Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7 Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7689 Skąd: Gdynia
Wysłany: 6 Listopad 2017, 21:32
Trochę zawiłe te porównania . Pewnie trzeba posłuchać kilka razy , żeby wszystko zrozumieć i zapamietać . Sentencja chyba taka . To użytkownicy tego kroju mają rację , nie smakosze frontów.
Nie wiedziałem ,że jest użyta nawet na jakiejś kanadyjskiej monecie .
Wersja CorelDRAW: X7 Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
Wysłany: 6 Listopad 2017, 22:25
Nie chodzi o to, że mają rację. Po prostu ludzie nie znający się, a w dzisiejszych internetowych czasach to przytłaczająca większość, wybierają to badziewie bo nie wiedzą, że jest co innego do wyboru i nie wiedzą do czego pierwotnie został stworzony! Ale Comic Sans ma jakieś tam zastosowania, tak jak koleś mówi - jest dobra dla dzieci, bo jest kompromisem miedzy fontem o kroju odręcznym a maszynowym, łatwo rozpoznawalne glify itd.. Font jest czytelny przy braku wygładzania... No nie zmienia to faktu, że powinien sczeznąć w piekle :P
Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3141 Skąd: Kraków
Wysłany: 6 Listopad 2017, 23:37
Przy okazji...
Od zeszłego wieku (!!!) składam katalogi dla pewnego biura turystycznego - to są 3 lub 4 pozycje co rok, nie licząc mniejszych akcji. Ciężka dosyć praca, bo muszę w jednym katalogu pomieścić i pogodzić ze sobą ofertę kilku oddziałów (oprócz oferty głównej) i jakoś to ujednolicić, no ale nie o to chodzi. Dwa lata temu zatrudnili w jednym z oddziałów chłopaczka, który przygotowywał wcześniej im inne materiały do druku i wykombinowali, że zamiast płacić mi po *naście tysięcy rocznie, wrzucą to niejako w koszty, czyli w jego pensję. Myślałem, że się uduszę ze śmiechu, jak zobaczyłem ten katalog - kilkadziesiąt stron złożone właśnie przy użyciu Comic Sans! Serio...
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7 Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7689 Skąd: Gdynia
Wysłany: 7 Listopad 2017, 10:49
Jeśli jest używana na płytach nagrobnych ,to chyba już nas nic nie powinno dziwić .
Pomyśleć, że toto powstało na zamówienie Microsoftu .O ile dobrze zrozumiałem ,nigdy nie została odebrała.
Skoro twórca poświęcił na jej stworzenia aż trzy dni , postanowił ją udostępnić i tak nas zalała.
Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3141 Skąd: Kraków
Wysłany: 10 Listopad 2017, 22:28
Z dzisiaj: zaproszenie na 60-lecie pewnej uczelni, wśród zaproszonych m.in. prezydent miasta, wojewoda, biskupi i kupa innych "oficjeli". Projekt zaproszenia i koperty przyszedł właśnie z użytym Comic Sans - zmieniłem oczywiście bo aż zęby bolą a impreza oficjalna i poważna. Po wysłaniu do akceptacji: "a dlaczego Pan zmienił czcionkę*? Proszę z powrotem tą, którą wybrałam". OK, klient w końcu płaci a ja zaproszony nie jestem, co mi tam :D. No ale nazwiska i tytuły zostawiłem w Garmondzie, który został użyty do napisu "Zaproszenie" i tak spersonalizowane zaproszenia wysyłam do akceptacji. Pani oczywiście "ale ta czcionka* nie pasuje do reszty, proszę zamienić". Zarypiaście wygląda "Szanowny Pan Profesor dr hab. Jan Kowalski, Rektor Uniwersytetu Takiego-A-Takiego"
Na marginesie dodam, że na 4-tej stronie zaproszenia wymienieni są sponsorzy, patroni, media i takie tam - i oczywiście naście fontów...
* - wiem, jaka jest różnica między czcionką a fontem :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12