Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Modernizacja komputera II
Autor Wiadomość
Artur Miernik 

Wysłany: 30 Kwiecień 2017, 07:32   

A ja cały czas na stareńkim Phenomie AM3. Ale płyta porządna za to.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 30 Kwiecień 2017, 08:54   

Płytę mamy taką samą , o ile dobrze pamiętam. M4A88TD-V EVO/USB3 . Mam AMD Phenom II X3 710
Jest tylko problem z ASUS EPU .Nie ma uaktualnień do Win 10 . Na czystym systemie win10 nie działają ustawienia.

Artur Miernik 

Wysłany: 30 Kwiecień 2017, 14:21   

Tak, tę samą. Do tego Phenom II BE X2 550 3,11 MHz. Niby dwujajeczny, ale ma dwie dodatkowe sprawne pisanki, tylko, gdy je włączę, to znika kontrola temperatury rdzeni, zostaje wtedy tylko ogólna procesora.

Nie wiedziałem o tych kłopotach z elektrownią, bo nie mam nowych Okien.

restauro 

Wysłany: 30 Kwiecień 2017, 17:11   

Kłopoty są po zainstalowaniu czystego systemu Win 10 , program nie chce się zainstalować w żadnym trybie . Pewnie można jakoś to obejść ( w systemie zaktualizowanym z Win7 działa .) ale nie chce mi się szukać rozwiązania. Postanowiłem po pokazaniu się na rynku (pewnie jesienią ) procesorów Ryzen ze zintegrowaną grafiką , złożyć sobie nową zabawkę .

Artur Miernik 

Wysłany: 1 Maj 2017, 02:16   

AMD
Też podobają mi się te nowe procesory ze stajni AMD, nawet bardzo, ale w tym roku nie zmienię komputera. Na razie wystarcza mi włączenie dodatkowych rdzeni. Ale z chęcią będę przyglądał się Twojemu wyborowi.

System
Wiesz, od jakiegoś czasu jestem zwolennikiem omijania nowych wydań Microsoftu, czekania oraz przesiadania się od razu na… nieautoryzowane przecież modyfikacje okien. Tak się składa, że jest kilka takich, które działają lepiej od oryginalnego systemu, bo prawie wszystkie z nich zawierają aktualizacje i poprawki, których i ja bym użył, nie zawierają tych, które sam bym ominął, jak choćby telemetrię i inne nazwy omijające termin „wyłudzanie danych”, a dodatkowo modyfikacje najczęściej mają ustawienia systemu, które dotąd i tak sam włączałem i udogodnienia zewnętrzne, które instalowałem.

Modyfikacje? Ale jak to…
Doszedłem do tego w ten sposób:
  1. zauważyłem, że jeśli Microsoft spartoli jakiś produkt, to dopiero mniej więcej po trzech, czterech latach produkuje do niego takie poprawki, które sprawiają, że nadaje się on do w miarę przyjemnego użytku. Ostatnio tak było na przykład z Vistą, którą, po pierwszym kontakcie ominąłem w całości. Po latach okazało się, że wzrost wydajności komputerów oraz ostatnie aktualizacje dopiero sprawiły, że jakoś dało się tego używać bez przeklinania pod nosem.
  2. Podobny czas też mija, zanim użytkownik nauczy się nowego systemu na poziomie dostatecznym. Tymczasem, mija ledwie parę lat, a producent już kończy do niego wsparcie i wymusza przesiadkę na „nowy” postępacki produkt.
  3. Powstaje zatem potrzeba programowego przeniesienia własnych udogodnień, ustawień i wypracowanych nawyków z poprzedniej edycji systemu na nową, a nawet w obrębie tej samej edycji systemu, ot wraz z kolejną instalacją.
  4. Kiedyś więc zrobiłem stosowną listę życzeń i co któryś wieczór zasiadałem do własnej przeróbki systemu (wówczas był to XP). Jednak taka praca wymaga uzupełniania wiedzy, a czytając jak robią to inni, dowiedziałem się, że właściwie już istnieją modyfikacje systemu nie dość, że zawierające postulaty z mojej kartki, to jeszcze zakrojone szerzej. Nawet ta moja modyfikacja już działała, ale porzuciłem ją gdzieś pomiędzy ¼ a ⅓ planowanych zmian, właśnie na rzecz już istniejącej modyfikacji.
  5. Kolejna sprawa dotyczy wspomnianego już braku wsparcia. Otóż, systemy niewspierane przez producenta, w wąskim zakresie znajdują wsparcie właśnie w modyfikacjach robionych za darmo przez entuzjastów. Jeśli gdzieś znajdziemy rozwiązanie naszego problemu, to najprędzej właśnie tam. To samo ujmę inaczej: gdybym dziś stanął przed koniecznością instalacji Windows XP, zamiast gołego systemu wybrałbym właśnie modyfikację.

