Rozmieszczenie obiektów po na wycinku okręgu |
Autor |
Wiadomość |
texwit
Początkujący
|
Wysłany: 23 Listopad 2017, 09:52 Rozmieszczenie obiektów po na wycinku okręgu
|
|
|
Cześć.
Mam do zrobienia kilkadziesiąt obiektów - w formie loga, gdzie w każdym stały jest obiekt w środku okręgu, a po jego krawędzi są napisy i obiekty graficzne owalne.
To po okręgu wygląda tak, że połowa okręgu, góra, również jest stała, natomiast zmieniać się będzie to, co jest na dolnej części okręgu.
I ten zmienny skład obiektów wygląda tak:
1. TEKST ZMIENIAJĄCY SIĘ
2. OKRĄG
3. TEKST NIEZMIENIAJĄCY SIĘ
Ten zmieniający się tekst będzie różnej długości. Szukam sposobu, dzięki któremu najszybciej / najłatwiej będę mógł rozmieścić te 3 obiekty na dolnej połowie okręgu, w ten sposób, aby odległości pomiędzy nimi oraz odległości od górnej połowy okręgu, były jednakowe.
Czy można jakoś sobie ułatwić pracę, czy pozostaje w każdym przypadku ręczne przesuwanie tych 3 obiektów?
Załączam przykład:
xxxxxx - to stałe teksty na wszystkich logach
zzzzzzz - to zmienne słowa, o różnych długościach
chciałbym stałe odległości pomiędzy:
1. prawym białym kółkiem a tekstem xxxxxx
2. tekstem xxxxxx a czerwonym kółkiem
3. czerwonym kółkiem a tekstem zzzzzzz
4. tekstem zzzzzzz a lewym białym kółkiem
oba białe kółka i górny, najdłuższy tekst w niezmiennej pozycji.
Z góry dziękuję za cenne uwagi :) |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 23 Listopad 2017, 10:05
|
|
|
Problemem jest zmienna długość tekstu. W poziomie nie ma problemu ponieważ zawsz o ile dobrze rozumiem jest taka sama wartość .Wystarczy zapisać położenie i po zmianie tekstu wpisać ponownie na górnej belce lub Okno dokowania - Współrzędne obiektu z klawiatury. |
|
|
|
|
texwit
Początkujący
|
Wysłany: 23 Listopad 2017, 11:49
|
|
|
No właśnie myślałem, aby porobić wszystko najpierw na linii poziomej, przerobić teksty na krzywe i dać równe odległości między obiektami. Scalić obiekty i umieścić na tym okręgu. O to chodzi w Twojej odpowiedzi?
Nie wiem tylko, czy ręcznie nie będzie jednak szybciej i miałem nadzieję na szybszy sposób. Ręcznie będzie też mniej dokładnie na pewno. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 23 Listopad 2017, 12:20
|
|
|
Mniej więcej to miałem na myśli . Poczekajmy , może Ktoś kto bawi się tymi opcjami częściej coś podpowie .Ewentualnie podsunie jakieś makro. |
|
|
|
|
texwit
Początkujący
|
Wysłany: 24 Listopad 2017, 00:32
|
|
|
Potrzebuję pomocy na ostatnim etapie, bo coś robię nie tak.
Udało mi się rozmieścić te 3 obiekty. Są w równych odstępach od siebie. Wyliczyłem ile ma odcinek dolnego okręgu, na który mają być wpisane i dobrałem odpowiednią szerokość tego scalonego obiektu.
Wydaje wizualnie, że obliczenia OK i się ładnie wpasuje..
Wystarczy teraz to wygiąć tak, aby ułożyło się na tym okręgu, ale coś mi to nie wychodzi..
Dałem grupuj dla tych 3 obiektów i przekształciłem całość w krzywe (nie wiem czy potrzebnie?).
I chciałem użyć obwiedni. Kliknąłem na obiekt do wygięcia, następnie tę pipetę (utwórz obwiednie z). Pokazał się mi okrąg, na którym ma być wygięty obiekt (niebieską przerywaną linią), ale nie wiem co dalej zrobić, aby tak się stało :/
A może to nie narzędzie obwiedni, tylko jakoś inaczej się robi?
Późno już, nie mam siły dalej kombinować. Jutro usiądę, ale może ktoś w międzyczasie poratuje radą? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 24 Listopad 2017, 07:50
|
|
|
Pewnie niepotrzebnie zamieniałeś w krzywe . Jeśli będzie taka konieczność zrób to na końcu.
Powinieneś tylko prawdopodobnie użyc opcji grupuj , przed przekształcaniem metamorfozą |
|
|
|
|
texwit
Początkujący
|
Wysłany: 24 Listopad 2017, 09:22
|
|
|
Chyba tak, niezamienione na krzywe, zgrupowane, przekształca się, jednak nie po wycinku okręgu, ale wpisuje się jakby w jego obszar.
Zamieszczam przykład, chcę aby zzzzz o xxxx to do góry nogami co jest, zagięło się na tym fioletowym okręgu..
przyklad po obwiedni.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 113 raz(y) 1.36 MB |
przyklad przed obwiednia.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 157 raz(y) 1.35 MB |
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 24 Listopad 2017, 11:08
|
|
|
Dobrze byłoby stworzyć z okręgu font ,wówczas będzie można użyć opcji dopasuj tekst do ścieżki . |
|
|
|
|
|