyba nie da czasu oszukac :-)

sunday's_enamel
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2017, 18:37   

ok, bardzo dziękuję za odpowiedź, jeśli czasu nie oszukam to w takim razie muszę wydłużyć dobę:) jeśli mogę zapytać co oznacza sformułowanie za mało miejsca w kerningu>?<

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Marzec 2017, 18:46   

w kerningu? no to pole jest ktore deklaruje odstep pomiedzy znakami,i teraz jesli te pole jest za male ,lub zrobione idealnie i dlatego jest ale to np wpisanie w pliku ttf opcji np heavy co np program inscape bedzie uznawal za bold(w sensie pogrubienia sztucznego,bo ten program akurat to zrobi)to znaki w takim przybadku najda na siebie i beda nieczytelne

sunday's_enamel
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2017, 19:15   

akurat w przypadku tej czcionki odstępy zwiększyłem względem oryginalnych. Często się tak zdarza, że duże W nachodzi na T, parę takich przypadków jest w wielu czcionkach. Staram się aby kerning nie był mniejszy od 10pikseli na lewej oraz prawej krawędzi litery(znaku).

Odpowiedz do tematu