Czyli… co?
Dla ostrożnych chyba najlepsze będą te pod nazwą NiKKA (ich autorem jest niejaki AKKiN). Właściwie nie są to żadne modyfikacje, tylko goły Windows ze z góry dołączonymi aktualizacjami i bodaj niczym więcej. Właściwie, to jest to, co powinien dostarczać Microsoft, jako gotowy instalator, ale tego nie robi.
Kiedyś najbardziej sprawne modyfikacje wychodziły pod mianem Windows JG a ich autorem był niejaki Sromotnik. Dla mnie były to perełki z małym ale… otóż, autor pospieszył się i system instalował się z wbudowanym na sztywno numerem seryjnym. Mając własny, musiałem odrobinkę pogimnastykować się, by go użyć.
Obecnie bodaj najciekawszym projektem jest ten opracowany przez grupę ludzi pod nazwą WinClub (A-Team).
Podobno równie udany (sam nie próbowałem) jest Windows MX, jest to najdłużej prowadzony tego typu projekt w Polsce, a wywodzący się jeszcze z najstarszego z tu wymienionych Windows RGB. Autorem jest MalcolmX. Projekt ten od ubiegłego roku jest już zawieszony, ale nigdy nie słyszałem tylu pochwał na temat innych modyfikacji, co o tej właśnie.

restauro 

Wysłany: 1 Maj 2017, 09:14   

Uaktualniłem system operacyjny głównie z chytrości ( darmowe przejście na Windows 10 ) oraz chęci wykorzystania możliwości najnowszych wersji CorelDraw .
Teraz nawet trochę żałuję ,nie wiem jak będzie z instalacją w nowym komputerze. W Win 7 wpisywałem klucz i wszystko ,teraz mogą być problemy z przeniesieniem systemu do nowego komputera .
Znam ,właściwie znałem Windows MX na XP ,nawet mam chyba gdzieś jeszcze płytkę. System był okrojony ze wszelkich zbędnych wodotrysków ,ale można było doinstalować potrzebne elementy . Były to jednak czasy kiedy wirusy były mniej agresywne ,teraz może być problem z bezpieczeństwem przy tego rodzaju modyfikacjach ?

Artur Miernik 

Wysłany: 1 Maj 2017, 09:42   

Zależy przy której.

https://winclub.pl/forum/101-modyfikacje-10/

restauro 

Wysłany: 1 Maj 2017, 10:12   

Mam płytę Win 7 ,chyba najprościej będzie zainstalować win7 ze sterownikami i później czysty Win 10.
Będzie nowy składak wówczas będę próbował ,mam nadzieję że do jesieni nic się nie zmieni z aktywacjami.

Artur Miernik 

Wysłany: 1 Maj 2017, 18:49   

Jeśli odpowiadają Ci domyśle ustawienia Windows 10, a telemetria nie przeszkadza, to jak najbardziej.

restauro 

Wysłany: 1 Maj 2017, 19:07   

Z ustawieniami jest problem ,gdyby wersja pro była tańsza ,pewnie bym się skusił .

Prywatność w sieci i nie tylko to fikcja Śledzą nas na potęgę . Jeśli to możliwe korzystam z serwerów VPS ,chociaż to bez sensu .
Oglądam w smartphone podzespoły komputerowe w USA , za chwilę mam ofertę na poczcie ,na lotnisku podczas odprawy pytają o szczegóły o których nigdy nie wspominałem .

