Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygotowanie do wydruku + inne
Autor Wiadomość
N3verbloom2 
Początkujący

Wysłany: 2 Lipiec 2017, 01:03   Przygotowanie do wydruku + inne

Problem:

Czy jak dam to do drukarni to nie będzie problemu z nośnikiem? Nie bardzo rozumiem ten komunikat, chociaż pewnie jest banalny dla kogoś kto już trochę pracuje w Corelu. Co będzie efektem tego problemu?

Co do pierwszego błędu to nie znalazłem tego zdjęcia co ma 96 DPI, ale jeżeli już to raczej nic znaczącego to to nie jest.

Inne: Do drukarni wystarczy dać plik PDF i opisać gdzie chciałoby się żeby było ucięte / zagięte, tak? Stworzyłem ulotkę A4 która powinna być zgięta w połowie. Nie rozumiem za bardzo dlaczego ma to być tak jakby od prawej stworzone:

* Pierwszy arkusz: 4 strona, 1 strona
* Drugi arkusz: 2 strona, 3 strona

Pewnie też banał, ale nie mogę na to wpaść.
Jaki papier wybrać na wydruk testowy. Ta praca, o której wspomniałem, ma zachęcić mojego obecnego pracodawcę żeby dał mi szansę na stanowisko grafika do prostych reklam. Pomyślałem, że lepiej będzie dać mu osobiście to jakby to wyglądało niż wysyłać PDF.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 2 Lipiec 2017, 08:42   

Elementami wychodzącymi poza obszar nośnika (rozmiar strony) się nie przejmuj. W końcu to ty projektowałeś i wiesz, co ma być na stronie, a co nie. To co jest poza nią (oraz spadem) zwyczajnie zostanie obcięte.

Radziłbym poczytać nieco o zasadach, tych spisanych jak i tych niepisanych, przygotowywania projektów do druku. A bitmapy o tak nikczemnej rozdzielczości radziłbym lepiej poszukać. Np. używając polecenia Znajdź i zamień (to potężne narzędzie). Taka bitmapa może skopać ci projekt, bo to np. zrasteryzowany cień lub soczewka, która się zpikselizuje podczas eksportu.

A co do Twojej ulotki, to sprawa jest banalnie prosta i łączy się z tym co napisałem powyżej. Ale wystarczy również logiczne myślenie, bez jakiejkolwiek wiedzy z dziedziny DTP. Otóż po prostu weź kartkę A4, złóż ją i markerem oznacz numery stron - od frontu 1, potem wewnątrz 2 i 3, z tyłu 4. Teraz to rozłóż - co masz na całym arkuszu patrząc od lewej? 4-1 i z drugiej strony masz 2-3, prawda? ;-)

Nie widać jednak Twojego projektu tu nigdzie, nie załączyłeś też go. Ciężko teoretyzować o przyczynach błędów, nie mając przed sobą projektu... Ale abstrahując od tego, ulotki składane przygotowuje się tak, że projektujesz zadruk obu stron arkusza, ale kolejność i rozmiar paneli (czyli obszarów, które po złożeniu będą właściwymi stronami) jest ściśle narzucona przez daną drukarnię. No przy A4 na pół to łatwo, bo będzie w połowie, ale np. A4 do DL w "C" lub "Z" to już nieco ciężej.

Reasumując, byłoby łatwiej, jakbyś wrzucił tu projekt do wglądu, a jeśli nie chcesz lub jest absurdalnie ciężki, to będziemy strzelać na ślepo.

Ah, i ostatnia sprawa papieru - bez zobaczenia projektu nie sposób doradzić, ale jak chcesz zabłysnąć to raczej pomyśl o właściwych uszlachetnieniach, jak np. lakier UV 3D wybiórczy na matowej kredzie, tłoczenie, hotstamping - to są technologie, które musisz znać, chcąc być grafikiem użytkowym. Ale nie chcesz się na to zrujnować, to polecam zwyczajną kredę 135-250 g/m3 - to standardowa gramatura ulotek.

N3verbloom2 
Początkujący

Wysłany: 2 Lipiec 2017, 13:49   

Wielkie dzięki za wytłumaczenie wszystkiego o co prosiłem i za cierpliwość, bo wiem, że ludzie nie przepadają za takimi pytalskimi osobami jak ja...

Wszystko powinno być okej, ale chyba powinienem zaczynać projekty o wcześniejszych porach niż nocnych, bo chyba złe spady ustawiłem, za małe, ale niedługo idę do drukarni i zobaczymy co mi powiedzą.

Taki mam zamiar, muszę się doedukować żeby nie męczyć ludzi...
Szukałem i nie znalazłem, może źle to robiłem. Jednakże sprawdziłem główne zdjęcia umieszczone na dokumencie i chyba wszystko jest okej.

Tak, wiedziałem, że to będzie coś prostego, ale jakoś miałem problemy ze zrozumieniem tego. Zbyt dużo rzeczy i myśli na głowie odnośnie tego projektu i proste, logiczne myślenie siadło. Dziękuje za wytłumaczenie tego.

Z tego co mój kierownik powiedział to interesować ich będą plakaty, banery i właśnie ulotki A4 składane na pół, wiec sprawa jest prosta. Oczywiście dla przećwiczenia i tak zrobię 'Z' kiedyś.

Znalazłem już drukarnię, która drukuje nawet pojedyncze sztuki i dość tanio. Wybiorę papier 160g i pewnie będzie okej.

Cysorz 

Wysłany: 2 Lipiec 2017, 19:58   

Co do tych alarmów o bitmapach poniżej 96 dpi to jest tak, że często zdjęcie obrócone o inny kąt niż 45° traktowane jest przez program jako "niewłaściwe" (dodając do tego co pisał Shame o cieniach i soczewkach). To tylko źle przetłumaczone ostrzeżenie, że na takim zdjęciu może objawić się efekt mory.

Polecam przed drukiem offsetowym zrobić próbny druk w drukarni cyfrowej - jego koszt to kilka złotych a zobaczysz większość ewentualnych defektów w swojej pracy.

Co do szablonów składania itp. to z oferty pierwszej lepszej większej drukarni internetowej pobierzesz szablony i znajdziesz wskazówki jak przygotować plik do druku.

N3verbloom2 
Początkujący

Wysłany: 2 Lipiec 2017, 21:00   

Dobrze wiedzieć, będę wiedział na przyszłość.

Dzisiaj poszedłem do drukarni cyfrowej i wydrukowałem na próbę mój pierwszy projekt i jestem dumny z tego co wyszło. Byłem lekko przerażony gdy zobaczyłem podgląd, bo to było o wiele większe niż A4, a niby miało być tak jak na dokumencie, ale wyszło naprawdę dobrze.

Szablony ściągnąłem jakiś czas temu, ale nie wszystko wyjaśniają. Na pewno są pomocne.

Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy mi pomogli.

Odpowiedz do tematu