Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana rysunku do wyciecia laserem
Autor Wiadomość
angie-83 
Bywalec

Wysłany: 8 Marzec 2017, 18:21   Zmiana rysunku do wyciecia laserem

Witam po dłuższej przerwie ;-) . Mam mały problem, wykonałem rysunek w corel x5 przerzuciłem na dxf i dwg ale nie można go wypalić, otrzymałem taki mail:
- narysować za pomocą zwykłej linii, bo w takim stanie jest to nie do wypalenia.

Prawdopodobnie jest to narysowane splajnem i po rozbiciu (a do palenia musi byc rysunek rozbity) wszystko jest rozczłonkowane na maleńkie linie. Musi być narysowane zwykła linią.
- najlepiej żeby rysować to w skali 1:1, bo będzie trzeba dodatkowo jeszcze zeskalować ten rysunek, teraz ma on kilka milimetrów długości.

Ktoś doradzi?

wózek rama gotowa.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 277 raz(y) 19.35 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 8 Marzec 2017, 21:51   

Może przekształć kontur w obiekt i usuń wypełnienie.

wózek rama gotowa obrys.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 347 raz(y) 28.94 KB

Cysorz 

Wysłany: 9 Marzec 2017, 00:51   

Wyślij im plik w innym formacie - cdr, ai, pdf, eps, ps czy jaki tam sobie życzą.
Pliki eksportowane do programów cadowskich zawsze będą miały rozłączone węzły - krzywe Beziera są tam traktowane inaczej niż w programach stricte wektorowych.

angie-83 
Bywalec

Wysłany: 9 Marzec 2017, 05:38   

Własnie chcieli dxf i dwg wrsja max 2004. wysłałem w tych formatach bez wypełnienia i lipa.

restauro 

Wysłany: 9 Marzec 2017, 09:28   

Co to za maszyna? Wyslij im wektor w PDF niech sobie sami zrobia

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Marzec 2017, 15:46   

znaczy ten rysunek co autor tematu podeslal to faktycznie nie nadaje sie do wypalenia,bo po pierwsze kontur tak naprawde ma trzy linie a po drugie wezly ida z lewej do prawej,a na laser powinny isc z prawej do lewej juz nie wspominajac ze najlepiej to powinna byc polilinia ,ale to nie powinno stanowic problemu bo przypuszczam ze firma posiada autocada i zamieni bez problemu,reasumujac popraw kontur i tak jak kolega napisal wyslij im w pdf

PS: a i jeszcze jedno dosc wazne obrys ma byc oddzielnie czyli (dokladnie tak samo jak do grawerki w stali) obrysu nie laczysz razem z wnetrzem ,najlepiej jesli sa np kolka to laczysz je razem jesli sa jeszcze inne krztalty to tez laczysz je razem ale w osobnych podgrupach,to tyle :-)

Cytrus
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 11 Styczeń 2018, 19:00   

Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie cięcia laserem i czuję, że będziecie mogli mi Państwo pomóc.
Otóż czy szykując plik pod nacinkę w laserze w corel Draw linie, ktore składają się na określony wzór jest lepiej grupować, czy spawać? Czy ma to wpływ na na czas pracy lasera? Uwaga o odczycie krzywych w programach autocadowych bardzo mnie zaintrykowała, bo intyicyjnie czuję, że spawanie / grupowanie nie miałoby wpływu.
Ponadto - czy znają Panstwo jakis sposób, by wymusisć na laserze - poprzez zabiegi w Corelu - określoną kolejność np grawerowania?

restauro 

Wysłany: 11 Styczeń 2018, 20:18   

Na chłopski rozum wydaje się że do cięcia to jednak spawanie ,ale nie znam się na tym, poczekajmy na wypowiedz kogoś kto się tym zajmuje .

Znalazłem samouczek w PDF do lasera .
http://www.mr-dt.com/webs...secoreldraw.pdf

Odnośnie drugiego pytania poszukaj w dziale Makra , chyba że zadowolą Ciebie te informacje .

http://corel.wodip.opole....opic.php?t=6358

Zagnieżdżanie - układaniu wzorów cięcia w celu zminimalizowania strat surowców.

https://www.ponoko.com/bl...er-cut-designs/
http://www.coreldrawtools.com/

Odpowiedz do tematu