Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Eksport plików DXF/DWG z Corela X4 GS i X5 GS SE
Autor Wiadomość
LITE 
Początkujący

Wysłany: 16 Wrzesień 2017, 16:24   Eksport plików DXF/DWG z Corela X4 GS i X5 GS SE

Witajcie!

Przymierzam się do zakupu CorelDRAW do prostych zastosowań domowych.
Potrzebuję się dowiedzieć, czy można eksportować pliki DXF/DWG z Corela X4 Graphics Suite i X5 Graphics Suite Special Edition? Niestety, nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.

Pozdrawiam
LITE

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 16 Wrzesień 2017, 17:51   

Bezpośrednio nie. Można plik cdr otworzyć w darmowym Inkscape i zapisać jako DXF .
Znalazłem informacje że X5 ma możliwść importowania plików DWG (widziałem że zamieściłeś tam swoje zapytanie) Ciekawe w X7 nie ma takiej możliwości ,przynajmniej ja nie znalazłem.
https://community.coreldraw.com/talk/coreldraw_graphics_suite_x5/f/543/t/27454#pi1484=2

LITE 
Początkujący

Wysłany: 16 Wrzesień 2017, 21:11   

restauro napisał/a:
Bezpośrednio nie. Można plik cdr otworzyć w darmowym Inkscape i zapisać jako DXF .
Znalazłem informacje że X5 ma możliwść importowania plików DWG (widziałem że zamieściłeś tam swoje zapytanie) Ciekawe w X7 nie ma takiej możliwości ,przynajmniej ja nie znalazłem.
https://community.coreldraw.com/talk/coreldraw_graphics_suite_x5/f/543/t/27454#pi1484=2

Znalazłem jeszcze taką informację:

Tylko nie wiem, czy do wersji GS też się to odnosi :-|

I jeszcze coś takiego:

https://support.corel.com/hc/en-us/articles/216435817-Supported-file-formats-for-CorelDRAW-Graphics-Suite-X5

restauro 

Wysłany: 17 Wrzesień 2017, 12:17   

Widziałem info oraz próby rozwiązania problemów po przeniesieniu projektów do innych programów. Nie wspominałem o tym ponieważ wiem że byłeś już na tym forum...

Domyślam sie dlaczego CorelDraw w nowszych wersjach nie ma rozszeżenia Cadowskich plików. Od kilku lat zaczął rozwijać programy związane z projektowaniem np :

CorelCAD i CorelDRAW Technical Suite i nie chce robić sobie konkurencji .

restauro 

Wysłany: 18 Wrzesień 2017, 09:38   

https://support.corel.com/hc/en-us/articles/216435817-Supported-file-formats-for-CorelDRAW-Graphics-Suite-X5

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 18 Wrzesień 2017, 18:03   

W X4 mam opcję importu i exportu w obu tych formatach. Nie gwarantuję jednak poprawnego działania bo po wyeksportowaniu prostokąta, powrotnie importując otrzymałem pojedyńczą linię zarówno w DXF jak i DWG. W obu tych formatach jest jednak kilkanaście opcji od autocad 2000 do autocad R14. Być może w którejś działa prawidłowo.

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 18 Wrzesień 2017, 22:48   

Rysunek wektorowy wychodzi nieźle. Gorzej jest z wypełnieniami, kolorami i rysunkami rastrowymi. Potrzebne jest przejście przez inny program np. taki jak podaje RESTAURO lub Illustrator.

Odpowiedz do tematu