Artur Miernik 

Wysłany: 1 Maj 2017, 20:34   

Widzisz, drogi Restauro, argumenty „prywatność to fikcja”, „dziś wszyscy nas śledzą, przyzwyczaj się” szczególnie często padają wtedy, gdy ktoś pokazuje w jaki sposób sam możesz wyłączyć wszelkie znane nam metody śledzenia nas w konkretnym systemie.
Z tego, że Twoi znajomi, moi zresztą też, już dali bez pytania Twoje (a moi — moje) dane firmie Google nie wynika, że powinieneś sam udostępniać je firmie Microsoft.
Jednak są rzeczy, na które mamy wpływ. Z istnienia rzeczy na które wpływu nie mamy nie wysnuwajmy błędnych wniosków i nie rezygnujmy z wpływu, który jeszcze jest naszym udziałem.

Gdy te irracjonalne argumenty nie przynoszą skutku, zaczyna się straszenie ad personam i insynuacje o rzekomym łamaniu licencji. Typowy przykład takich działań znalazłem choćby na wypoku:
http://www.wykop.pl/link/...ws-mx-9-wydany/

Jam bym się tym nie przejmował.

PS. Odnośnie VPN-ów. Nie stać mnie na płacenie za to. Natomiast są dostępne za darmo VPN-y na niby.
Jednym z nich jest dodatek do przeglądarek o nazwie Hola, czy jakoś tak. Otóż ten dodatek-gadatek bez pytania mnie dodał do zapory dwa adresy sieciowe IP do listy adresów wiarygodnych, czyli takich, których zapora nie weryfikuje! Poszedłem ich tropem. Jeden z nich prowadził do jednego z wydziałów badawczych amerykańskiej uczelni założonej niegdyś przez bardzo bogatego masona, a obecnie należącej do diabli wiedzą kogo. Kolejny zaś wiódł wprost do firmy zbierającej informacje o ruchu w sieci oraz o nadużyciach prawa własności intelektualnej. Jakiś czas potem na liście sprzętu pojawiły mi się… zdefiniowane dwie dodatkowe karty sieciowe, których wcale nie mam. Po usunięciu tych kart, oraz zablokowaniu w zaporze wspomnianych adresów pseudo-VPN Hola przestał działać.
Moim zdaniem jest to socjologiczny program badawczy użytkowników naiwnie szukających darmowej prywatności. Mniemam, że program ten jest przy okazji utrzymywany z pieniędzy zarobionych przez firmę, do której zaprowadził mnie drugi z adresów dodanych do białej listy mojej zapory sieciowej.
Jeśli już szukać takich darmowych rozwiązań, to można co najwyżej spróbować rozszerzenia przeglądarki o nazwie AnonymoX. Pozwala ono na kilka chronionych połączeń dziennie, co od biedy powinno wystarczyć i na razie nic mi nie wiadomo, aby to rozszerzenie szpiegowało mnie.

restauro 

Wysłany: 2 Maj 2017, 12:07   

Nie posiadam kont na żadnych portalach społecznościach . Chociaż tyle prywatności w czasach kiedy każdy sołtys ma dostęp do wszystkich danych osobowych , wrażliwych i mniej wrażliwych .

Hola zainstalowałem jako wtyczkę w przeglądarce , używam jej wchodząc na stronę Corela czy innych przekierowywanych lub blokowanych , znajdujących się w USA (głównie szmaciarskich dla żony) .
Komercyjne programy VPN bywają od czasu do czasu na sharewareonsale.com

restauro 

Wysłany: 3 Maj 2017, 17:37   

Może komputer " n budżetowy" ?
http://lpad.topminipc.com...CFVyMGQodEyQFVw

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 3 Maj 2017, 19:46   

Rewelacyjny koncept. Wreszcie, konkurencja dla nieśmiertelnych "biurowych" DELL'i. Jednakże ceny jakie pokazują na stronie głównej, jako reklamę, mają się słabo do końcowych cen, jak dobierze się RAM i twardy dysk. Ponadto brak spójności na samej stronie - pokazują, że coś może mieć do 16 GB RAM, podczas gdy kliknie się na Specyfikację okazuje się, że jest maksymalnie do 8 GB. A kiedy dobierze się już jako takie komponenty, to cena wzrasta do ponad $600 (2400 PLN). Zważywszy, że karta graficzna jest tam zintegrowana, żadna rewelacja. Ale kiedy weźmie się pod uwagę rozmiary, kompaktowość tego PCta, trzeba przyznać, że można by się zastanowić, szczególnie w firmie gdzie potrzeba dziesiątków takich stacji na biurka pracowników.

