Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Acrobat - zamiana
Autor Wiadomość
kek 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 22 Kwiecień 2017, 15:29   Acrobat - zamiana

Witam wszystkich i od razu przepraszam, że to absolutnie nie w temacie. Możecie mnie opluć i zbluzgać... ale pomóżcie!
Dostałem plik pdf po polsku i muszę w nim zmienić słowa na niemiecki. Robię to na piechotę "znajdź-zamień". Jednak tego są setki. Jak w Acrobacie zrobić funkcję "zamień wszystkie".
Siedzę już dwa dni przy tym gu.. a nie jestem jeszcze nawet w połowie.
Dosłali też plik Indesig, ale w wersji 6, a ja mam tylko 3. Muszę pracować na pdf.
Sorry, że zawracm głowę na forum Corela, ale szukałem w necie jakiegoś adekwatnego forum i pustka. Tutaj siedzi wiele osób w temacie składu i druku, więc może ktoś może mi pomóc.
Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Kwiecień 2017, 20:33   

kek napisał/a:
Dostałem plik pdf po polsku i muszę w nim zmienić słowa na niemiecki.

Musisz to doprecyzować. Zamieniasz pojedyncze słowa na niemiecki (np. nazwy) czy też tłumaczysz cały tekst polski na niemiecki (wszystko).

kek 
Praktyk

Wysłany: 22 Kwiecień 2017, 22:01   

Zmieniam pojedyncze słowa. To kalendarz. Np. Wszystkie "styczeń" na "Januar".
Jest tego trochę (kartka na każdy dzień).

Pozdrawiam

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 23 Kwiecień 2017, 10:32   

Możesz zrobić tak: potraktuj ten pedeef programem ABBYY PDF Transformer, w rezultacie czego dostaniesz plik wordowy. W Wordzie zrób korektę i ponownie zapisz plik jako pedeef. :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Kwiecień 2017, 11:12   

To masz problem. Acrobat - to nie edytor, ani tekstu, ani grafiki. Nie ma "find and replace text".

Musiałbyś dodać do Acrobata dodatek o nazwie PitStop, który to potrafi. Ale to 800 Euro. Może trial wystarczy, trzeba by to sprawdzić: https://www.enfocus.com/en/products/pitstop-pro

Zresztą - sam pomysł by robić to w Acrobacie (z PitStopem czy bez) jest trochę... dziwny. Efekt końcowy będzie na pewno gorszy, niż wersji niemieckiej składanej w ID - w Acrobacie próżno szukać zaawansowanych funkcji typograficznych, które (być może) zostały użyte w składzie oryginalnym (jak choćby ligatury). Nie ma wyrównania tekstu w ramce tekstowej - nawet jak zamienisz teksty, to i tak musisz dokonać ręcznej korekty położenia.

Na Twoim miejscu zamiast męczyć się tym przez tydzień, poszukałbym kogoś z ID w wersji 6 i poprosił o przepisanie do wersji 3. Po dwóch godzinach od tego momentu masz nowego, poprawnego pdfa.

kek 
Praktyk

Wysłany: 23 Kwiecień 2017, 13:00   

Dzięki za podpowiedzi.
Kogoś z ID 6 szukałem... fiasko. Ktoś mi nawet "przerobił" to na trójkę, ale się nie otwiera.
W Acrobacie, przy zamianie, formatowanie komórek zachowuje się poprawnie, a więc idzie to zrobić. Brakuje mi tylko opcji zamiast "zamień" żeby było "zamień wszystkie". Niby drobiazg ale jakie ułatwienie. Zamiast klikać po 100 razy wystarczyłby tylko jeden klik. Skoro już zrobili w Acrobacie edycję i zamianę, to jak mogli przegapić taką opcję.
Zapisywanie do Worda i ponowny skład mija się z celem (grafiki, tabelki, mini kalendarzyki... itp), już lepiej by było składać wszystko od nowa.
No nic, będę się grzebał dalej, chyba, że jeszcze ktoś na coś wpadnie...

Pozdrawiam

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 23 Kwiecień 2017, 14:07   

Podlinkuj ten plik InD, to może ktoś ci tutaj przerobi na v3. Jednak kwestia jeszcze taka, czy w tym InD jest wszystko co należy. Zdarza się, że (z uwagi, iż to program do składu) wszystko było podlinkowane zewnętrznie i po otwarciu plik będzie praktycznie pusty (już tak miałem). Nie mniej jednak wrzuć, się obaczy.

Odpowiedz do tematu