Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak to sklonować?
Autor Wiadomość
borubar 
Bywalec

Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 11:53   jak to sklonować?

Hello.
Panowie i Panie :) mam pytanie jak zrobić klon danej części elementu?
Otóż mam taki narożnik jak w załączniku. Ma on jakąś tam długość każdego z ramion. I teraz jak zrobić taki myk, żeby przedłużyć któreś z nich albo dwa.

Jpeg znajduje się tutaj

michw
[Usunięty]

Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 12:43   

Można go rozciąć w odopwienim miejscu narzędziem Nóż, następnie skopiować dany element i dopasować go tak żeby zgadzał się wzór. Po dopasowaniu zaznaczasz wszystkie elementy i stosujesz Spawanie.

JarekDRAW 

Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 18:18   

Witam, ja bym sobie odpuścił to klonowanie.Obrysował bym to i tyle za pomocą krzywych beziera i narzędzia F10.Obrysowujesz i kopiujesz (Ctrl D) motyw kwiatu, łodygi.Całość zajmuję nie więcej niż 10 min, i to w bdb jakości.Dla ułatwienia zajrzyj do załącznika.
Jeżeli koniecznie chcesz mieć marną kopię lub nie chcę się Tobie wysilać skorzystaj z szybkiego kadrowania opis jest w Tutorialach.

Pozdrawiam

kwiat.rar
Pobierz Plik ściągnięto 233 raz(y) 4.6 KB

borubar 
Bywalec

Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 19:29   

Słuchaj Jarku, zrobiłem to trasowaniem i jest teraz malutki tylko kłopocik, a rezultaty o niebo piękniejsze.
Otóż po strasowaniu mapy mam super rysuneczek, ale po pierwsze potrzebuję go zmodyfikować, usunąć jedną niepotrzebną część, po drugie muszę go rozstawić w każdym z rogów kartki, jako narożnik, a to już nie takie proste. Po odwróceniu go niestety jest troszkę zmian potrzebne. Jak strasowaną mapę zamienić na wektory, linie, które mogę modyfikować?
Jak usunąć po wytrasowaniu te elementy, które zaznaczyłem?
rysunek
Ostatnio zmieniony przez borubar 30 Czerwiec 2008, 19:38, w całości zmieniany 1 raz  

JarekDRAW 

Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 19:31   

Bitmapa po trasowaniu jest już wektorem wystarczy że rozdzielisz grupę ..
Jak są połączone z resztą to ich nie usuniesz , ale bez problemu możesz użyć gumki.
To znaczy usuniesz poprzez odejmowanie węzły .

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez JarekDRAW 30 Czerwiec 2008, 19:41, w całości zmieniany 1 raz  

borubar 
Bywalec

Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 19:41   

JarekDRAW napisał/a:
Bitmapa po trasowaniu jest już wektorem wystarczy że rozdzielisz grupę ..

Pozdrawiam

Rozdzielę grupę? Troszkę to dla mnie trudne pojęcie. W jakim temacie szukać w książce od corela?

JarekDRAW 

Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 19:43   

Nie mam książki i nigdy nie miałem :-) więc nie wiem . Wystarczy skrót Ctrl U, tak rozdzielasz grupę.

Pzdr

borubar 
Bywalec

Wysłany: 1 Lipiec 2008, 06:24   

Coś u mnie nie działają zbytnio te polecenia rozłączania drup :)
Poradziłem sobie gumką...przecierz początkuję.

Po wytrasowaniu mam takie niby lekko szare zaciemnienie jako tło. I teraz udało mi się w trzech kopiach tej samej bitmapy je usunać za pomocą czegoś takiego jak "rozłącz krzywe" albo i przekręciłem. Tylko, zauważyłem, że ta opcja pojawia się po kliknięciu w jeden z węzłów rysunku, nie w każdym miejscu. I na 3 kopiach go znalazłem, na ostatnim nie mogę dać rady. Wie ktoś o czym pisze?

moskit 
Praktyk

Wysłany: 1 Lipiec 2008, 07:21   

Moim zdaniem męczysz się niepotrzebnie z tym trasowaniem. Zrób tak jak Ci Jarek radził na początku. Obrysuj za pomocą jednego z narzędzi "rysunek odręczny" (lewy pasek tzw. przybornik") powtarzającą sie część. Następnie klawiszem "+" skopiuj ten element i przesuń w bok (wartość przesunięcia wpisujesz na pasku u góry "skok podsuwania"). I tak w kółko aż uzyskasz długość wzoru jaka Cię zadowala. Póżniej zaznacz wszytko, ctr+g "grupuj". Odbicie lustrzane na pasku u góry i powstaje kolejna częśc do narożnika.

Odpowiedz do tematu