Narozniki |
Autor |
Wiadomość |
marcin.kujawa
Początkujący
|
Wysłany: 27 Listopad 2017, 19:27 Narozniki
|
|
|
Witam
Dostałem pliki .svg w ktorych na rogach sa blędnie poprowadzone linie , znacie może sposób na skorygowanie tego błędu z tak zwanego automatu, bo usuwanie pojedynczo to mi sie niewidzi bo jest tego sporo. Chyba że jest tez mozliwosc skorygowania tego jakos przy konwersji na dxf. Bo takie pliki docelowo potrzebuje. Licze na Wasza pomoc. Pozdrawiam Marcin
to.svg SVG |
Pobierz Plik ściągnięto 139 raz(y) 17.26 KB |
to.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 180 raz(y) 17.84 KB |
|
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 27 Listopad 2017, 21:24
|
|
|
Może tak być ?
X3 czerwony.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 132 raz(y) 25.09 KB |
|
|
|
|
|
marcin.kujawa
Początkujący
|
Wysłany: 27 Listopad 2017, 22:07
|
|
|
ooo takie cos chodzilo :) Tylko wymiary sie pozmienialy :( zabek zamiast miec 6,20 ma 6.28 wciecie z 5.80 zeszlo na 5.72. Jest na to jakis sposob?? a To co zrobiles to z automatu czy raczej metoda klikania? :( |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 27 Listopad 2017, 22:37
|
|
|
To proste ,jutro napiszę jak to zrobiłem i zobaczę co z wymiarami . Wpisywałem je z klawiatury na górnej belce .Możliwe , ze nie zmieniłem wcześniej na kontur włosowy , chociaż przy przenoszeniu z innego programu bywają problemy z wymiarami . |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 28 Listopad 2017, 11:38
|
|
|
Mam prawie idealnie .Wysyłam w X 7 (nie wiem jaką masz wersję CorelDraw (zawsze prosimy żeby dopisywać do swoich danych) ponieważ po zapisie w kolorze w niższej wersji są problemy z edycją .
Robię to w ten sposób :
Zmieniam kontur na włosowy następnie spawam i wybieram opcję Przekształć kontur w obiekt .
Żeby uczytelnić dodaję kolor i wybieram Rozłącz -Krzywa na warstwie1. Powstają dwa obiekty
.Zostawiam ten z prawidłowymi narożnikami.
Kopiuję wymiary z górnej belki klikając na oryginał i przenoszę je na nowy rysunek.
Wymiary się prawie zgadzają należy tylko zmienić współczynnik skalowania 99% na 100%
Jeśli są różnice w łukach , można je ustawi w opcjach narzędzia Pióro Konturu.
Jest tam wiele możliwości nad którymi nie do końca panuję (może Shame albo któryś z kolegów bardziej obeznany w tym narzędziem będzie mógł więcej podpowiedzieć )
Metodą prób i błędów udało mi się ustawić łuki i wielkości prawie idealnie. Powstał jeszcze jeden problem po dodaniu większej grubości (szerokości ) konturu są minimalne różnice .Nie wiem czy rzeczywiste ,czy tylko wirtualne.
Czarny obiekt w głównym polu to jest oryginał ,żółty powstały rysunek.
Należy wszystkie te opcje wykonywać mając ustawiony kontur włosowy , ponieważ grubszy może doprowadzać do deformacji szczegółów.
Z lewej strony 3 rysunki z różnymi ustawieniami Narzędzia Pióro konturu
kontur x7.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 122 raz(y) 29.99 KB |
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 28 Listopad 2017, 15:28
|
|
|
Tak to wygląda w oryginale .
Zastanawiam się czy nie najprościej byłoby zlikwidować to w inkscape ,prawdopodobnie to jedno albo dwa ustawienia .
Niestety nie jestem na tyle biegły w tym programie.
Nowy obraz (4).jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 208 raz(y) 190.67 KB |
Obrazek2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 205 raz(y) 48.82 KB |
|
|
|
|
|
|