Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co zamiast TeamViewer?
Autor Wiadomość
Cysorz 

Wysłany: 22 Kwiecień 2017, 20:07   Co zamiast TeamViewer?

Używam tego programu do łączenia się z domu z komputerami w pracy od dosyć dawna, ale zauważyłem pewną niepokojącą rzecz: mój AV czasami podczas sesji blokuje pakiety, które oznacza jako potencjalnie niebezpieczne, kilka razy nawet keyloggery. Poczytałem trochę w sieci i rzeczywiście sporo ludzi odradza używanie tego programu - ściąga on sporo danych o użytkownikach. Jest to potwierdzone, producent programu nawet otwarcie przyznaje, że gromadzi dane o użytkownikach. Program zostawia po sesji "otwarte drzwi" w systemie, pozwalające potencjalnym hakerom na swobodny dostęp do danych a nawet kontrolę nad komputerem klienckim.
Sami rozumiecie, że używanie TeamViewera w firmie to po prostu kuszenie losu...

Dlatego też muszę poszukać czegoś w zastępstwie - nie musi to być nawet program bezpłatny, spokojnie mogę za niego zapłacić.
Dobrze by też było, żeby był to program w miarę prosty w obsłudze - część "obsługiwanych" ludzi używa komputerów dosyć "okazjonalnie".

Na razie myślę o AnyDesk, ale nie mam żadnych doświadczeń - może Wy coś wiecie? Chodzi o całkowitą właściwie kontrolę nad "klientem", tzn. odpalanie programów, zapis, odczyt i kopiowanie plików, dostęp do netu, FTP itp.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Kwiecień 2017, 20:56   

Używam AnyDeska od roku. Używam go do łączenia okazjonalnego z komputerami klientów.

Dla mnie ma inną przewagę nad TV - w przypadku łącza TV legalną wersję musi mieć klient, a nie ja (ja potrzebuję tylko darmowego "podglądacza"), co czasem powoduje spory opór po stronie klienta.

W AnyDesk jest odwrotnie - to ja mam mieć wersję kupioną (wystarczy wersja Lite), a klient - wersję darmową. Wersja Lite kosztuje 60 Euro za rok, co jest do przełknięcia.

Cysorz napisał/a:
odpalanie programów, zapis, odczyt i kopiowanie plików, dostęp do netu, FTP

Nie testowałem nigdy kopiowania plików, reszta bez problemów (może poza FTP, bo tu nie wiem o co Ci chodzi). Jedna uwaga: komputer z AnyDeskiem u klienta mogę kontrolować wtedy, gdy klient program pobierze i uruchomi oraz gdy go pobierze, zainstaluje i uruchomi. Druga wersja ma tę zaletę, że w pierwszej nie wszystko można zdalnie - np. systemowy komunikat o próbie instalacji programu może zatwierdzić lokalnie klient, w wersji z zainstalowaniem - także ja.

Przyznaję, że część moich klientów (drukarnie) po udanej sesji kupiła AnyDeska do okazjonalnego łączenia się z komputerami swoich klientów, czyli np. z grafikami.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 23 Kwiecień 2017, 09:05   

Dobry jest OpenVPN GUI .
Ma jedną wadę .Trudna konfiguracja dla początkujących użytkowników.

OpenVPN - tutorial

https://www.dobreprogramy...dows,19016.html

Odpowiedz do tematu