Jak ustawić przeskok |
Autor |
Wiadomość |
MachBB
Początkujący
Wersja CorelDRAW: 13
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 10:13 Jak ustawić przeskok
|
|
|
Podczas przesuwania obiektów jest na sztywno ustawiona ilość pikseli o które przesuwa się obiekt. Można z shiftem zrobić też większy przeskok. A gdzie w Corelu jest możliwość sprecyzowania tych przeskoków? |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 10:40
|
|
|
Nie jestem pewien czy w X3 już jest i czy o to Tobie chodzi ?
Okno - Okno dokowane - Zrób krok i powtórz.
Ctrl +Shift +D |
|
|
|
|
MachBB
Początkujący
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 11:40
|
|
|
Ttransformacje i położenie w dodatkowych oknach mam. Ale to jeszcze nie to. Tego co piszesz nie mam. :( Narysuj cokolwiek i kursorem przesuń obiekt, potem z wciśniętym shiftem i zobaczysz o co mi chodzi. Chcę to sprecyzować by zawsze było w ten sposób. Przeskok mam ustawiony na 3,54mm z shiftem 6,08 to jest za dużo. Potrzebuję max 1mm... To musi się dać ustawić nawet w wersji X3... |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 12:49
|
|
|
1) Odznacz obiekty.
2) Pod menu jest pasek kontekstowy, a w nim, zaraz po jednostkach, a przed odległością duplikatu, znajduje się odległość podsuwania.
Więcej ustawień na ten temat znajduje się właśnie we ustawieniach programu [ctrl]+[j], w gałęzi Dokument, pod pozycją Linijki.
Tak jak zauważyłeś, podsuwanie szybkie (czyli większe) uzyskuje się z [shiftem], ale jest też mikropodsuwanie (drobne), uzyskiwane z [controlem]. |
|
|
|
|
MachBB
Początkujący
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 13:59
|
|
|
Z controlem nie działa w wersji 12, bo próbowałem i z altem i controlem na logikę w 13 faktycznie działa. Przesunięcie jest 1,27 już lepiej. Po odznaczeniu faktycznie się pojawia okienko w którym można to zmienić. W końcu. Wielkie dzięki :) :) |
|
|
|
|
|