|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Kontur obiektu złożony z dowolnych obiektów |
Autor |
Wiadomość |
roland
Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 4 Lipiec 2008, 12:49 Kontur obiektu złożony z dowolnych obiektów
|
|
|
Wybierz narzędzie tekstu i wprowadź literę „C” jako tekst ozdobny. Ja zastosowałem pogrubioną czcionkę Arial. Przekształć literę „C” w krzywe, wybierając Rozmieszczenie/Przekształć w krzywe.
Wybierz narzędzie Kształty podstawowe [1], a następnie wybierz kształt trójkąta [2].
Obróć trójkąt, tak aby jeden z wierzchołków był skierowany ku górze.
Przekształć trójkąt w krzywe, wybierając Rozmieszczenie/Przekształć w krzywe. Następnie wybierz narzędzie Kształt [1]. Zaznacz nim wszystkie węzły trójkąta [2] i przekształć je w krzywe [3].
Mając cały czas wybrane narzędzie Kształt, dopasuj położenie punktów sterujących węzła, tak aby uzyskać kształt smoczej łuski.
Zastosuj dla uzyskanej łuski wypełnienie tonalne [1]. Jako typ wybierz Promieniowe [2] i wybierz odpowiednie kolory przejścia [3] (możesz także skorzystać ze Wzorców).
Mając zaznaczoną „łuskę”, wybierz Edycja/Kopiuj.
Wybierz narzędzie Tekst [1]. Ustaw wskaźnik myszy tuż nad górną krawędzią litery „C”. Kiedy wskaźnik przybierze kształt pionowej kreski z literką „A” [2], kliknij lewym przyciskiem.
Wybierz z górnego menu Edycja/Wklej. Powtarzaj wklejanie tyle razy, aż łuska „pokryje” całą literę (możesz oczywiście korzystać ze skrótu Ctrl+V).
Jeżeli „łuski” są zbyt małe lub zbyt duże zaznacz je wszystkie i dopasuj ich wielkość tak samo, jakbyś chciał zmienić rozmiar tekstu. Użyj listy rozwijanej Lista rozmiarów czcionek.
Można także skorzystać z dowolnego pliku JPG czy też GIF. Ja pobrałem z internetu zdjęcie płomienia i wykorzystałem je aby utworzyć "płonącą" literę "C".
|
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 4 Lipiec 2008, 19:44
|
|
|
Witam, tutek na 5 z plusem. Kawał świetnej roboty |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|