Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
obraz panoramiczny
Autor Wiadomość
anpopek 
Bywalec

Wysłany: 17 Czerwiec 2008, 17:34   obraz panoramiczny

witam
stworzyłem obraz panoramiczny w cpp, dokładnie nasunąłem ale po scaleniu z tłem widać łaczenia. Czy jest jakis sposób na to aby łączenia obrazów były niewidoczne.
pozdrawiam, będę wdzięczny za wszelkie sugestie
Andrzej

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Czerwiec 2008, 17:46   

a kiedy mozna dostrzec te miejsca laczenia dopiero po scaleniu? Czy wczesniej?
Jak to jest laczone zszywanie nicmi czy w jednym duzym dokumencie gdzie kazdy kawalek jest na osobnej warstwie (obiekcie)?
Najwieksza kontrole ma sie gdy sie to laczy na warstwach, trzeba dokladnie polaczyc, spasowac odcien zdjec zeby nie bylo roznych oswietlen, kolorow na kazdym z kawalkow, i potem mozna gumka o gladkim brzegu przeciagnac po miejscach laczenia...a do tego trzeba aby te kawalki mialy troche zakladki...
pozdr.

anpopek 
Bywalec

Wysłany: 17 Czerwiec 2008, 20:53   

witam wawel
czy mógłbym ci przesłac ci te trzy zdjecia na skrzynkę i prosić ciebie o zrobienie obrazu panoramicznego (zszywanie nicmi). Chciałbym zobaczyc efekt koncowy.
pozdrawiam Andrzej (anpopek@o2.pl)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 07:38   

Andrzeju,
Nie uwazam ze wykonanie czegos za kogos to najlepsze rozwiazanie, natomiast chetnie doradze :-) Gdy sie zrobi cos samemu to i satysfakcja jest bodaj wieksza...
...a wracajac do tematu nie polecam zszywania nicmi lepiej zrobic to na warstwach (do dyspozycji sa wszystkie narzedzia z PP, gumki, klonowanie, zmiana koloru itp), w jednym dokumencie tak jak pisalem wyzej, nie wiem w czym do konca jest problem moze wrzuc gdzies te sklejona panorame to zobaczymy gdzie lezy trudnosc...Czy kolory na kazdym z kawalkow sa inne, czy zdjecia sa pochylone, czy krawedzie na stku sa zbyt ostre. A moze miedzy kawalkami powstaje szczelina.?
ps
Do robienia panoram tez mozna uzyc programu ps elements ma tam modul do tego choc za program juz trzeba zaplacic, nie jest free. ale w PP tez mozna to zrobic.

RioAngelo 
Praktyk

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 11:35   Jeśli problem to ja poradzę chyba

Witam

Jeżeli jeszcze masz nie połączony obraz w sposób należyty, to prześlij go do mnie. Może poradzę ci na tę sprawę:) Pozdrawiam

anpopek 
Bywalec

Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 01:44   

witaj wawel
nie chodzilo mi o to żebyś to za mnie zrobił, nie jest to praca domowa. Chodzi mi głównie o to żebyś mi pomógł jak zabrać się do zretuszowania łączenia zdjęć, bo tak poza tym wszystko wydaje się być ok
pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 08:54   

Nie wstawiles tej panoramy to nie ma jak sie odniesc konkretnie do tego.
Ogolnie to wyglada tak, jesli nie robisz zszywania nicmi.
1. Nowy dokument o takiej wielkosci i rozdzielczosci aby pomiescic wszystkie zdjecia budujace panorame.
2. zaimportowac tam kolejno zdjecia
3. podosuwac je do siebie (dobrze aby mialy zakladki a nie bylu na styk)
4. ustawic tak aby brzegi zachodzily na siebie (zakadki) dopasowac perspektywe, wyrownac, ponaciagac jesli jest taka potrzeba aby elementy pasowaly do siebie
5 po brzegach laczen przeciagnac gumka (z wtapianiem) aby krawedzie byly zanikajace
6. dopasowac kolory (krzywe, kontrasty, balans kolorow) jesli oczywiscie trzeba.
7. polaczyc wszystkie warstwy z tlem, i dociac do formatu bo zapewne obszar dokumentu bedzie troche wiekszy niz panorama.
8 i podziwiac panorame :-)
pozdr.

anpopek 
Bywalec

Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 10:16   

dzięki wawel

RioAngelo 
Praktyk

Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 13:10   Gotowa Panorama

Witam:)

Już wszystko Ci połączyłem bez krzyku i bólu. Gotową panoramę znajdziesz u siebie na e-mail, z którego wysłałeś Mi zdjęcia do połączenia.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu