Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
prośba o wycenę
Autor Wiadomość
sunday's_enamel
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2017, 18:30   prośba o wycenę

Witam,
nie wiem czy to odpowiednie miejsce na takie pytania, jeśli nie to z góry przepraszam. Mam przed sobą dość skomplikowaną grafikę z którą automatyczny traser sobie nie poradzi (jeśli chodzi o całość, zbyt niska rozdzielczość) , lub było by bardzo dużo rzeźbienia, dlatego postanowiłem robić to ręcznie. Chciałbym zapytać o wycenę, ponieważ nie orientuję się ile taka praca może kosztować na rynku graficznym, a muszę ją ustalić z klientem. Nie chcę przesadzić zarówno w stronę zbyt wysokiej lub zbyt niskiej ceny, sam projekt posłuży mi do stworzenia tablicy emaliowanej. Proszę o odpowiedź. W załączniku grafika

Xanthia2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 274 raz(y) 1.38 MB

Xanthia1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 272 raz(y) 119 KB

Ostatnio zmieniony przez sunday's_enamel 30 Marzec 2017, 20:12, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 23 Marzec 2017, 18:36   

Musisz ustalić sobie stawkę godzinową i pomnożyć .To najprostsza metoda.

sunday's_enamel
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2017, 18:41   

Taki miałem zamiar. Osobiście czuję się dobry w ręcznym trasowaniu, ale podejrzewam, że nie znam paru rzeczy jeśli chodzi o corela co pewnie przekłada się na czas wykonania. Sam oceniam że stworzenie tych wszystkich kolorów potrwa około 10 godzin. A jeśli chodzi o stawkę to myślę o 30zł brutto, co forum na to?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Marzec 2017, 18:53   

iiileeee????,nie chce macic ,ale ten rysuneczek to Ci powiem jest tak od 1500 zeta w gore i to z pocalowaniem reki,nie wiem czy jestem drogi czy nie ale to za ten rysuneczek to i tak jest caritas :-)

sunday's_enamel
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2017, 19:10   

Mówisz poważnie? Chyba muszę zmienić ceny:)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Marzec 2017, 19:35   

sunday's_enamel napisał/a:
30zł brutto

Czyli jakieś 24 zł netto. Minus podatek = 19 zł/h. Minus prąd, ogrzewanie, koszt sprzętu i programów = 15 zł na rękę za godzinę. To może rozważ Biedronkę. Mniej stresu.

restauro 

Wysłany: 23 Marzec 2017, 19:53   

Oryginał lata 90 , emalia około 700 EURO

http://www.emailleschilder.com/tabak2.htm

Trochę lepsza jakość detali =

Troche lepsza jakoschttp://www.schildersammler.com/

http://www.micky-waue.de/...r_31.php?page=6

sunday's_enamel
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2017, 20:31   

dzięki za podesłanie stronek, będą przydatne. mam również zdjęcie starej tablicy przesłane przez klienta ale projekt pod wykonanie tablicy emaliowanej rządzi się nieco innymi zasadami. Niektóre kolory są na tzw wgłębnym, a inne nakładką, i wektory muszą na siebie zachodzić. Nie uzyskam tego trasując automatycznie. Do ręcznego trasowania b-spline grafika, którą zamieściłem będzie odpowiednia, wiadomo że było by dla mnie lepiej jeśli krawędzie byłyby lepiej zaznaczone, no ale cóż nie można mieć wszystkiego. Na koniec pracy pochwalę się jej efektami.
pozdrawiam Mat

restauro 

Wysłany: 23 Marzec 2017, 21:45   

Bawiłem się kiedyś emalią w technice komórkowej ,zrobiłem jakieś dwie trzy próby . To były inne czasy i inne emalie .

sunday's_enamel
Początkujący

Wysłany: 30 Marzec 2017, 20:15   

Witam,
uporałem się z projektem, załączyłem efekt mojej pracy pod nazwą xanthia2 w pierwszym poście. Zajęło mi to około 13 godz., warstwy musiały być jedna na drugiej ze względu na potrzebę zastosowania grafiki do wyprodukowania tablicy emaliowanej. Proszę jeszcze o opinię czy w dobry sposób zabezpieczyłem grafikę? Ponieważ będę ją przesyłał do klienta a jestem przezorny póki nie zobaczę pieniędzy :) Pozdrawiam
Mat

restauro 

Wysłany: 30 Marzec 2017, 20:41   

sunday's_enamel napisał/a:
czy w dobry sposób zabezpieczyłem grafikę ?

Niezbyt ,rozbija kompozycję , lepszym sposobem jest zabezpieczanie znakiem wodnym ,może być nawet Twoje tytko zrób przezroczystość .

sunday's_enamel
Początkujący

Wysłany: 30 Marzec 2017, 21:16   

Dzięki za szybką odpowiedź, jednak u mnie nadal jest dylemat co do wyceny. Przy tak słabej rozdzielczości naprawdę musiałem się nagimnastykować. Restauro czy mógłbyś mi powiedzieć jakie są średnie koszty za taką usługę? 13 godzin pracowałem, ale była to praca jakby to ująć na pełnej...

restauro 

Wysłany: 31 Marzec 2017, 08:33   

Myślę że 30 -50 zł za godzinę to uczciwa cena .

Cysorz 

Wysłany: 31 Marzec 2017, 22:52   

restauro napisał/a:
Myślę że 30 -50 zł za godzinę to uczciwa cena .

To jest raczej tzw. "stawka studencka", lewizna tak zwana.
50-80 (netto!) to moim zdaniem minimum, jeżeli darzysz klienta szczególną sympatią :-D
Przemyśl zresztą to, co napisał nieco wyżej tegraf.

@ sunday's_enamel:
Oczywiście zakładam, że biegle posługujesz się programem, masz doświadczenie w tej materii, częściej korzystasz ze skrótów niż myszki itp., bo ktoś będzie robił to dwie godziny, ktoś inny dwadzieścia - na pewno wiesz o co mi chodzi, nie będę się rozpisywał.

Co do "zabezpieczenia" tego załącznika: jestem w stanie w 10 minut pozbyć się wszystkich tych linii "zabezpieczających" i zwektoryzować tą bitmapę (z poprawkami!) w następne 15. Nie wysyłaj klientowi projektów w tak dużej rozdzielczości - wcześniej czy później trafi się taki, który studentowi zapłaci 30 złotych za taką operację, o której piszę a Ciebie oleje (nawet narysowanie tego od zera - jeżeli ma się taki właśnie plik - nie powinno zająć więcej niż 30-40 minut). 1.000-1.200 px to MAX jaki się wysyła klientowi, jeżeli ważne są szczegóły. Zresztą i tak nikt nie będzie oglądał projektu w takiej rozdzielczości jaką zamieściłeś...

restauro 

Wysłany: 1 Kwiecień 2017, 09:01   

30 - 50 odnosiło się do narysowania obrazka . Wykonanie projektu to już inna kalkulacja . Amortyzacja pieca i innego sprzętu ,koszty energii podczas wypalania ,emalii , itp.

Odpowiedz do tematu