Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel X6 zmienia położenie tekstu przy eksporcie do pdf
Autor Wiadomość
marcinxyz
Początkujący

Wysłany: 29 Wrzesień 2017, 15:37   Corel X6 zmienia położenie tekstu przy eksporcie do pdf

Hej, mam spory problem. Otóż przygotowuję mapę europy, gdzie są nazwy miast oraz punkty określające ich położenie. Problem polega na tym, że chcąc zachować niewielką wielkość pliku pdf, nie zakrzywiam tekstów a przez to przesuwają się o kilka mm po eksporcie do pdfa co w przypadku mapy jest nie do zaakceptowania. Problemu nie ma w momencie kiedy zakrzywię tekst, jednak wtedy wielkość pliku pdf jest nie do zaakceptowania. Będę wdzięczny za jakieś rady

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 29 Wrzesień 2017, 15:59   

marcinxyz napisał/a:
nie zakrzywiam tekstów a przez to przesuwają się o kilka mm po eksporcie do pdfa

Jakiego fontu używasz? Bo pierwsze słyszę, żeby samo przesuwało teksty. Jeśli to nie materiały tajne specjalnego znaczenia i możesz je pokazać, to załącz gdzieś CDR, żebyśmy mogli obadać.

marcinxyz
Początkujący

Wysłany: 29 Wrzesień 2017, 16:14   

Czcionka to Arial.
Mogę udostępnić tylko fragment. Przy okazji zauważyłem, że przesunięcie jest uzależnione od rozmiaru arkusza, otóż mapę przygotowuję w formacie A2 a teraz wyciąłem interesujący fragment i wkleiłem na A4 i po eksporcie do pdf przesunięcie było mniejsze niż w przypadku A2

test.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 225 raz(y) 31.8 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 10:09   

Cytat:
chcąc zachować niewielką wielkość pliku pdf, nie zakrzywiam tekstów

Nie przejmuj się wielkością pdf. Zakrzywiaj teksty, to nie będziesz musiał ich podpinać do pedeefa. Jak ich nie podepniesz, to odbiorca nie skorzysta z tego padaafa, jeśli nie będzie miał w komputerze zainstalowanych Twoich fontów. Jeśli dasz do drukarni pedeefa z niezdownloadowanymi fontami, to drukarnia Ci go zwróci, mówiąc, że nie da się tej pracy wydrukować.
Tylko nie zakrzywiaj fontów w pliku Corela! - Twój plik corelowy musi mieć teksty, a nie krzywe, żebyś mógł wprowadzać korekty. Wystarczy, że w ustawieniach pdf zaptaszkujesz opcję PDF Settings/Objects/Export all text as curves.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 10:34   

Nie wiem dlaczego tak się dzieje ?
Po zapisaniu do pdf otworzyłem plik ponownie w CorelDraw ,przesunąłem " Sopot " na prawidłowe miejsce (do pionowej kreski którą dodałem w celu łatwego sprawdzania nieprawidłowości ).
Po ponownym zapisaniu do PDF wszystko wydaje się ok.

777777.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 154 raz(y) 1.32 MB

Odpowiedz do tematu