Corel 2017 - problem ze skalą bitmap w pdf |
Autor |
Wiadomość |
zyzio
Praktyk
|
Wysłany: 29 Grudzień 2017, 08:33 Corel 2017 - problem ze skalą bitmap w pdf
|
|
|
Witam. Kilka dni temu zainstalowałem wreszcie najnowszą wersję corela ale już na dzień dobry pojawił się z nią pewien dość uciążliwy problem. Mianowicie po otwarciu pliku pdf bitmapy w nim zawarte mają prawidłowy rozmiar w milimetrach ale corel przypisuje im niewłaściwy współczynnik skalowania - zamiast 100% jest o wiele więcej, co w niektórych przypadkach uniemożliwia prawidłowe przeskalowania z klawisza. Poniżej gif obrazujący o co chodzi.
Sprawdziłem na innym komputerze wersję demo x7 i jest tak samo, natomiast stara X3 z tym samym plikiem nie ma żadnych problemów.
Czy też zauważyliście coś podobnego u siebie na nowszych wersjach?
Z góry dzięki.
Gif:
https://i.imgur.com/BSNu6JM.gifv |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 29 Grudzień 2017, 11:13
|
|
|
Problem jest z każdym plikiem, czy z tym konkretnym?
Najlepiej gdzieś go udostępnij - ja na swoich plikach tego zjawiska nie mam. |
|
|
|
|
zyzio
Praktyk
|
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 29 Grudzień 2017, 13:36
|
|
|
Rzeczywiście, przy otwieraniu pdfów z bitmapami (a także przy ich imporcie) - procentowe skalowanie bitmap w tych pdfach nie działa (można powiedzieć). Cała nadzieja w tym, że być może ktoś to w Corelu zauważył i poprawią to przy kolejnej aktualizacji.
Na dzisiaj nie ma chyba na to lekarstwa. |
|
|
|
|
zyzio
Praktyk
|
Wysłany: 29 Grudzień 2017, 13:41
|
|
|
A gdzie najlepiej oficjalnie zgłaszać takie bugi? Główne forum czy może istnieje jakiś konkretny dział tylko do tego celu.
Obawiam się, że jeśli od wersji x7 (a może nawet wcześniejszych) nikt tego nie poprawił, to należy to koniecznie zgłosić bo nie wiadomo ile trzeba będzie czekać aż ktoś przypadkiem na to wpadnie.
Nawiasem mówiąc jak można sprzedawać soft z takim błędem :(
tegraf napisał/a: |
Na dzisiaj nie ma chyba na to lekarstwa. |
W sumie można kombinować, np zgrupować z jakimś innym dowolnym obiektem albo raz jeszcze zrastrować bitmapę, wtedy skala powróci do normy ale przecież to jakaś masakra. |
|
|
|
|
|