Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem w łączeniu dwóch krzywych pomocy
Autor Wiadomość
ironprzemek 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 3 Październik 2017, 21:58   problem w łączeniu dwóch krzywych pomocy

Witam serdecznie wszystkie osoby na forum. Na wstępie chciałbym przeprosić jak temat nie jest na tym dziale co trzeba ale jestem na forum nowicjuszem więc za bardzo nie wiem co i jak. Mam problem ponieważ Corela jak do tej pory używałem do tworzenia bardzo prostych wręcz dziecinnych rysunków które dla klientów nazywałem „poglądowymi projektami” a w zasadzie małą wizualizacją czegoś co dla nich zrobię (w większości chodziło o ogrodzenia). Teraz miałem zapytanie dotyczące też ogrodzenia ale z elementami wypalanymi laserem i tu jest problem. Stworzyłem projekt ( w załączniku) w krzywych metodą „hand made” tz. Ściągnąłem rysunek a następnie ręcznie obrysowałem kontur krzywą. Problem jest w tym że podczas rysowania zrobiłem bardzo dużo pojedynczych krzywych a chcę je połączyć w jedną a z nie wychodzi mi połączenie jednej krzywej i drugiej obok czy też na styku narożników. Próbowałem również z funkcją spawania klikając najpierw na jedną krzywą następnie spawanie i klikałem drugą. Generalnie przy tak dużej ilości węzłów czy da się połączyć wybrane węzły między sobą lub jak zrobić żeby połączyć wybrane węzły. Oczywiście wiem że skrajne węzły można łączyć ale jak próbuję to nie wychodzi proszę o pomoc.

do przeróbki 1.cmx
Pobierz Plik ściągnięto 212 raz(y) 108.98 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 4 Październik 2017, 09:51   

Hmm... Nie bardzo wiadomo, o co Ci chodzi. Myślałem, że zorientuję się, oglądając Twój plik, ale, niestety, nie da się otworzyć.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 4 Październik 2017, 09:58   

Trurl napisał/a:
nie da się otworzyć

Da się otworzyć...
Masz tam strasznie namiszane .
Dodałem grubości konturom oraz inne kolory . Teraz widać brakujące elementy i pospawane niesąsiadujące kontury. Oczywiście żeby to połączyć trzeba wrócić do konturu włosowego.
Poprawiłem jeden górny element nieba ,chociaż według mnie góry powinny być osobnym obiektem ,inaczej nie dadzą się wypełnić ,chyba że mają być tylko zarysem ,bez wypełniania kolorem .

do przeróbki 1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 186 raz(y) 96.39 KB

ironprzemek 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 4 Październik 2017, 14:26   

Witam. Dziękuje za zainteresowanie problemem. Jakoś nie mogę otworzyć w swoim Corelu 9 plików w załączniku więc nie mogę zobaczyć co zostało poprawione. Wiem że straszliwie mam namieszane w tym rysunku po np. jelenie ściągnąłem jako krzywą w dxf. Reszta powstała na zasadzie obrysowania rysunku krzywą. Jednym słowem zrobiłem to z kilku rysunków układając je żeby jakoś wyglądało. Do tego pasmo górskie powstało na zasadzie powielania jednego szczytu górskiego i łączenia żeby wyglądało jak całość i tu mam duży problem bo zrobiłem jakby przejścia czyli jeden szczyt góry nachodzi na drugi i nie mogę ich połączyć w jedno pasmo „krzywą”. Oczywiście rysunek potrzebuje jeszcze obramowania. Jednym słowem chcę to tak połączyć ze sobą żeby jak dam arkusz blachy 1000x2000 to laser mi wypali tak rysunek że zostanie na blasze górą szczyty gór, po niżej od prawej zarys niedźwiedzi plus drzewa w środku jelenie i kończąc na niedźwiedziu i drzewie. Spód też ma zostać- odpaść mają tylko te małe obszary o dziwnym kształcie. Reszta to odpad. Więc pytanie jak zrobić żeby to połączyć w taki sposób żeby to wyszło.

wloza 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X5
Wysłany: 4 Październik 2017, 21:48   

No niestety. Jedna wielka "kiszka". Rysunek praktycznie do zrobienia prawie od początku. Żadne łączenie, spawanie nic nie da, skoro krzywe nie są pozamykane. A do tego co chce ironprzemek uzyskać (ażur wycięty w blasze) jest to konieczne.

restauro 

Wysłany: 5 Październik 2017, 10:15   

Wczoraj byłem trochę zakręcony problemami z komputerem ,nie doczytałem do końca co chcesz zrobić z tym rysunkiem ...

Dołączam skończony w 95 procentach . Kilka drobiazgów zostawiłem , żebyś też miał jakąś przyjemność .

happy

restauro 

Wysłany: 5 Październik 2017, 17:57   

Ktoś pobrał wektorowy pdf ,mam nadzieję że Ty , dlatego podmieniłem na png .

rys.png
Pobierz Plik ściągnięto 211 raz(y) 135.28 KB

Odpowiedz do tematu