Reasumując - do Excela i innych biurowo-administracyjnych zastosowań w firmach - rewelacja. Jako alternatywa dla domowego PCta - średnio.

restauro 

Wysłany: 3 Maj 2017, 20:03   

Ciekawy design ,ceny rzeczywiście niespecjalnie niskie ,poczekajmy może będzie oferta z procesorem Rizen.
Na razie ze stajni AMD są tylko

https://www.topminipc.com...arch&search=AMD
Jest troche filmikow na youtoube ,zaraz zerknę .Ciekaw jestem jak to wygląda po zdjęciu obudowy .
Hystou Technology Co., Limited.

Artur Miernik 

Wysłany: 3 Maj 2017, 22:43   

Lata temu wpadłem na to, żeby płytę miniITX wraz z zasilaczem wstawić w obudowę typu radiator po wzmacniaczu samochodowym. Tylko ciągle brakuje mi zapału i funduszy na takie fanaberie, a poza tym mam chyba lepsze pomysły.
Tak czy siak, można tam wcisnąć zasilacz SFX (a być może nawet SFX-L), albo taki:

To jest chyba TFX, ma 400W, ale kosztuje 420 zł.

restauro 

Wysłany: 4 Maj 2017, 14:44   

Skrzyneczka Hystou jest z grubej blachy aluminiowej , to pewnie plus .

restauro 

Wysłany: 11 Maj 2017, 20:19   

Chłodzenie
http://www.amd.com/en-us/...cooler-solution

restauro 

Wysłany: 15 Maj 2017, 11:40   

Uwaga gracze! Klawiatura mechaniczna za 149 zł w B...... Test Hykker X Range

http://www.komputerswiat....ticleTitleLinks

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 15 Maj 2017, 15:14   

Klawiatura dostępna w Biedronce już nie pierwszy raz :)

Dosłownie pół godziny temu prawie bym ją kupił, ale akurat w "mojej" Biedronce było dostępne puste pudełko bez produktu w środku, ostatnia sztuka, a pani kierownik nie miała pojęcia gdzie jest zawartość pudełka :)

Czy ktoś z forumowiczów miał dłuższą styczność z tą klawiaturą? Testy internetowe nie zawsze głoszą prawdę :D

Domyślam się, że za ~150zł nie ma co oczekiwać cudów, ale parę słów od bezpośrednich użytkowników może okazać się pomocna. Zwłaszcza, gdy świnka skarbonka póki co nie nazbierała na HyperX Alloy FPS, która jest jednak pełnowymiarową klawiaturą.

restauro 

Wysłany: 29 Maj 2017, 14:54   

http://www.komputerswiat....range-test.aspx

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 29 Maj 2017, 20:14   

Zastanawia mnie ten hype względem klawiatur mechanicznych... Nie miałem okazji używać przez dłuższy czas, ale wszystkie które widziałem na żywo, w sklepie, są głośne i posiadają wysoki skok. Jak dla mnie to wady. Jestem fanem klawiatur typu slim, z możliwie płaskimi klawiszami a'la laptopowe. Jak tylko takie się pojawiły na rynku, jakieś naście lat temu, zawsze takie wybierałem. I muszę przyznać, że do teraz te najlepsze w użytkowaniu kosztowały mnie jakieś 40-50 pln. Mam podświetlaną z dodatkowymi klawiszami multimedialnymi już chyba od 2-3 lat i śmiga jak ta lala, a to jakiś A4Tech za parę dych. W czym jest więc gorsza od tych mechanicznych cudeniek za 200+ pln?

restauro 

Wysłany: 29 Maj 2017, 20:50   

Kolega pytał , napatoczyłem się na test , więc wrzuciłem link.
Nie znam się na tym ,nigdy nie grałem . Mam nawet poprzedniego Wiedźmina ,którego dostałem i gdzieś leży.
Podobnie jak Ty używam małej klawiatury , z tą różnicą ze bezprzewodową - Rapo (za dużo kabli ,zacząłem się już gubić )

restauro 

Wysłany: 31 Maj 2017, 19:12   

Core i9 - w planach nawet 18-rdzeniowe procesory Skylake-X

http://www.benchmark.pl/a...e-i5-i7-i9.html

restauro 

Wysłany: 31 Maj 2017, 19:37   

http://www.benchmark.pl/t...arto-kupic.html

Odpowiedz do tematu